Feb
4

Ameriški polnjeni krofi

Avtorica: Eva Ferme

Spet je tukaj pustni čas in jaz ne morem iz svoje kože – tudi to leto sem pekla ameriške krofe. Priznam, da sem se za njih odločila, ker niso preveč “krofasti” (pri hrani, vedno rada izumljam nove besede :D). Mogoče se pa naslednje leto odločim, da spečem bolj klasično različico (cvrto in vzhajano s kvasom). Letos so tile pisani krofi vsekakor služili svojem namenu – tako po lepoti kot po okusu.

Priprava: približno 45 minut za vse faze
Čas peke: 14 minut za krofe in 15 minut za kremo
Količina: 14 mini krofov iz pekača za ameriške krofe
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

Sestavine za ameriške krofe:

  • 255 g bele moke
  • 115 g sladkorja
  • 1,5 čajne žličke pecilnega praška
  • ščepec muškatnega oreščka
  • ščepec cimeta
  • 165 g kislega mleka
  • 2 jajci
  • 2 jušni žlici stopljenega masla
  • nekaj dodatnega masla za pomastitev pekača

Sestavine za slaščičarsko vanilijevo kremo:

  • 0,5 litra polnomastnega mleka
  • 40 g masla
  • pol stroka vanilije
  • 2 rumenjaka
  • 1 celo jajce
  • 125 g sladkorja
  • 40 g ostre moke
  • 250 ml sladke smetane (za stepanje)
  • dodatno še 50 g temne čokolade, če želiš narediti polovico kreme čokoladne

Sestavine za preliv in posip:

  • 300 g bele čokolade
  • 100 g sladke smetane
  • različne jedilne barve
  • mrvice, bonboni ipd. za okrasitev

Če želiš preliv iz temne čokolade:

  • 200 g temne čokolade
  • 100 g sladke smetane

Postopek:

1. Zmešaj moko, sladkor, pecilni prašek, muškatni orešček in cimet v skledi (ščepci so odvisni od tvoje ljubezni do teh sestavin, pri meni je vedno velik ščepec za cimet :)). V drugi posodi zmiksaj jajci z maslom in kislim mlekom. Dodaj mešanico z moko in vse skupaj premešaj. Stopi še nekaj dodatnega masla (nekaj žlic), da boš lahko pomastil/a pekač. Ko je pekač pomaščen, napolni vdolbine. Pekač postavi v predhodno ogreto ventilatorsko pečico na 200 stopinj. Peci 14 minut – mogoče kakšno minuto več ali manj (preveri ali je pečeno z zobotrebcem), vendar nikakor ne predolgo, ker bodo potem krofi trdi. Kot vidiš na fotografiji so moji krofi bledo zapečeni. Pečene krofe pusti, da se ohladijo.

IMG_8136

IMG_8137

IMG_8138

IMG_8139

IMG_8141

2. Medtem ko se krofi ohlajajo pripravi vanilijevo slaščičarsko kremo, postopek sem enkrat že opisala. Ko si kremo pripravil/a po zgornjem postopku, se lahko odločiš, da polovico kreme spremeniš v čokoladno. Nad parno kopeljo stopi 50 g temne čokolade, pusti, da se malo ohladi, nato pa jo vmiksaj v polovico vanilijeve kreme in voila – čokoladna krema. :) Zakaj bi imel/a pol kreme čokoladne? Ker je lepši efekt, če imaš dve barvi (saj je vendarle pust!) + a te moram res prepričevati glede čokolade? ;) Skratka, kremi daj vsaj za pol ure v hladilnik, da se malo strdita (lahko tudi za dlje časa, ju boš lažje brizgal/a).

IMG_8145

3. Krofe razreži horizontalno (kot kajzerice – ne vem kako bi drugače napisala :), sicer pa poglej na fotografijo, če ne veš, kaj mislim). Spodnje dele krofov napolni s kremama. Tu imaš več opcij: če imaš razdelilni nastavek za kremo, lahko obe kremi brizgaš istočasno in dobil/a boš zelo lep efekt; če nimaš razdelilnega nastavka pa lahko nabrizgaš najprej malo ene in nato še malo druge kreme, ali pa preprosto ene krofe napolniš z vanilijevo kremo, druge pa s čokoladno. Če nisi naredil/a čokoladne kreme, pa je tvoja edina dilema kateri nastavek za brizganje uporabiti. :)

IMG_8147

4. Za preliv: sladko smetano daj v kozico in jo tik preden zavre odstavi z ognja. Noter enakomerno razporedi majhne koščke čokolade in počakaj eno minuto. Čez minuto bi se mogla čokolada stopiti, zato s kuhalnico nežno premešaj mešanico, da dobiš gladko zmes. Če si delal/a preliv iz bele čokolade, ga lahko obarvaš. Preliv razdeli na več delov in dodaj poljubno količino barve.

IMG_8148

5. Zgornje dele krofov potunkaj z zgornjo plastjo (torej, tisto, ki ni ravna) v poljuben preliv, po potrebi popravi preliv z žličko in pokrij spodnjo polovico krofa, kamor si nabrizgal/a kremo. Krofe lahko okrasiš še z mrvicami, bonboni (jaz sem uporabila smarties bonbone), ali pa narediš tanke črte z drugim barvnim prelivom.

IMG_8150

6. Krofe daj za kakšno uro v hladilnik, če pa si zelo neučakan/a pa kar plani po njih, vendar mej v mislih, da se preliv še ni imel časa strditi in zna biti zato vse skupaj malo lepljivo. :)

IMG_8156

IMG_8158

IMG_8160

Krofi so res super za pustni čas, saj so zelo pisani pa tudi okus ne zaostaja za videzom. Shrani jih v neprodušno zaprto posodo in jih pojej v roku 3 dni – pa saj ne bodo ostali tako dolgo! :)

Recept je nastal v sodelovanju z Mercatorjevim projektom KuhaM – izziv “pust”.

IMG_8163

IMG_8165

IMG_8168

Adaptacije recepta:

  • Če res ne želiš uporabiti kislega mleka (garantiram, da se ne čuti v končnem izdelku), lahko uporabiš navadno mleko ali tekoči jogurt.
  • En preliv (torej, ali beli ali temni) je dovolj za vse krofe, če želiš imeti tako belega kot temnega, ti priporočam, da količine zmanjšaš za polovico.
  • Če nimaš pekača za ameriške krofe, lahko uporabiš pekač za mafine (mafine prerežeš, napolniš s kremo in preliješ s prelivom).

Vir osnovnega recepta za ameriške krofe: blog Food Scientist Bakery.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.