Jan
3

Klasična jabolčna pita

Avtorica: Katarina Pirš

Za božični večer si je mami zaželela, da spečem jabolčno pito. Ker te slaščice pred tem še nisem spekla, sem takoj sprejela idejo in si že zamišljala fancy okraske iz testa, s katerimi bom prekrila nadev. :)

Priprava: 60 minut
Čas peke: 45 minut
Količina: za en pitin pekač
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine

Za testo

  • 350 g bele moke
  • ščepec mletega muškatnega oreščka
  • pol žličke cimeta v prahu
  • 1 jajce
  • 1 dodaten rumenjak (beljak pa se porabi za premaz pite)
  • 50 g sladkorja
  • 240 g mehkega masla

Za nadev

  • 1 kg zelenih jabolk
  • 140 g sladkorja
  • pol žličke cimeta v prahu
  • 3 žlice bele moke

Postopek

1. Jabolka olupiš, odstraniš sredico in jih narežeš na 5 milimetrov debele krhlje. Razporediš jih na ravno podlago in prekriješ s kuhinjskimi brisačami, da vpijejo tekočino.

2. Nato pripraviš testo: sladkor in maslo premiksaš, da se sestavine porazdelijo in ni več velikih kosov masla. Dodaš jajce in dodaten rumenjak ter dobro premiksaš.

3. V ločeni posodi zmešaš moko in začimbe ter mešanico počasi dodajaš mokrim sestavinam, vmes pa mešaš z leseno kuhavnico ali silikonsko metlico. Na koncu si boš moral pomagati z rokami, da se vse sestavine lepo sprimejo v kepo.

4. To kepo tesno ovij v folijo za živila in jo daj v hladilnik počivati za približno 30 minut.

5. Medtem, ko testo počiva, nadaljuješ z jabolki. Najprej v večji posodi zmešaš moko, sladkor in cimet za nadev.

6. Z dodatnimi brisačkami vpiješ tekočino, ki so ji ves izpustili krhlji, nato pa jabolka streseš v večjo posodo in jih čim boljše premešaš z moko, sladkorjem in cimetom.

7. Ko je testo pripravljeno, ga vzameš iz hladilnika. Približno dve tretjini celotnega testa razvaljaš v krog, malo večji kot pekač za pito. Testo nato prevrneš čez pekač in ga čim lepše oblikuješ po pekaču in njegovih stranicah, da ne pride do zračnih mehurčkov.

8. Čez testo v pekač dodaš jabolčni nadev.

9. Preostalo testo razvaljaš in narežeš na poljubno široke trakove, dolge za širino pekača, ter druge oblike po želji. Položiš ga čez nadev in z njim pokriješ čim večjo površino pite.

10. Beljak, ki je preostal, razžvrkljaš z vilico in ga premažeš čez testo, čez pa posuješ malo sladkorja.

11. Pito pečeš na 190 stopinjah približno 45 minut, da je po vrhu zlato rjava.

12. Ko se pita ohladi, jo narežeš na koščke in serviraš s stepeno smetano.

Pita je zelo enostavna za pripravo in hkrati zelo okusna. Nadev sicer vsebuje dosti sladkorja, je pa vseeno precej bolj zdrav kot večina nadevov pit, zato je ta sladica primerna za serviranje širši družbi z različnimi preferencami. S tem namenom sem jo jaz brez težav postregla širši družini, ki je sestavljena tako iz sladkosnedov kot iz oseb, ki ne marajo obilice sladkorja ali pa pazijo na linijo.

Adaptacije

  • V nadev lahko daš manj sladkorja, če želiš, da kislost jabolk pride nekoliko bolj do izraza.
  • Recept za testo lahko popolnoma spremeniš, je pa res, da je moj zelo dobro izpadel.
  • Zgornjo plast testa lahko oblikuješ na zelo različne načine – tudi recimo samo tako, da testo razvaljaš v krog, vanj zarežeš nekaj luknjic, skozi katere bo pobegnila para, in ga povezneš na pito.

Vir osnovnega recepta: BBC Good Food