Dec
2

Obrnjeno bananino pecivo

Avtorica: Eva Ferme

Sočno, mehko pecivo z bananami, prelito s karamelo in posuto z orehi – vse skupaj pa zaključuje nota cimeta. Sem te prepričala? :) Enostavno pripravljeno, izboljšaš pa ga lahko tudi z vanilijevim sladoledom, ki se počasi topi na toplih bananah in karameli. Si že vklopil/a pečico, kajne? ;)

Priprava: 30 minut
Čas peke: 6 minut + 55 minut
Količina: en pekač 26 x 17 cm oz. tortni pekač premera 22 cm
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

Sestavine za karamelizirano bananino podlogo:

  • 130 g rjavega sladkorja
  • 65 g masla
  • 3 srednje velike banane

Sestavine za bananino pecivo:

  • 75 g mehkega masla
  • 150 g sladkorja
  • 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
  • 2 veliki jajci
  • 95 g navadnega grškega jogurta
  • 225 g zrelih banan (približno 3,5 srednjih banan)
  • 130 g bele moke
  • 90 g polnozrnate moke
  • 1,5 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička cimeta

Sestavine za karamelni preliv:

  • 55 g masla
  • 4 jušne žlice rjavega sladkorja
  • 4 jušne žlice sladke smetane
  • ščepec soli

 

  • po želji še pest nasekljanih orehov

Postopek:

1. Najprej pripravi karamelizirano bananino podlogo. V kolikor nimaš pekača, ki je prevlečen s podlogo proti prijemanju, ti priporočam, da pekač najprej malo namastiš z maslom. Nato ga posuj z rjavim sladkorjem in maslom, ki si ga narezal/a na koščke. Pekač postavi v pečico, ki si jo predhodno ogrel/a na 175 stopinj in peci približno 6 minut, da se mešanica karamelizira.

2. Vmes nareži banane na kolobarje. Ko je mešanica sladkorja in masla “pečena”, jo vzemi iz pečice in nanjo položi bananine kolobarje. Postavi na stran in se loti bananinega peciva (pečico lahko pustiš kar vklopljeno, saj jo boš kmalu spet potreboval/a).

3. Pripravi maso za bananino pecivo. Odmeri 225 g zrelih banan (bolj kot so zrele, bolj sladko bo pecivo) in jih zmečkaj z vilico. Lahko jih zmečkaš tudi s paličnim mešalnikom ali v blenderju, ampak meni se ni dalo mazati vsega tega, saj gre z vilico zelo hitro. :) V posodi zmešaj obe moki, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol in cimet.

4. V drugi posodi zmiksaj maslo in sladkor, da se dobro povežeta. Dodaj vanilijev ekstrakt in jajci ter spet zmiksaj. Dodaj še grški jogurt in zmečkane banane in zmiksaj. Na koncu dodaj še mešanico z moko in vse skupaj miksaj le toliko časa, da se sestavine lepo povežejo.

Končna mešanica za bananino pecivo.

5. Maso počasi vlij na karamelizirano bananino podlogo (in banane) v pekaču in jo poravnaj ter postavi v pečico, ki je še vedno ogreta na 175 stopinj in peci 30 minut. Nato pečico zmanjšaj na 160 stopinj in peci še približno 25 minut – saj veš, zobotrebec, ki ga zapikneš v pecivo, mora priti ven čist. :)

6. Pripravi karamelni preliv. Vse sestavine daj v (teflonsko) ponev in na srednjem ognju privedi do rahlega vrenja. Pusti, da karamela vre še 3 minute, nato pa jo odmakni z ognja in pusti, da počiva kakšno minuto, da se zgosti.

7. Preden pecivo vzameš iz pekača se prepričaj, da se je pekač res ohladil, drugače karameliziran spodnji del ne bo odstopil od pekača. Jaz sem ohlajanje pospešila tako, da sem pekač dala na mrzlo okensko polico in v 20 minutah je bil pekač hladen, pecivo pa še vedno prijetno toplo. Ob robovih pekača zdrsni z nožem, nato pa pecivo previdno zvrni iz pekača na peki papir – torej, pecivo je zdaj obrnjeno narobe, spodnji del (karamelizirane banane) je zgoraj in obratno.

Poglej si to zapečeno karamelo ob robovih, mmm …

8. Karamelo prelij čez pecivo in po želji dodaj nasekljane orehe. Razreži na poljubno velike kose.

Pecivo je najboljše toplo, ko je še posebej mehko. Vendar opozarjam, da se nihče ne bo mogel ustaviti le pri enem koščku. :) Če pecivo postrežeš z vanilijevim sladoledom, dobiš čudovit preplet tople mehke karamele in banan s hladnim sladoledom. Seveda lahko pecivo ješ tudi hladno ali pa ga preprosto pogreješ v mikrovalovni pečici, da se karamela spet zmehča. Možnosti je kar nekaj. :)

Adaptacije recepta:

  • Namesto grškega jogurta lahko uporabiš kislo smetano.
  • Namesto polnozrnate moke lahko uporabiš le belo ali pirino moko.
  • Karamelni preliv lahko izpustiš.
  • Prav tako lahko izpustiš orehe ali jih nadomestiš z lešniki.

Vir osnovnega recepta: blog omg chocolate desserts.

 

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.