Feb
7

Čokoladne kocke s kislo smetano

Avtorica: Eva Ferme

Spet sem se vrgla v peko čokoladnih sladic, ne morem pomagat, najraje jih pečem. :) Že med pripravo vse diši po čokoladnem in masa je vedno tako dobra, da bi jo lahko kar surovo pojedel (ampak ni priporočljivo, hehe). Tele kocke s kislo smetano so se mi zdele zanimive ravno zaradi dodatka kisle smetane, ki jih naredi malo drugačne. Že na začetku pa povem, da so najboljše, če se čez noč ohlajajo v hladilniku. :)

Priprava: približno 15 minut
Čas peke: 25 – 30 minut
Količina: približno 18 kock (odvisno kako velike kocke režeš)
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

Sestavine za biskvit:

  • 90 g kakovostnega kakava v prahu
  • 95 g moke, idealne za vse recepte
  • pol čajne žličke pecilnega praška
  • pol čajne žličke soli
  • 170 g masla, sobne temperature
  • 225 g (belega) sladkorja
  • 3 jajca
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 115 g kisle smetane

IMG_5640

Sestavine za kremo in okrasitev:

  • 80 g masla, sobne temperature
  • 3 čajne žličke kakava v prahu
  • ena četrtina čajne žličke soli
  • 125 g sladkorja v prahu
  • 45 g kisle smetane
  • čokoladni lističi za okrasitev

IMG_5659

Postopek:

1. V skledi zmešaj kakav v prahu, moko, pecilni prašek in sol.

IMG_5643

2. V drugi posodi dobro zmiksaj maslo in sladkor, da nastane mehka in lahka mešanica. Dodaj jajca in miksaj, da se dobro premeša. Na koncu dodaj še vanilijev ekstrakt in vse skupaj še enkrat dobro zmiksaj.

IMG_5644

IMG_5645

3. V mešanico z maslom dodaj eno tretjino mešanice z moko in zmiksaj. Nato dodaj polovico kisle smetane in spet zmiksaj. Dodaj drugo tretjino mešanice z moko in zmiksaj ter nato drugo polovico kisle smetane in zmiksaj. Na koncu zmiksaj v zmes še zadnjo tretjino mešanice z moko. Če boš dal naenkrat vso mešanico z moko in kislo smetano, boš zelo težko miksal, saj je suhih sestavin več kot mokrih, zato toliko kompliciranja. :)

IMG_5646

IMG_5647

IMG_5649

4. V pekač (približno 20 x 30 cm), ki si ga obložil s peki papirjem, vlij maso. Ker je masa gosta, jo poravnaj, da bo čim bolj ravna.

IMG_5651

5. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 160 stopinj in peci 25-30 minut. Biskvit preveri z zobotrebcem – če ga pikneš v biskvit in pride ven suh, je pecivo pečeno; če pride ven še malo moker, peci še nekaj minut.

IMG_5655

6. Pusti, da se biskvit popolnoma ohladi.

7. Pripravi kremo tako, da vse sestavine zmiksaš skupaj in jih miksaš kakšnih 5 minut – res je potrebno, da tako dolgo miksaš, da postane krema mehka in lahka.

IMG_5662

8. Kremo namaži na biskvit (prej lahko biskvit malo obrežeš po stranicah, če si želiš čim bolj pravilne oblike kock).

IMG_5663

IMG_5665

9. Potresi čokoladne lističe po kremi in daj ohlajati za kakšno uro.

IMG_5669

10. Pecivo nareži na poljubno velike kocke in postrezi. :)

IMG_5671

 

Do maslenih krem sem bila do tega peciva vedno nekoliko skeptična, saj ne maram, da se v kremi čuti okus masla. Ta krema pa me je prijetno presenetila, saj če jo dovolj časa miksaš, res nastane mehka, njami krema, kjer ne prevladuje okus masla. Kocke so zelo dobre tudi, če jih ne ohlajaš čez noč. A verjemi, da so naslednji dan še veliiiko boljše, zato, če le imaš čas, pecivo pripravi en dan prej. :)

IMG_5680

Adaptacije recepta:

  • Kakav v prahu mora biti res kakovosten, da pecivu da tisto pravo temno barvo in aromo.
  • Sladkor lahko uporabiš tako beli kot rjavi – z rjavim bo manj sladko.
  • Tudi moko lahko uporabiš poljubno, zgodba je enaka kot s sladkorjem – manj bo sladko. :)
  • Soli nikar ne izpuščaj, saj potegne tisto pravo aromo ven iz kakava.
  • Za okrasitev lahko uporabiš poljubne okraske – od mrvic do krokanta, ali pa tudi nič.

IMG_5679

Vir osnovnega recepta: blog Collecting Memories.