Okt
0

Arašidove kroglice s čokolado

Avtorica: Eva Ferme

Ljubitelji arašidov in arašidovega masla – ta recept je za vas. :) Danes sem naredila arašidove kroglice z ovsenimi kosmiči in jih prelila s čokolado. Vse skupaj je narejeno in pripravljeno za pojest v pol ure – v to sem vštela tudi hlajenje. Možnih je tudi ogromno različic (tudi takšnih z nutello :P) za tiste, ki ne marajo arašidov. Recept je tako enostaven, da ga z lahkoto pripravijo tudi mali otroci. A sem omenila, da ne potrebuješ pečice in da umažeš le eno posodo in en krožnik? Zdaj sem te pa že prepričala, kajne? ;)

Priprava: 10 minut
Čas peke: / (čas hlajenja: 20 minut)
Količina: približno 17 kroglic
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

  • 100 g ovsenih kosmičev (jaz sem uporabila polnozrnate, fino mlete)
  • 1 jušna žlica drobljenega lanenega semena
  • 160 g arašidovega masla
  • 1 čajna žlička vanilijeve arome
  • približno 0,5 dcl ovsenega napitka (lahko uporabiš tudi navadno mleko, rižev, mandljev ipd. napitek)
  • 20 g nasekljanih neslanih arašidov
  • 20 g nasekljanih polnozrnatih kosmičev (jaz sem uporabila Fitness s temno čokolado)
  • 40 g temne čokolade
  • sladkor oz. sladilo po želji (jaz ga nisem uporabila)

Postopek:

1. V posodi zmešaj ovsene kosmiče in laneno seme. Dodaj arašidovo maslo in vanilijevo aromo in zgneti. Masa bo verjetno nekoliko suha, zato dodaj približno 0,5 dcl tekočine (ovseni napitek, mleko oz. kar si si pač pripravil/a). Še enkrat zgneti.

img_2142

img_2143

2. V maso dodaj nasekljane arašide in polnozrnate kosmiče ter še enkrat premešaj.

img_2144

img_2145

3. Oblikuj kroglice poljubne velikosti.

img_2146

4. V mikrovalovni pečici stopi temno čokolado. Ker čokolade ni veliko, jo lahko stopiš kar na krožniku. Jaz sem mikrovalovko nastavila na srednje visoko stopnjo in segrevala najprej eno minuto, nato sem čokolado premešala in potem segrevala še eno minuto. Če nimaš mikrovalovne pečice, lahko čokolado stopiš tudi nad vodno kopeljo.

img_2147

5. Kroglice pomoči v čokolado. Razporedi jih na krožnik ali desko in postavi v hladilnik za kakšnih 15-20 minut, da se čokolada strdi. Če se jim ne moreš upreti, jih lahko poskusiš takoj, samo kakšen prtiček imej blizu, ker čokolada še ne bo strjena. ;)

img_2148

img_2149

img_2151

img_2158

img_2155

img_2156

 

Kroglice so zelo enostavne in dobre, hkrati pa tudi nasitne. Preostanek kroglic spravi v posodo, ki jo lahko neprodušno zapreš in hrani v hladilniku. Naslednji dan jih lahko imaš za malico in opazuješ nevoščljive poglede sodelavcev, ko jih boš veselo pospravil/a. :)

img_2153

img_2159

img_2163

Adaptacije recepta:

  • Namesto ovsenih kosmičev lahko uporabiš ržene, pirine … Lahko uporabiš tudi zmlete kekse, npr. Gran cereale.
  • Laneno seme lahko izpustiš ali pa nadomestiš s chia semeni.
  • Arašidovo maslo lahko nadomestiš z mandljevim ali celo nutello.
  • Nasekljane arašide in polnozrnate kosmiče lahko izpustiš ali pa jih nadomestiš s čim drugim, recimo riževimi krispiji ali pirinimi napihnjenčki.
  • Ovseni napitek lahko zamenjaš z navadnim mlekom, lešnikovim, mandljevim, kokosovim ipd. napitkom. Navsezadnje lahko uporabiš tudi vodo, vendar priporočam kaj drugega, saj bo voda odvzela nekaj okusa.
  • Temno čokolado lahko nadomestiš z mlečno ali belo. Lahko jo tudi izpustiš ali pa jo nasekljaš in dodaš v maso.
  • Sladkor ali sladilo dodaj po želji, meni je bilo dovolj sladko. Uporabiš lahko tudi med, agavin sirup ali javorjev sirup.

img_2164

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.