Spet sem se vrgla v peko čokoladnih sladic, ne morem pomagat, najraje jih pečem. :) Že med pripravo vse diši po čokoladnem in masa je vedno tako dobra, da bi jo lahko kar surovo pojedel (ampak ni priporočljivo, hehe). Tele kocke s kislo smetano so se mi zdele zanimive ravno zaradi dodatka kisle smetane, ki jih naredi malo drugačne. Že na začetku pa povem, da so najboljše, če se čez noč ohlajajo v hladilniku. :)
Priprava: približno 15 minut
Čas peke: 25 – 30 minut
Količina: približno 18 kock (odvisno kako velike kocke režeš)
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)
Sestavine za biskvit:
Sestavine za kremo in okrasitev:
1. V skledi zmešaj kakav v prahu, moko, pecilni prašek in sol.
2. V drugi posodi dobro zmiksaj maslo in sladkor, da nastane mehka in lahka mešanica. Dodaj jajca in miksaj, da se dobro premeša. Na koncu dodaj še vanilijev ekstrakt in vse skupaj še enkrat dobro zmiksaj.
3. V mešanico z maslom dodaj eno tretjino mešanice z moko in zmiksaj. Nato dodaj polovico kisle smetane in spet zmiksaj. Dodaj drugo tretjino mešanice z moko in zmiksaj ter nato drugo polovico kisle smetane in zmiksaj. Na koncu zmiksaj v zmes še zadnjo tretjino mešanice z moko. Če boš dal naenkrat vso mešanico z moko in kislo smetano, boš zelo težko miksal, saj je suhih sestavin več kot mokrih, zato toliko kompliciranja. :)
4. V pekač (približno 20 x 30 cm), ki si ga obložil s peki papirjem, vlij maso. Ker je masa gosta, jo poravnaj, da bo čim bolj ravna.
5. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 160 stopinj in peci 25-30 minut. Biskvit preveri z zobotrebcem – če ga pikneš v biskvit in pride ven suh, je pecivo pečeno; če pride ven še malo moker, peci še nekaj minut.
6. Pusti, da se biskvit popolnoma ohladi.
7. Pripravi kremo tako, da vse sestavine zmiksaš skupaj in jih miksaš kakšnih 5 minut – res je potrebno, da tako dolgo miksaš, da postane krema mehka in lahka.
8. Kremo namaži na biskvit (prej lahko biskvit malo obrežeš po stranicah, če si želiš čim bolj pravilne oblike kock).
9. Potresi čokoladne lističe po kremi in daj ohlajati za kakšno uro.
10. Pecivo nareži na poljubno velike kocke in postrezi. :)
Do maslenih krem sem bila do tega peciva vedno nekoliko skeptična, saj ne maram, da se v kremi čuti okus masla. Ta krema pa me je prijetno presenetila, saj če jo dovolj časa miksaš, res nastane mehka, njami krema, kjer ne prevladuje okus masla. Kocke so zelo dobre tudi, če jih ne ohlajaš čez noč. A verjemi, da so naslednji dan še veliiiko boljše, zato, če le imaš čas, pecivo pripravi en dan prej. :)
Vir osnovnega recepta: blog Collecting Memories.
Be the first to post a comment.