Dec
0

Božični pomarančno-brusnični kolač

Avtorica: Katarina Pirš

Recept za pomarančno-brusnični kolač je še en recept, ki sva ga z Evo obljubili. Kolač sva namreč spekli za praznovanje prvega rojstnega dneva Cukermajstra. V istem dnevu sva pripravili tudi jajčni liker, katerega recept je na tem linku, in cimetove palčke, katerih recept pride v kratkem. Kolač je zeloooo božičen in presenetljivo dober. Priporočam!

Priprava: 40 minut
Čas kuhanja: 50 – 60 minut
Količina: za en pekač in 6 mafinov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine

  • 250 g suhih brusnic
  • 2 pomaranči
  • 1 žlica viskija (opcijsko)

Za “nadev” iz kremnega sira:

  • 300 g kremnega sira (filadelfije)
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 jajci

Za testo:

  • 220 g mehkega masla
  • 300 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 250 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 1/2 žličke cimeta

Za preliv:

  • 3 žlice sladke smetane
  • 80 g sladkorja v prahu

Postopek

1. Okrogel pekač za kolač dobro premažeš z maslom in ga posuješ z moko (bolje je, če je moka ostra, saj bo tako kolač lažje šel iz pekača).

2. V posodo streseš suhe brusnice. Naribaš lupinico ene od pomaranč in obe ožameš. Sok pomaranč zliješ čez brusnice. Dodaš žlico viskija. Brusnice tako pustiš, da se čim bolj napijejo soka.

IMG_0109

3. Pripraviš nadev kolača. Kremni sir in sladkor dobro zmiksaš, nato pa dodaš še vanilijo, jajci in eno žlico pomarančne lupinice ter ponovno dobro zmiksaš. Posodo postaviš na stran.

IMG_0114

4. V večji posodi dobro zmiksaš maslo in sladkor za testo. Predlagam, da miksaš čim dlje, da se sestavini čim bolje zmešata in nastane rumenkasta zmes.

 

5. Nato postopoma dodajaš jajca in vmes miksaš. Dodaš še dve žlici pomarančnega soka iz posode z brusnicami (sok je sedaj rdeče barve :D) in preostanek pomarančne lupinice. Spet dobro zmiksaš.

Maslo, sladkor in jajca.

Maslo, sladkor in jajca.

6. V drugi posodi zmešaš moko, pecilni prašek, sol in cimet. Nato mešanico počasi dodajaš k mokri mešanici (iz prejšnje točke) in sproti miksaš na nizki hitrosti. Ko so sestavine zmešane, se ustaviš in ne pretiravaš (itak si utrujen od miksanja masla in sladkorja, ane? :P).

7. Brusnice ločiš od pomarančnega soka, ki je ostal, in jih z metlico (in ne z mikserjem) nežno vmešaš v testo.

8. Sedaj pa malo tricky del. Se spomniš tiste posode s kremnim sirom, ki jo imaš v kotu? Mešanico s kremnim sirom je treba vložiti v testo. Del mase zlij čez testo in z metlico nežno preloži (kot, da bi vmešaval beljakov sneg). Ne pretiravaj! Tvoj cilj je narediti predele kolača, kjer je kremnega sira več, in tiste, kjer ga je manj.

9. Mešanico sedaj vliješ v pekač. Napolniš ga to treh četrtin, saj bo vzhajal in ne sme iti previsoko. Kolač pečeš v pečici, ogreti na 180 stopinjah celzija nekje 50 – 60 minut oziroma toliko časa, da postane zlato rjav in prestane test zobotrebca. Preostalo maso lahko daš peči kot mafine.

IMG_0118

10. Ko se kolač speče, ga za nekaj minut pustiš, da se ohladi, nato pa ga obrneš na glavo in spraviš iz pekača. Če pekača nisi dovolj namastil in pomokal, ne bo hotel iti ven, zato držanje pesti tu dosti pomaga. :)

IMG_0121

11. Pripraviš preliv oziroma glazuro. Sladkor v prahu in sladko smetano zmešaš, da nastane gladka masa. Ko se kolač popolnoma shladi, smetano preliješ čez njega. Če kolač še ni hladen, se bo sladkor stopil in izgubil boš lepo belo barvo.

IMG_0119

12. Po želji kolač še dodatno okrasiš z rjavim sladkorjem, brusnicami, vejicami rožmarina, papirnatimi zastavicami (glej spodnjo sliko) itd.

 

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

Eva bi rekla, da ima kolač okus po božiču. Sicer tega okusa ne poznam, da se moram strinjati z njo. Njegov okus je zelo poln in dekadenten, zato ga priporočam za božič in po pravici povedano za čisto vsak dan tvojega življenja. xD

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

Adaptacije

  • Če imaš to možnost, predlagam uporabo svežih brusnic. Teh seveda ni potrebno tunkati v pomarančni sok.
  • Sladkor je lahko rjav, za še polnejši okus lahko delno uporabiš tudi med.
  • Za moko ni nujno, da je bela. :)
  • Dodaš lahko še druge božične/zimske začimbe: ingver, muškatni orešček …
  • Dodaš lahko tudi kaj limoninega soka.
  • Možnosti je ogromno. Ampak ga ne spreminjaj preveč, je preveč dober tak, kot je. :)

Vir recepta: The Kitchen Wisperer – Swirled Orange Cheesecake Cranberry Orange Bundt Cake

Objava je nastala v okviru božičnega izziva Mercatorjevega projekta KuhaM, kjer najdeš še druge božične recepte slovenskih blogerjev. :)