Okt
1

Karamelna omaka

Avtorica: Eva Ferme

Karamelo sem imela vedno rada, zato sem jo kar nekajkrat (raje ne povem kolikokrat) poskušala narediti tudi sama. Vsi poskusi so se izjalovili in med vsakim drgnjenjem zažgane karamele s posode, sem se zaklinjala, da tega ne poskusim več. Nato pa sem naletela na recept za kolačke s karamelno omako, ki je izgledal tako mamljiv, da sem se odločila poskusiti še enkrat. Končno mi je uspelo (verjetno tudi zato, ker sem delala karamelno omako in ne čiste karamele)!

Priprava in kuhanje: 10 minut
Količina: srednje velik kozarec za vlaganje (kot na sliki)
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

  • 115 g masla
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 80 ml sladke smetane

Postopek:

1. V ponvi (dobro je, če ima premaz proti sprijemanju) raztopiš maslo.

Slika 2

2. Dodaš sladkor in sladko smetano in na majhnem ognju ves čas mešaš (ne sme vreti), da se sladkor popolnoma raztop.

Slika 3

 

3. Povečaš ogenj, da zavreje in pustiš vreti 3 minute, nič več, ker drugače postane pregosta.

Slika 5

4. Odmakneš z ognja in uporabiš.

Slika 4

Slika 7

Če se držiš postopka, ne more iti nič narobe, obljubim. :) Omako lahko uporabiš kot polnilo za kolačke ali mafine, kot preliv za kremo na kapkejkih ali na sladoledu ali pa jo preprosto poješ na žlico. Omaka je zelo sladka (s toliko sladkorja bi težko ne bila :) ), zato pri kakšnih prelivih priporočam, da jo uporabljate z občutkom. Opozorila bi rada tudi na to, da ima omaka pri različnih temperaturah različno konsistenco – ko je topla je tekoča in odlična za prelivanje, pri sobni temperaturi je gosta (kot kakšna marmelada), ko jo vzameš iz hladilnika pa je zelo trda.

Naslovna slika

Super stvar te omakice je, da jo lahko damo v kozarec za vlaganje in shranimo v hladilnik, kjer počaka kar nekaj časa.

Vir osnovnega recepta: blog Life, Love & Sugar.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.