Okt
0

Bučni mafini s cimetovo kremo

Avtorica: Katarina Pirš

Tale recept je zelo jesenski in zelo helloweeny. Buča, cimet in okraski s pajkovimi mrežami pač ne morejo biti kaj drugega. Mafini so bili moj prvi eksperiment z bučo in sploh nisem vedela, če mi bo okus všeč. Naredila sem jih predvsem zaradi vsega navdušenja v Ameriki.

Priprava: 20 min (če ne štejem bučnega pireja)
Čas peke: 23 min
Količina: 12 – 16 mafinov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

  • 2 jajci
  • 130 g rjavega sladkorja
  • 125 g topljenega kokosovega masla
  • 200 ml mleka
  • 1 skodelica (250 ml) bučnega pireja
  • 350 g moke
  • 1 paketek (5 g) pecilnega praška
  • ½ žličke sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 1 ½ žlička cimeta
  • 1 žlička muškatnega oreščka
  • cimetova krema

Obstaja tudi bolj zdrava različica recepta, ki je predstavljena na dnu strani.

Postopek:

1. Najprej moraš narediti bučni pire iz jedilne buče. Predlagam tale huferkin postopek, ki sem mu jaz le dodala nekaj vode na dno pekača. Če si iz Amerike, pa lahko enostavno kupiš pire v pločevinki. :P

2. V večji skledi dobro zmiskaš jajci in sladkor, dodaš maslo, zmiksaš, dodaš mleko, zmiksaš, dodaš bučo in ja, spet zmiksaš.

3. V mali posodi zmešaš moko, pecilni prašek, sodo, sol, cimet in muškatni orešček.

4. Suhe sestavine z metlico zmešaš v mokre. Ne mešaš preveč, samo toliko, da je vse namočeno. Ta masa je bolj na tekoči strani, vendar vseeno dodaj nekaj moke, če se ti zdi preveč tekoče. Pri tem se ne boj, težko je dodaš preveč, le malo manj okusni bodo mafini.

5. Maso nadevaj v luknjice v pekaču za mafine, ki si jih namazal/a z maslom ali vanje postavil/a papirčke za mafine. Količina je odvisna od tega, kako velike mafine si želiš. Jaz sem dala dve do tri žlice v eno luknjico.

6. Mafine pečeš 23 minut (to je moja zlata številka :D) na 180 stopinjah, da postanejo svetlo rjavi.

7. Tukaj lahko končaš in postrežeš mafine. Lahko pa jih okrasiš s kremo. Jaz sem naredila kremo iz kremnega sira po tem receptu, kateri sem dodala žličko cimeta. Da se držimo jesenske teme. :) Na koncu jih lahko še okrasiš, kakor sem jih jaz. S čokolado sem na kapkejku naredila koncentrične kroge, nato pa sem z zobotrebcem potegnila nekaj črt iz centra proti robu kapkejka. Mi pa okraski niso uspeli tako lepi, kot so bili v moji glavi, morda ideja le ni tako dobra. :P

 

Kapkejk so obkolili mafini. :D

Kapkejk so obkolili mafini. :D

Cimet in muškatni orešček sta le del začimb, ki jih vsebuje mix začimb za bučo ali pumpkin spice mix, ki je v Ameriki tako popularen. Kolikor jaz vem, tega mixa pri nas nimajo, se mi pa zdi ta zreducirana varianta tudi super.

Skupaj s kapkejki po tem receptu sem delala še bolj zdrave mafine za Evo, ki ne je sladkorja in bele moke. Najbolje, da ta recept predstavim kar v ‘adaptacijah’.

 

Mafini v rdečih papirčkih so bolj zdravi od tistih v modrih. :P

Mafini v rdečih papirčkih so bolj zdravi od tistih v modrih. :P

Adaptacije:

  • V receptu za Evo sem belo moko zamenjala s črno, sladkor pa z mešanico 60 gramov agavinega sirupa in žličko sušene stevie z mojega vrta.
  • Sladkor lahko zamenjamo seveda s katerim koli sladilom, verjetno bi v recept dobro pasal med.
  • Mleko sem v resnici uporabila izključno zato, ker sem ga imela v hladilniku. Isto nalogo bi opravil jogurt.
  • Belo moko lahko seveda zamenjamo z veliko drugimi.
  • Tudi kakšna druga krema bi bila verjetno dober par z mafinom. Imaš kakšno idejo? :)

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.