Feb
4

Malinov mousse v čokoladnem objemu

Avtorica: Eva Ferme

Drage moje cukermajstrice in dragi moji cukermajstri, Valentinovo se bliža. :) Saj ne, da ta praznik kaj posebej praznujem, ga pa izkoristim, da spečem kakšno tematsko sladico. Tokrat sem se odločila, da jo pripravim malo prej, da mogoče navdihnem še koga. Recept ni težek, je pa kar nekaj ohlajanja, zato se ga loti pravočasno in s potrpežljivostjo. Skuhaj si kavico in začni. :)

Priprava: 30 minut
Čas ohlajanja: 10 minut za košarice + 30 minut za malinino tekočino + vsaj 2 uri za mousse
Količina: 12 košaric v velikosti povprečnega mafina
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

Sestavine za čokoladne košarice:

 • 250 g jedilne čokoladne (lahko tudi bele ali mlečne)

Sestavine za malinov mousse:

 • 1 vrečka mlete želatine (10 g)
 • 4 jušne žlice mrzle vode
 • 120 ml vroče (skoraj vrele) vode
 • 50 g sladkorja
 • 350 g malin (lahko tudi zamrznjenih, ki jih odmrzneš)
 • 240 g smetane za stepanje

Sestavine za okrasitev:

 • 100 g smetane za stepanje
 • različni okraski

Postopek:

1. Pripravi čokoladne košarice. Čokolado stopi v mikrovalovni pečici (na srednje visoki temperaturi – mešaj vsakih 30 sekund in pazi, da se ne zažge) ali nad parno kopeljo.

2. Pripravi si silikonske modelčke za mafine poljubne oblike. Jaz sem uporabila srčke, ker malo kičasti pa moramo biti, a ne? :) V vsak modelček daj 2 jušni žlici stopljene čokolade in jo z žlico pritisni ob steno. Bodi pozoren/a, da bo na stenah dovolj debel sloj. Ko vse lepo prekriješ, modelček obrni, da bo odvečna čokolada stekla ven. Ponovi z ostalimi modelčki. Ko vse modelčke premažeš, jih za 10 minut postavi v zmrzovalno skrinjo, da se čokolada strdi. Preveri, če je čokolada strjena in nato modelčke prestavi v hladilnik.

3. Pripravi malinov mousse. Maline zmiksaj v blenderju ali pa jih preprosto zmečkaj s tlačilcem za krompir, če se ti ne da ukvarjati z blenderjem. Kot vidiš, sem se jaz odločila za drugo možnost. :) V posodici zmešaj želatino z mrzlo vodo in pusti, da mešanica nabrekne (kakšnih 5 minut). Vmes skoraj zavri 120 ml vode in jo prelij čez mešanico z želatino. Nato dodaj še sladkor in vse skupaj dobro premešaj, da se vse sestavine stopijo.

4. Mešanico sladkorja in želatine z metlico vmešaj v malinin pire. Če si že prej umazal/a blender, lahko vse skupaj zmešaš tudi v blenderju. Ko si vse skupaj premešal/a, mešanico precedi skozi cedilo, da se znebiš koščic malin. Malinino tekočino postavi v hladilnik za 30 minut, da vse skupaj malo želira.

5. Sladko smetano mehko stepi. Kaj to pomeni? Da je ne stepeš čisto do konca – saj veš, ko lahko skledo obrneš narobe in nič ven ne pade. :P Smetana mora imeti obliko, vendar naj bo še vedno mehka, kot kakšna mehka krema ali malo bolj gost jogurt. V smetano vmiksaj malinin (na pol tekoči) žele. Mikser imej na najnižji stopnji, miksaj pa le toliko časa, da se vse lepo poveže. Konsistenca, ki jo želiš doseči, je spet podobna jogurtu.

“Mehka” sladka smetana.

Malinina tekočina, ki je malo želirala.

Malinov mousse.

6. Čokoladne košarice loči od modelčka. Najprej na vrhu nežno odmakni del silikona, nato pa si lahko pomagaš z nožem in nežno (res nežno) zdrsiš po obodu. Nato obod privihaj navzdol in dno modelčka potisni navzgor. Čokoladna košarica je zunaj. :) Ne boj se, ni tako komplicirano.

7. V košarice vlij malinov mousse tako, da zgoraj pustiš malo čokoladnega roba za okras. Postavi v hladilnik za vsaj 2 uri.

8. Ko se mousse strdi, ga lahko okrasiš s stepeno sladko smetano in različnimi okraski. Jaz sem naredila čokoladne srčke, ki sem jih preprosto nabrizgala na alu folijo, dodala nekaj sladkornih perlic, nato pa vse skupaj dala v zmrzovalno skrinjo za 10 minut.

9. Uživaaaj! ;)

Malinov mousse sicer ni čisto pravi mousse, saj ne vsebuje jajc, ampak tako te ne rabi skrbeti ali bo kaj narobe. Ima pa vse značilnosti moussa – lahek, zračen, kar topi se v ustih in seveda – nesramno dober. ;) Čokoladna košarica pa lepo zaključi mehko sladko osnovo moussa. Sploh pa se vsem zdi fajn, da lahko pojejo še “skledico”. ;)

Adaptacije recepta:

 • Za košarico lahko vzameš namesto temne čokolade, tudi belo ali mlečno.
 • Namesto malin lahko uporabiš tudi borovnice / gozdne sadeže / jagode.
 • Lahko narediš tudi samo mousse, ki ga naliješ v kozarčke in preko potrosiš malo čokolade.
 • Če te je strah, da se bodo košarice zlomile, jih lahko dvakrat oblečeš s čokolado. Drugi korak preprosto ponovi.

Vir osnovnega recepta: blog The Kiwi Cook.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.