Jan
2

Cimetove palčke

Avtorica: Eva Ferme

Kruhove palčke posute s cimetom in rjavim sladkorjem so nastale za obletnico Cukermajstra in to z namenom, da bi imeli kaj za tunkati v jajčni liker. :) So zelo enostaven recept in najbolj se priležejo ob čaju, kavi ali pa že omenjenem jajčnem likerju. So super ideja za hiter prigrizek, če se ti ne da kaj veliko ustvarjati, bi pa vseeno kaj pojedel ob branju knjige ali gledanju serije. :)

Fotografije končnega izdelka so spet delo Tilna Držana, saj se vidi, kajne? :)

Priprava: 10 minut + 40 minut za vzhajanje
Čas pečenja: 20 minut
Količina: 30-35 palčk
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

  • 290 g moke
  • 2,25 čajne žličke suhega kvasa
  • 1 jušna žlica oljčnega olja
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • približno 2,5 dcl tople vode
  • 2 jušni žlici stopljenega masla
  • cimet za posip
  • rjavi sladkor za posip

Postopek:

1. V skledi zmešaj moko, suhi kvas, oljčno olje, sol in sladkor. Počasi dodajaj vodo (mogoče jo boš rabil/a malo več ali malo manj) in gneti tako dolgo, da dobiš testo, ki se ti ne lepi na roke.

IMG_7919

IMG_7921

2. Testo razvaljaj kar na papirju za peko, in sicer na kakšna 2,5 cm. Razreži na poljubno velike palčke in razporedi po pekaču, obloženim s peki papirjem. Pokrij s krpo in pusti vzhajati na toplem mestu 40 minut.

IMG_7922

IMG_7923

3. Palčke premaži s stopljenim maslom in posuj s sladkorjem in cimetom – po občutku, odvisno koliko imaš rad/a cimet. :)

IMG_7925

4. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel/a na 175 stopinj in peci približno 20 minut, da palčke dobijo lepo rjavo barvo.

IMG_7926

5. Ponudi še tople ali pa jih ohladi in nato ponudi. V vsakem primeru pa jih tunkaj v priljubljen napitek. :)

IMG_7941

Kot vidiš je recept res preprost, ampak zato nič ne izgubiš na okusu, verjemi. :) Palčke je najbolje kmalu pojesti, saj so sveže najbolj dobre (so le kruhov izdelek). Recept je kot nalašč za ta čas, ko nam prijajo topli napitki in zraven paše nekaj za potunkati noter, keksov smo pa vsi že malo siti od praznikov. :)

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

 

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

 

Foto: Tilen Držan

Foto: Tilen Držan

Adaptacije recepta:

  • Namesto navadne lahko uporabiš tudi pirino moko.
  • Poleg cimeta in sladkorja lahko po palčkah potreseš še zmlet vanilijev strok.
  • Palčke lahko narediš tudi v slani izvedbi – sladkor in cimet zamenjaj za sezam, mak, parmezan …
  • Kvas lahko zamenjaš tudi za pecilni prašek.

Vir osnovnega recepta: blog Ilona’s Passion.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.