Nov
1

Novoletne zvezdice

Avtorica: Katarina Pirš

Bliža se novo leto in s tem silverstrski party. :) Vsako leto si vzamem en cel dan in napečem ogromno sladkarij, ki jih nato zvečer/ponoči pridno bašemo v usta. To leto bo malo drugačno, saj se bom na 31. 12. pustila razvajati in dneva ne bom preživela v kuhinji. Zato pečem malo prej. :)

V okviru Mercatorjevega projekta KuhaM sem razmišljala o tem, kakšen recept bi bil značilen za silvestrovo. In največja asociacija, ki sem jo imela, so bile zvezdice. Samo kot oblika. :P Iz te asociacije je nastal spodnji recept.

Priprava: 40 minut (vmes pa je veliko čakanja, da se stvari spečejo in ohladijo!)
Čas peke: 9 minut
Količina: trije pladnji zvezdic
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine

  • en paket listnatega testa
  • 150 g kremnega sira (filadelfije)
  • 30 g masla (na sobni temperaturi)
  • 1 zvrhana žlica medu
  • 1/4 žličke cimeta v prahu
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
  • sladkor v prahu (za dekoracijo)

Potrebuješ tudi modelčke za piškote v obliki zvezd, nastavek za okraševanje s kremo in srebrne kroglice iz sladkorja (ali drugo dekoracijo).

Postopek

1. Listnato testo odrolaš in z modelčki za piškote iz njega oblikuješ zvezdice. Jaz sem naredila zvezdice treh različnih velikosti.

IMG_3495

2. Zvezdice preložiš na nizek pekač in jih pečeš v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 9 minut oziroma toliko časa, da postanejo zlato rjave. Vse zvezdice seveda ne grejo na en pekač, nekatere morajo počakati, da pridejo na vrsto za pečico. Na koncu ti ostane veliko neoblikovanega testa. Tega pregneteš in razvaljaš na približno enako debelino, kot je bilo v originalu, da lahko iz njega narediš nove zvezdice. Meni niti približno ratalo in so bile zvezdice tanjše. Pa kaj. :)

IMG_3499

IMG_3500

3. Zvezdice pustiš, da se ohladijo, vmes pa narediš kremo. Kremni sir, mehko maslo, vanilijo, med in cimet dobro zmiksaš. Kremo preložiš v vrečko z nastavkom za okraševanje. Ne veš, kako? Naj ti razloži Martha Stewart. :)

IMG_3509

4. Na zvezdice najprej potreseš malo sladkorja v prahu, nato pa na vsako stisneš nekaj kreme. Na vrh vsake zvezdice položiš en okrasek. In to je to. Čestitam, naredil si super novoletne fancy zvezdice. :P

IMG_3505

IMG_3516

Zvezdice so zelo majhni zalogajčki, kar se mi zdi za novoletno zabavo zelo pomembno (ker je hrane itak vedno preveč). Seveda pa so uporabne tudi za druge priložnosti, kadar bi radi svoje goste očarali na zelo preprost način. :)

Adaptacije

  • Teh je zelo veliko. Sama sem imela dilemo med pripravo cimetove ali malinine kreme.
  • Lahko narediš tudi več krem ter tako zvezdice različnih okusov.
  • Ker listnato testo ni sladkano, lahko pripraviš tudi slan prigrizek s kakšno slano kremo. Jaz bi z veseljem pojedla lososovo ali avokadovo zvezdico. :)

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.