Jan
5

Sirova torta aka cheesecake

Avtorica: Katarina Pirš

V nedeljo sem se končno spravila narediti tisti pravi čizkejk, ko je treba odmisliti kalorije in samo uživati v okusu. Med izpitnim obdobjem je res idealen čas za tako sladico, ki ti vsaj malo polepša dni, polne učenja.

Priprava: 120 minut + hlajenje
Čas peke: 10 minut + 75 minut
Količina: 12 konkretnih kosov
Težavnost: za tiste, ki se malo bolj potrudijo (3 od 4)

Sestavine:

Piškotna osnova

  • 15 maslenih miškotov
  • 80 gramov stopljenega masla + maslo za posodo
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • ščepec soli

Krema (za 25 cm širok okrogel pekač)

  • 0,5 kg kremnega sira
  • 0,5 kg pasirane skute
  • 300 g (rjavega) sladkorja
  • 42 g bele moke
  • 1 kisla smetana
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 4 (manjša) jajca

Vse sestavine za kremo naj bodo sobne temperature.

Polivka iz malin

  • 500 gramov zmrznjenih in odmrznjenih malin
  • 1 žlica limoninega soka
  • 5 žlic rjavega sladkorja
  • 2 žlici jedilnega škroba

Postopek:

1. Piškote zmiksaš v mikserju do drobnega.

2. Stopiš maslo in zmešaš vse sestavne na piškotno osnovo.

3. Pekač dobro namažeš z maslom in stranice od zunaj oviješ z dvojno plastjo aluminijaste folije.

4. Piškotno osnovo streseš v pekač in jo enakomerno porazdeliš po dnu ter malo po stranicah. Zgladiš jo s kozarcem ali drugo ravno površino.

Maslene piškote bi lahko prodajali mlete. :P

Maslene piškote bi lahko prodajali mlete. :P

5. Za 15 minut postaviš pekač v hladilnik, nato pa gre v pečico.

6. V pečici pečeš približno 10 minut na 180 stopinjah. Med peko malo glej v pečico, da se ne bodo piškoti preveč zapekli. Nato vzami pekač iz pečice in počakaj, da se testo popolnoma ohladi.

Piškoti dramatično spremenijo barvo. Mene so malo ustrašili.

Piškoti dramatično spremenijo barvo. Mene so malo ustrašili.

7. Vmes lahko začneš pripravljati druge stvari. Najprej dobro zmiksaš filadelfijo, ji dodaš skuto in spet zmiksaš.

8. Dodaš še sladkor in moko in zmiksaš na malo nižji hitrosti.

9. Dodaš kislo smetano in vanilijo, spet zmiksaš.

10. Nato vržeš noter še jajca, vsakega posebej in vmes miksaš ravno toliko, da se zmes dobro zmeša.

Čisto zadnje jajce.

Čisto zadnje jajce.

11. Testo zliješ v pekač, ki se je do sedaj že ohladil.

12. Zdaj pa malo zakompliciran del. Pekač položiš v večji pekač. Naj bo čim višji, ampak jaz sem zaradi pomanjkanja pripomočkov uporabila kar širokega nizkega, ki je prišel s pečico. Oba pekača daš v pečico. V posodi zavreješ vodo in jo previdno zliješ v večji pekač. Idealno je, če voda pride do polovice tortnega pekača. Če ne gre, naj bo čim višje.

13. Pečeš 45 minut, nato znižaš temperaturo na 160 stopinj in pečeš še 30 minut. Vmes bo voda hlapela, zato jo je treba vsake toliko dodati. Torto pečeš toliko časa, da malo porjavi in je stabilna, vendar se na sredini še vedno malce trese. :)

 

Poglej jo, lepotičko.

Poglej jo, lepotičko.

14. Po koncu pečenja ugasneš pečico in njena vrata odpreš napol. Torto pustiš, da se tako počasi hladi pol ure do uro (čim dlje), da ne doživi šoka. :D

15. Nato jo postaviš na sobno temperaturo in pustiš, da se tako ohladi.

16. Ko ni več vroča, jo prestaviš v hladilnik. Najboljša bo, če jo pustiš stati čez noč. Meni to ni uspelo, pustila sem jo le kakšni dve uri, pa je bila vseeno užitna. :P

17. Preden odpreš pekač greš z nožem po notranjem obodu, da torto ločiš od pekača.

18. Medtem, ko se torta hladi, narediš polivko. Maline daš v posodo za na ogenj in jih zmešaš z limoninim sokom in sladkorjem.

19. V majhni posodi zmešaš 2 decilitra mrzle vode s škrobom, da se ta razpusti. Mešanico zliješ k malinam.

20. Vse skupaj premešaš in kuhaš na zmernem plinu, da polivka vre kakšnih 5 minut in postane bolj gosta. Polivko nato odstraniš z ognja.

Maline! Še 3 dni po tem sem imela rdečo kuhalnico. :D

Maline! Še 3 dni po tem sem imela rdečo kuhalnico. :D

21. Preden torto postrežeš, jo narežeš na koščke. Vsak kos nato preliješ z dvema do tremi žlicami polivke. Dober tek!

Kdo bi se ji lahko uprl? Jaz pač ne. :P

Kdo bi se ji lahko uprl? Jaz pač ne. :P

Moj recept je adaptacija drugega recepta (link spodaj), ki oglašuje, da gre za najbolj klasično sirovo torto iz New Yorka. Tisti recept je zahteval uporabo 1,5 kg kremnega sira, kar pa se je meni zdelo čisto preveč. Zato sem torto znižala za tretjino in polovico kremnega sira zamenjala za skuto. Na rezultat sem zelo ponosna. :)

Opozorila bi rada, da je torta zelo nasitna. Kos na sliki (1/12 torte) je že kar obrok in niti fantje me niso prosili za repete, saj smo se vsi držali za trebuhe. :D

Adaptacije:

  • Namesto skute lahko v torto daš kar celo kilo kremnega sira.
  • Seveda lahko uporabiš beli sladkor, ki je tudi v originalnem receptu. Tako bo torta tudi bolj bela, mojo je sladkor malo pobarval na rjavo.
  • Lahko kombiniraš z drugo piškotno osnovo ali drugo polivko.
  • Ne bom izgubljala besed, na netu je milijon različnih variacij čizkejka.

Vir osnovnega recepta: niner bakes – The best original New York style cheesecake