Feb
3

Ameriški “tortni” krofi

Avtorica: Eva Ferme

Danes objavljam malo bolj tematsko obarvan prispevek. Sicer se tile krofki razlikujejo od naših tradicionalnih krofov, vendar se mi zdijo super alternativa za nas, ki nismo preveliki ljubitelji krofov (ja, tudi takšni obstajamo :)). Torej, sledi recept za ameriške krofe, ki so podobni kapkejkom, dopolnjuje pa jih glazura, ki seveda mora biti barvna, drugače ne velja. :) Če si že malo naveličan/a tradicionalnih krofov, ki jih je v tem času polno vsepovsod, bo tale recept kot nalašč zate.

Priprava: približno 15 minut
Čas peke: 15 – 17 minut
Količina: 10 krofov v pekaču za krofe
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

Sestavine za krofe:

  • 30 g kakovostnega kakava v prahu
  • 125 g moke (za krofe ali bele)
  • 100 g rjavega sladkorja
  • pol čajne žličke sode bikarbone
  • pol čajne žličke pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 75 g čokolade po izbiri, nasekljane na koščke
  • 1 jajce
  • 1 dl mleka
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 čajna žlička jabolčnega ali alkoholnega kisa
  • 55 g stopljenega masla
  • nekaj stopljenega masla za premaz pekača

Sestavine za glazuro in okrasitev:

  • 120 g kremnega sira (npr. Philadelphie)
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1 jušna žlica vroče vode
  • 60 g sladkorja v prahu
  • jedilna barva
  • mrvice ali ostali sladkorni okraski

Postopek:

1. Pekač za ameriške krofe premaži s stopljenim maslom, da se krofki ne bodo prijeli.

IMG_5705

2. V skledi zmešaj kakav v prahu, moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, ščepec soli in čokolado, nasekljano na koščke.

IMG_5706

IMG_5707

3. V drugi posodi zmiksaj jajce, mleko, vanilijev ekstrakt in kis. V mešanico dodaj še stopljeno maslo.

IMG_5708

IMG_5709

IMG_5710

4. V posodo z mokrimi sestavinami vmešaj vsebino sklede s suhimi sestavinami. Miksaj le toliko časa, da se sestavine med seboj dobro premešajo. Če se ti zdi masa res pregosta, dodaj še malo mleka (jaz sem dodala dve jušni žlici).

IMG_5711

IMG_5713

5. Z žličko nadevaj maso v pekač za krofe, pri čemer pazi, da ne napolniš čisto do vrha, da se ne bo masa med peko razlezla preko luknjice.

IMG_5715

6. V ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 170 stopinj, postavi pekač in peci 15-17 minut. Z zobotrebcem preveri, kdaj so krofki pečeni.

IMG_5717

7. Ko so krofki pečeni, vzemi pekač iz pečice, počakaj kakšno minuto in nato krofke vzemi iz pekača – brez skrbi, kar padli bodo ven.

IMG_5719

8. Krofe popolnoma ohladi.

IMG_5725

9. Pripravi glazuro: zmiksaj kremni sir, sladkor v prahu, vanilijev ekstrakt in vročo vodo. Dodaj nekaj kapljic jedilne barve in spet zmiksaj. Če želiš bolj intenzivno barvo, dodaj več kapljic. :)

IMG_5726

IMG_5727

IMG_5728

IMG_5729

10. Krofke pomoči v glazuro. Pazi, da jih boš pomočil s tisto stranjo, ki je lepša, da bodo lepo izgledali.

IMG_5732

11. Krofe posuj s poljubnimi okraski. Lahko jih postrežeš takoj ali pa še počakaš nekaj ur, da se glazura lepo usede.

IMG_5745

IMG_5739

Ameriški krofi po tem receptu so res bolj podobni kapkejkom, a so zelo dobri. Sploh glazura jih naredi odlične. Svežino ohranijo še naslednji dan in še dan po tem – tako, da se ti ni treba bati, da drugi dan ne bodo več dobri. Naslednjič moram poskusiti narediti še ameriške krofe z vzhajanim testom – za vse krofoljubce, ki imajo radi tudi tradicionalne krofe. :)

IMG_5758

 

IMG_5748

Adaptacije recepta:

  • Moko lahko uporabiš katero koli, jaz sem uporabila tisto za krofe, ker sem jo pač imela doma.
  • Čokoladni koščki so lahko iz temne, mlečne ali bele čokolade; lahko jih tudi zamenjaš z nasekljanimi oreščki. Seveda jih lahko tudi izpustiš, a ne vem zakaj bi to naredil. :)
  • Mleko lahko zamenjaš z rastlinskim mlekom.
  • Kisa ne izpuščaj, brez skrbi – ne bo se ga okusilo.
  • Glazuro lahko pustiš tudi naravne barve, a potem boš imel manj zabavne krofe. :)

IMG_5768

 

IMG_5743

Vir osnovnega recepta: blog Naive Cook Cooks.