Že nekaj časa sem razmišljala, da bi rada spekla nekaj s kakšno sestavino, ki je pri peki še nisem uporabila. Pred kratkim sem se pogovarjala s prijateljico, ki je omenila granatno jabolko. Takoj se mi je porodila ideja, da bi spekla nekaj s tem sadežem. Tako so nastali ti medeni piškoti z ovsenimi kosmiči, posuti s semeni granatnega jabolka. Granatno jabolko je čudovit sadež, ki je bogat z antioksidanti, pomagal pa naj bi tudi pri prehladu – če si slučajno potreboval/a izgovor, da spečeš te piškote. :) Aja pa še to – ti piškoti so naravno brez laktoze, zanje ne potrebuješ mikserja in so res zelo enostavni za pripravo. Si že vklopil/a pečico, kajne? :)
Priprava: 15 minut
Čas peke: 10-14 minut
Količina: približno 24 srednje velikih piškotov
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)
1. Stopljeno kokosovo mast zmešaj z rjavim sladkorjem, medom, jajcem in vanilijevem ekstraktom.
2. V drugi skledi zmešaj moko, ovsene kosmiče, sodo bikarbono, cimet, ingver, muškatni orešček in sol.
3. Zmešaj mešanico z moko in mešanico s kokosovo mastjo, da dobiš homogeno zmes. Maso daj za 30 minut počivati v hladilnik, da boš lažje oblikoval/a piškote. Če se ti mudi in te malo packanja ne moti, pa piškote oblikuj kar takoj.
4. Pripravi si velik pekač (najbolje kar tistega, ki si ga dobil/a skupaj s pečico) in ga obloži s peki papirjem. Iz mase oblikuj kroglice in jih nato splošči – tako bodo keksi okrogle oblike brez pretiranega truda. Da bi dobil/a kekse čim bolj enake velikosti, maso zajemaj z jušno žlico. Piškoti so lahko poljubne velikosti, pazi le, da bodo vsi približno enako debeli, saj veš, da se bodo enako zapekli. :)
5. Piškote posuj s semeni granatnega jabolka. Semena nato malo vtisni v piškote, da ne bodo padla dol takoj, ko keks malo obrneš. Če slučajno ne veš kako bi se lotil/a odpiranja granatnega jabolka – na youtube-u obstaja veliko videoposnetkov na to temo. ;)
6. Piškote postavi v pečico, ki si jo predhodno ogrel/a na 175 stopinj in peci 10-14 minut. Piškoti morajo biti zlato rjavi na dnu, zgoraj pa tudi morajo imeti rjavkasto barvo. Čas peke je odvisen od debeline piškotov in tvoje pečice – če imaš ventilatorsko, se bodo spekli prej.
7. Pečene piškote lahko napadeš takoj ali pa počakaš, da se ohladijo.
Piškoti so zaradi kokosove masti mehki, zaradi meda in začimb pa malo spominjajo na medenjake. Granatno jabolko da medeni osnovi super kiselkast in osvežilen priokus. Če si želiš poskusiti nekaj novega, jih obvezno speci. Če jih shraniš v posodici, zaprti s pokrovom, bodo dolgo ostali sveži.
Vir osnovnega recepta: blog truffles and trends.
Be the first to post a comment.