Jul
0

Limonada z baziliko in ingverjem

Avtorica: Katarina Pirš

Po navadi tukaj objavljam sladice, ki jih delam za druge oziroma vsaj z mislimi na druge. Danes pa sem naredila nekaj posebej zase. Pripravila sem malce posebno limonado, ki me je spremljala skozi cel dan kuhanja in pospravljanja.

Priprava: 15 minut + 2 uri počivanja v hladilniku
Čas peke: /
Količina: literski vrč
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine

  • 50 g lipovega medu
  • 2 limoni
  • 1 limeta
  • majhen kos svežega ingverja
  • za eno pest sveže bazilike
  • voda
  • led

Postopek

1. V manjši posodici zmešaš med in vročo vodo, da se med popolnoma stopi. Nato postaviš posodico z hladilnik.

Med + voda = sirup

Med + voda = sirup

2. V kozici povreješ za dva prsta vode. Vmes od korenine ingverja odrežeš tri kolute, debele par milimetrov, ter jim odrežeš olupek. Ko voda zavre, kozico odstaviš in v vodo vžeš ingver. Tam naj ostane nekaj minut, da spusti okus. Nato vodo in koščke ingverja zliješ v vrč in preliješ z mrzlo vodo, ki naj pride skoraj do vrha, da bo še prostora za limono in med.

3. Ožameš dve limoni in limeto. Nekaj kolutov lahko odrežeš in jih uporabiš za dekoracijo. Sok limon in limete zliješ v vrč.

4. Nabereš nekaj listov bazilike in jih v pesti dobro pretlačiš, da spustijo okus. Nato jih takoj vržeš v vrč.

IMG_3128

5. Iz hladilnika vzameš zdaj malce ohlajen med in tudi tega zliješ v vrč.

6. Vse skupaj premešaš in pripravljeno limonado postaviš v hladilnik za dve uri.

7. Postrežeš skupaj z ledom.

IMG_3132

Limonada je super za vroče poletne dni, kot je bil današnji. Je zelo enostavna za pripravo in ravno toliko drugačna, da je zanimiva. Meni je polepšala dan, ves čas sem hodila okoli s tem fancy kozarcem. :)

IMG_3135

Adaptacije

Limonado lahko naredimo na veliko različnih načinov. Jaz jo zelo rada kombiniram tudi s svežo meto ali kakšnimi drugimi zelišči, pa tudi s sadnjem, kot so jagode, maline … Kombinacij je ogromno.