Feb
3

Jagode z mascarpone kremo, oblite s čokolado

Avtorica: Eva Ferme

Si pripravljen/a na najenostavnejši recept, ki je vedno priljubljen? :) Danes sem delala jagode, polnjene z mascarpone kremo in oblite s čokolado. Meni se ni zdelo, da počnem kaj posebnega, ljudje, ki so jih poskusili pa so bili popolnoma navdušeni. Verjetno lahko nekaj navdušenja pripišem tudi temu, da so to prve letošnje jagode, ki pa so kljub zunanjim temperaturam imele odličen okus. Skratka, recept je idealen za današnje valentinovo pa tudi za vsak drug dan. :)

Priprava: 20 minut
Čas kuhanja: / (približno 15 minut za hlajenje)
Količina: 8 večjih jagod
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

  • 250 g svežih jagod
  • 125 g mascarponeja
  • 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja (oz. po potrebi)
  • mešanica sladkornih kristalov, cimeta in vanilije v mlinčku (glej sliko)
  • 200 g temne čokolade
  • 50 g bele čokolade

Postopek:

1. Jagode operi in dobro osuši, nato pa jim odreži listke.

IMG_8203

IMG_8205

2. Z manjšim nožkom izdolbi vsako jagodo posebej, pri tem pa pazi, da ne predreš “stene” jagode. Izdolbene dele lahko poješ – tako boš lažje zdržal/a do končnega rezultata.:)

IMG_8206

3. Pripravi mascarpone kremo: mascarpone zmešaj z vanilijevim sladkorjem in mešanico sladkornih kristalov, cimeta in vanilije. Kremo lahko v izdolbene jagode nadevaš s čajno žličko, vendar ti priporočam, da jo nabrizgaš s poljubnim nastavkom za brizganje kreme. Jagode so namreč zelo spolzke in je zato kremo težko spraviti noter z žličko, saj noče ostati v jagodi. :) Če pa kremo nabrizgaš, pa ne boš imel/a nobenih problemov.

IMG_8208

IMG_8209

4. Nad parno kopeljo stopi temno čokolado. Ko je čokolada stopljena, počakaj nekaj minut, da se malo ohladi. Nato vanjo potunkaj jagode – vse skupaj lahko povzroči malo packarije, pa nič za to. Potunkane jagode odlagaj na alu folijo. Predlagam, da si daš alu folijo na kakšen krožnik ali desko, da boš lahko potem jagode premaknil/a na hladno mesto. Ko so vse jagode potunkane v čokolado, jih prestavi v hladilnik ali podobno hladno mesto (jaz sem jih dala na balkon) za kakšnih 15 minut, da se čokolada strdi.

IMG_8210

IMG_8212

5. Na parno kopeljo stopi belo čokolado. Ko je čokolada stopljena, jo nadevaj v vrečko za zamrzovanje in s škarjami odreži na enem koncu, da dobiš čisto malo luknjico. Z belo čokolado okrasi jagode, ki so že oblečene v temno čokolado – tako boš dobil/a lep kontrast.

IMG_8213

6. Daj na hladno še za nekaj minut, nato pa postrezi in uživaaaj. :)

IMG_8219

IMG_8221

Kot vidiš je ta recept res zelo preprost, vendar včasih takšni preprosti ravno najbolj zažgejo. Sicer pa, kako tudi ne bi – jagode, čokolada in mascarpone, a obstaja še boljša kombinacija? :)

IMG_8224

IMG_8220

IMG_8223

Adaptacije recepta:

  • Jagode morajo biti sveže, tu ne gre drugače.
  • Mascarpone kremo lahko zmešaš tudi samo s cimetom in sladkorjem, lahko ji dodaš vanilijevo aromo, lahko ji dodaš karamelni sladkor … Skratka, kar želiš. :)
  • Katera čokolada želiš, da ti je osnova, lahko izbereš sam, npr. lahko uporabiš mlečno čokolado, ali belo in narediš temne črte. Lahko uporabiš tudi samo temno čokolado in jagode najprej pomočiš v temno čokolado, nato pa jih posuješ s kokosovo moko, mletimi mandeljni, mrvicami …

IMG_8226

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.