Spet je tukaj pustni čas in jaz ne morem iz svoje kože – tudi to leto sem pekla ameriške krofe. Priznam, da sem se za njih odločila, ker niso preveč “krofasti” (pri hrani, vedno rada izumljam nove besede :D). Mogoče se pa naslednje leto odločim, da spečem bolj klasično različico (cvrto in vzhajano s kvasom). Letos so tile pisani krofi vsekakor služili svojem namenu – tako po lepoti kot po okusu.
Priprava: približno 45 minut za vse faze
Čas peke: 14 minut za krofe in 15 minut za kremo
Količina: 14 mini krofov iz pekača za ameriške krofe
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
Sestavine za ameriške krofe:
Sestavine za slaščičarsko vanilijevo kremo:
Sestavine za preliv in posip:
Če želiš preliv iz temne čokolade:
1. Zmešaj moko, sladkor, pecilni prašek, muškatni orešček in cimet v skledi (ščepci so odvisni od tvoje ljubezni do teh sestavin, pri meni je vedno velik ščepec za cimet :)). V drugi posodi zmiksaj jajci z maslom in kislim mlekom. Dodaj mešanico z moko in vse skupaj premešaj. Stopi še nekaj dodatnega masla (nekaj žlic), da boš lahko pomastil/a pekač. Ko je pekač pomaščen, napolni vdolbine. Pekač postavi v predhodno ogreto ventilatorsko pečico na 200 stopinj. Peci 14 minut – mogoče kakšno minuto več ali manj (preveri ali je pečeno z zobotrebcem), vendar nikakor ne predolgo, ker bodo potem krofi trdi. Kot vidiš na fotografiji so moji krofi bledo zapečeni. Pečene krofe pusti, da se ohladijo.
2. Medtem ko se krofi ohlajajo pripravi vanilijevo slaščičarsko kremo, postopek sem enkrat že opisala. Ko si kremo pripravil/a po zgornjem postopku, se lahko odločiš, da polovico kreme spremeniš v čokoladno. Nad parno kopeljo stopi 50 g temne čokolade, pusti, da se malo ohladi, nato pa jo vmiksaj v polovico vanilijeve kreme in voila – čokoladna krema. :) Zakaj bi imel/a pol kreme čokoladne? Ker je lepši efekt, če imaš dve barvi (saj je vendarle pust!) + a te moram res prepričevati glede čokolade? ;) Skratka, kremi daj vsaj za pol ure v hladilnik, da se malo strdita (lahko tudi za dlje časa, ju boš lažje brizgal/a).
3. Krofe razreži horizontalno (kot kajzerice – ne vem kako bi drugače napisala :), sicer pa poglej na fotografijo, če ne veš, kaj mislim). Spodnje dele krofov napolni s kremama. Tu imaš več opcij: če imaš razdelilni nastavek za kremo, lahko obe kremi brizgaš istočasno in dobil/a boš zelo lep efekt; če nimaš razdelilnega nastavka pa lahko nabrizgaš najprej malo ene in nato še malo druge kreme, ali pa preprosto ene krofe napolniš z vanilijevo kremo, druge pa s čokoladno. Če nisi naredil/a čokoladne kreme, pa je tvoja edina dilema kateri nastavek za brizganje uporabiti. :)
4. Za preliv: sladko smetano daj v kozico in jo tik preden zavre odstavi z ognja. Noter enakomerno razporedi majhne koščke čokolade in počakaj eno minuto. Čez minuto bi se mogla čokolada stopiti, zato s kuhalnico nežno premešaj mešanico, da dobiš gladko zmes. Če si delal/a preliv iz bele čokolade, ga lahko obarvaš. Preliv razdeli na več delov in dodaj poljubno količino barve.
5. Zgornje dele krofov potunkaj z zgornjo plastjo (torej, tisto, ki ni ravna) v poljuben preliv, po potrebi popravi preliv z žličko in pokrij spodnjo polovico krofa, kamor si nabrizgal/a kremo. Krofe lahko okrasiš še z mrvicami, bonboni (jaz sem uporabila smarties bonbone), ali pa narediš tanke črte z drugim barvnim prelivom.
6. Krofe daj za kakšno uro v hladilnik, če pa si zelo neučakan/a pa kar plani po njih, vendar mej v mislih, da se preliv še ni imel časa strditi in zna biti zato vse skupaj malo lepljivo. :)
Krofi so res super za pustni čas, saj so zelo pisani pa tudi okus ne zaostaja za videzom. Shrani jih v neprodušno zaprto posodo in jih pojej v roku 3 dni – pa saj ne bodo ostali tako dolgo! :)
Recept je nastal v sodelovanju z Mercatorjevim projektom KuhaM – izziv “pust”.
Vir osnovnega recepta za ameriške krofe: blog Food Scientist Bakery.
Be the first to post a comment.