Dec
0

Jajčni liker aka eggnog

Avtorica: Eva Ferme

Kot obljubljeno, objavljam prvega izmed treh receptov, ki sva jih s Katarino preizkusli za prvo obletnico Cukermajstra (vse najboljše za Cukermajster, vse najboljše za …). :) Priznam, da sem se nad jajčnim likerjem oz. eggnog-om navdušila predvsem zaradi ameriških filmov in serij, ampak ko sem ga dejansko poskusila, mi je bilo jasno, čemu takšna evforija –  liker je odličen in zaradi odličnih začimb zelo božičen. Torej, vključi si božično playlisto in veselo na delo. :)

Za čudovite fotografije končnega izdelka je poskrbel Tilen Držan, ki naju je s Katarino ujel tudi pri nazdravljanju. :)

Priprava: 5 minut
Čas kuhanja: 6-8 minut
Količina: približno 1,7 litra jajčnega likerja
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

  • 770 g mleka
  • 6 jajc
  • 150 g sladkorja
  • 540 g sladke smetane
  • 2 dcl viskija
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1-2 čajni žlički cimeta
  • malo naribanega muškatnega oreščka + še nekaj za posip
  • po želji rožmarinova vejica za okrasitev

Postopek:

1. V večji kozici s premazom proti prijemanju segrej mleko do vretja in nato ugasni ogenj pod posodo.

2. V večji posodi zmiksaj jajca s sladkorjem. V to mešanico zelo zelo počasi vlivaj vroče mleko in ves čas konstantno mešaj. Če boš vlil/a vse naenkrat se ne bo dobro končalo, saj bodo jajca zakrknila – predstavljaj si to neokusno pijačo! :)

IMG_7967

3. Mešanico prelij nazaj v kozico in segrevaj na nizkem ognju, da ti ne bodo zakrknila jajca. Dodaj vanilijev ekstrakt, cimet in muškatni orešček. Kuhaj kakšnih 6-8 minut in ves čas mešaj. Ne kuhaj predolgo, ker (že tretjič isto :)) boš dobil umešana jajca. :)

IMG_7968

IMG_7971

4. Ko si liker odstavil z ognja, ga precedi skozi gosto cedilo – verjemi, tega koraka nočeš izpustiti, saj so se ti zagotovo naredile kakšne grudice, ki niso prijetne pri konzumiranju pijače.

5. V precejeni liker vmešaj še viski in sladko smetano in vse skupaj dobro premešaj.

IMG_7972

IMG_7974

IMG_7976

6. Ponudi toplega ali mrzlega – obe verziji sta zelo dobri. Toplega lahko naliješ v šalčke, mrzlega pa pripraviš kot koktajl in okrasiš z vejico rožmarina.

IMG_7981

IMG_7989

Jajčni liker je odlična pijača za mrzle zimske večere, z začimbami pa ti pričara pridih božiča kadar koli. Če si do sedaj omahoval/a, ker ne veš kako bi lahko bila pijača z jajci sploh dobra, ti zagotavljam, da se samih jajc sploh ne čuti. Eggnog je bil všeč prav vsem, ki so ga poskusili, saj je nekaj malo drugačnega, a zelo zelo okusnega.

Vse najboljše, Cukermajster! (Foto: Tilen Držan)

Vse najboljše, Cukermajster! (Foto: Tilen Držan)

 

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

 

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

Adaptacije recepta:

  • Mleko lahko zamenjaš tudi za ovseni ali mandljev napitek, vendar bo okus malo drugačen.
  • Jajc nikar ne izpuščaj, saj je to vendar jajčni liker! :)
  • Začimb lahko uporabiš tudi malo več ali manj – po okusu, skratka.
  • Namesto viskija lahko uporabiš tudi rum, bourbon ali brendi – jaz sem uporabila slednjega, in sicer Stock. Če želiš brezalkoholno verzijo pa alkohol preprosto izpusti. :)
  • Načeloma lahko sladko smetano zamenjaš z mlekom, vendar bo sam liker manj kremast.

IMG_7978

Vir osnovnega recepta: blog The Lovely Kitchen.