Jul
3

Sirova pletenka

Avtorica: Katarina Pirš

Tole je recept za pletenko iz listnatega testa s tremi siri, pršutom in čičeriko. Ja, res je tako dobro, kot se sliši. S prijatelji smo se skoraj stepli za zadnji kos. :D Da malo konflikta dodam tudi v tvoje življenje, ti z veseljem predajam spodnji recept.

Priprava: 30 minut
Čas pečenja: cca 25 minut
Količina: ena pletenka (prigrizek za cca 6 ljudi)
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine

Za pletenko:

 • Paket listnatega testa
 • 4 rezine pršuta
 • 150 gramov sira gauda (ali drugega “navadnega” sira)
 • 150 g čičerike iz konzerve
 • 1 velika mozzarella (150 g)
 • pest svežih listov bazilike (opcijsko)
 • 1 jajce
 • malo parmezana za posip

Za jogurtovo omako:

 • 150 g jogurta
 • 75 g kremnega sira (filadelfija)
 • ena žlička limoninega soka
 • dva ščepca soli
 • trije ščepci origana (sušenega ali svežega)

Postopek

1. Listnato testo po dolgem prerežeš na polovico in ga razrežeš na trikotnike, kot je prikazano na spodnji sliki.

IMG_4259

2. Velik pekač prekriješ s peki papirjem in na njem trikotnike testa oblikuješ v obliko sončka. V sredini naj bo dovolj prostora za posodico za omako. Predlagam, da najprej postaviš 4 robne trikotnike, nato pa dodajaš ostale med njih – da bo stvar čim bolj enakomerna.

IMG_4260

3. Na notranji rob “sončka” najprej položiš rezine pršuta, ki bodo služile kot pregrada, ko boš testo zložil skupaj.

IMG_4261

4. Sir gaudo naribaš, čičeriko pa malo nasekljaš, da jih je večina razpolovljenih. Sir in čičeriko zmešaš skupaj (da se bosta v pečici zlepila skupaj in čičerika ne bo pobegnila iz kolobarja). Mešanico naložiš čez pršut v razmeroma ozek kolobar. Tvoj cilj je testo čim bolj naložiti, ampak ne pretiravati toliko, da kraki “sončka” ne bi prišli okoli nadeva.

IMG_4262

5. Mozzarello narežeš na debelo in koščke porazdeliš po vrhu kolobarja. Nanje položiš še svežo baziliko.

IMG_4263

IMG_4264

6. Zdaj je čas za najbolj tricky del – testo je treba oviti čez nadev in ga čim bolje zatakniti pod bazo. Namen je nadev dovolj dobro zakriti, da se sir v pečici ne bo v veliki meri razlil iz konstrukcije. Vsak “sončni žarek” previdno (da ga ne razvlečeš preveč), a čim bolj tesno, oviješ čez nadev, z notranje strani bazo malo privzdigneš in konček stlačiš spodaj. Ni tako grozno, kot se sliši, je pa treba kar zavihati rokave. Ne sekiraj se, če kakšen konček ne bo šel čisto na dno, tudi meni se je to zgodilo.

7. Ko so vsi delčki testa oviti čez nadev, v posodici razžvrkljaš jajce in ga premažeš čez testo, da se bo to lepo zlato rjavo zapeklo. Nato naribaš nekaj parmezana in ga posuješ po vrhu.

IMG_4267

8. Zdaj je čas, da gre stvar v pečico. To ogreješ na 180 stopinj, v sredino pletenke pa postaviš posodico, veliko približno toliko, kot bo velika posodica z omako. Mora pa biti ta posoda primerna za pečenje v pečici. Namen posode je držati raztopljen sir stran od sredine, da ostane čim bližje pletenki in da boš lahko v sredino postavil omako. Torej je bolj za estetske namene. :D

IMG_4269

9. Pletenko pečeš v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 25 do 30 minut oziroma toliko časa, da se obarva zlato rjavo.

10. Medtem ko se pletenka peče, lahko pripraviš omakico. V posodi zmešaš jogurt in kremni sir, dodaš še ostale sestavine in dobro premešaš. Omako naložiš v posodico, za katero bo v sredini pletenice dovolj prostora. Če take posode nimaš, boš pač malo manj fancy in bo omakica postrežena posebej.

IMG_4270

11. Ko je pletenica pečena, jo prestaviš na pladenj, odstraniš posodico v sredini in jo narežeš na majhne koščke, ki se grobo skladajo s “sončnimi žarki”. V sredino postaviš posodico z omakico in še toplo postrežeš.

IMG_4272

IMG_4274

Naj se boj za koščke sirnih dobrot začne! :D

IMG_4281

IMG_4290

Adaptacije:

 • Seveda lahko popolnoma spremeniš nadev pletenke. Za vegeterijansko verzijo odstraniš pršut, spremeniš lahko vrste sira, narediš jo lahko tudi brez čičerike. Super bi bilo tudi dodati špinačo. Pazi le, da ne narediš nadeva preveč, saj bo celotna stvar med pečenjem razpadla. :D
 • Omakica je opcijska. Pletenka je zelo dobra tudi brez nje, lahko pa namesto jogurtove omake narediš kakšno drugo, na primer gvakamole, pekočo paradižnikovo omako itd.
 • Tudi obliko pletenice lahko spreminjaš, čisto po želji.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.