Feb
1

Kapkejki z ananasom

Avtorica: Katarina Pirš

Mafine in kapkejke z ananasom sem spekla že velikokrat, na Cukermajstru pa se še niso uspeli prikazati. So hit na mojih zabavah in rada jih imam skoraj toliko, kot moje limonine mafine. Mislim, da je čas, da jih delim z vami. :)

Priprava: 30 minut + peka
Čas pečenja: 23 minut
Količina: 12 – 16 mafinov
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine

  • 200 g ananasovega kompota v koščkih
  • 125 g masla sobne temperature
  • 120 g rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • 170 g jogurta
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 250 g bele moke
  • 2,5 žličk pecilnega praška
  • 0,5 žličke sode bikarbone

Za okraševanje sem uporabila Vanilijevo kremo iz kremnega sira.

Postopek

(Jaz sem pekla trikratno količino mafinov, naj te količine na slikah ne zmedejo. :D)

1. 100 g ananasa v koščkih v mikserju dobro zmiksaš, da dobiš ananasovo kašo. Preostale koščke ananasa prerežeš na polovico (da dobiš idealne koščke za v mafine) in jih postaviš na stran.

Mix it up, baby.

Mix it up, baby.

IMG_3837

2. V večji posodi zmiksaš mehko maslo in sladkor. Dodaš še jajci, spet dobro zmiksaš. Isto narediš z jogurtom. Zdaj pa dodaš še ananasovo kašo in vanilijev ekstrakt. In kaj zdaj? Tako je, zmiksaš. :P

3. Vzameš še manjšo posodo in v njej zmešaš moko, pecilni prašek in sodo bikarbono.

4. V večjo posodo dodaš koščke ananasa in jih z metlico ali kuhalnico premešaš v maso.

5. Nato dodaš še mešanico moke. V mokro maso jo z metlico ali kuhalnico zmešaš samo toliko, da se vse sestavine premešajo, ne pa pretiravati, sicer bodo mafini trdi.

6. Sedaj pa je čas za pečico. Ta mora biti ogreta na 180 stopinj celzija, ti pa pripraviš pekač za mafine in v luknjice postaviš papirčke. V vsako luknjico nadevaš maso – približno zvrhano žlico in pol.

7. Mafine daš peči v pečico za 23 minut.

Na tem mestu se lahko ustaviš in uživaš v svežiš mafinih. Dober tek. :)

IMG_3839

Če si malo bolj ambiciozen, pa lahko pripraviš še kremo. Jaz sem uporabila mojo najljubšo – vanilijevo kremo iz kremnega sira, ki jo najdeš na tej povezavi. Mafine lahko s kremo okrasiš kar tako, da jo namažeš z nožem, lahko pa si bolj fancy in uporabiš nastavek za okraševanje. Jaz sem ravno dobila novega, takega, ki dela okraske v obliki vrtnic, in sem ga morala uporabiti. Mafinom sem iz estetskih razlogov odrezala vrhove, da so bili ravni in bolj primerni za okraševanje. Nato sem nanje nanesla kremo.

IMG_3841

Maffin je izgubil svojo kapico. :) Kmalu bo dobil novo.

IMG_7202_1

IMG_7201

Adaptacije

Kot pri vsakem receptu, je tudi pri tem mogoče spremeniti veliko stvari.

  • Uporabiš lahko ne-belo moko.
  • Sladkor je lahko bel.
  • Namesto sode bikarbone lahko dodaš malo več pecilnega praška.
  • Vanilijev ekstrakt lahko izpustiš.
  • Mafine lahko okrasiš z drugačno kremo.
  • itd.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.