Kot obljubljeno, objavljam prvega izmed treh receptov, ki sva jih s Katarino preizkusli za prvo obletnico Cukermajstra (vse najboljše za Cukermajster, vse najboljše za …). :) Priznam, da sem se nad jajčnim likerjem oz. eggnog-om navdušila predvsem zaradi ameriških filmov in serij, ampak ko sem ga dejansko poskusila, mi je bilo jasno, čemu takšna evforija – liker je odličen in zaradi odličnih začimb zelo božičen. Torej, vključi si božično playlisto in veselo na delo. :)
Za čudovite fotografije končnega izdelka je poskrbel Tilen Držan, ki naju je s Katarino ujel tudi pri nazdravljanju. :)
Priprava: 5 minut
Čas kuhanja: 6-8 minut
Količina: približno 1,7 litra jajčnega likerja
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)
1. V večji kozici s premazom proti prijemanju segrej mleko do vretja in nato ugasni ogenj pod posodo.
2. V večji posodi zmiksaj jajca s sladkorjem. V to mešanico zelo zelo počasi vlivaj vroče mleko in ves čas konstantno mešaj. Če boš vlil/a vse naenkrat se ne bo dobro končalo, saj bodo jajca zakrknila – predstavljaj si to neokusno pijačo! :)
3. Mešanico prelij nazaj v kozico in segrevaj na nizkem ognju, da ti ne bodo zakrknila jajca. Dodaj vanilijev ekstrakt, cimet in muškatni orešček. Kuhaj kakšnih 6-8 minut in ves čas mešaj. Ne kuhaj predolgo, ker (že tretjič isto :)) boš dobil umešana jajca. :)
4. Ko si liker odstavil z ognja, ga precedi skozi gosto cedilo – verjemi, tega koraka nočeš izpustiti, saj so se ti zagotovo naredile kakšne grudice, ki niso prijetne pri konzumiranju pijače.
5. V precejeni liker vmešaj še viski in sladko smetano in vse skupaj dobro premešaj.
6. Ponudi toplega ali mrzlega – obe verziji sta zelo dobri. Toplega lahko naliješ v šalčke, mrzlega pa pripraviš kot koktajl in okrasiš z vejico rožmarina.
Jajčni liker je odlična pijača za mrzle zimske večere, z začimbami pa ti pričara pridih božiča kadar koli. Če si do sedaj omahoval/a, ker ne veš kako bi lahko bila pijača z jajci sploh dobra, ti zagotavljam, da se samih jajc sploh ne čuti. Eggnog je bil všeč prav vsem, ki so ga poskusili, saj je nekaj malo drugačnega, a zelo zelo okusnega.
Vir osnovnega recepta: blog The Lovely Kitchen.
Be the first to post a comment.