Vsako poletje se veselim, da bom spekla nekaj z ribezom – na vikendu imamo namreč ribezov grm, na katerem zraste ravno toliko ribeza, da je dovolj za eno sladico. Letos ga na žalost ni zraslo nič in ko sem že mislila, da to poletje pač ne bo ribezove sladice, mi je prijateljica dala polno skledo domačega ribeza. Akcija! :)
Tale pita je primerna za ljubitelje marcipana, ribez pa poskrbi za super osvežujočo nadgradnjo. :)
Priprava: 15 minut za testo + 20 minut za oblogo
Čas peke: 15 minut + 30 minut
Količina: ena pita v modelu za torto premera 26 cm / ena pita v modelu za pito premera 30 cm
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
Sestavine za testo:
Sestavine za marcipanovo kremo:
Sestavine za ribezov preliv:
1. Pripravi testo za pito: v posodi zmešaj moko, mandeljne, sladkor v prahu in sol. Dodaj na koščke narezano mehko maslo in zgneti. V drugi posodici stepi jajce s sladko smetano in ga vlij v zgneteno maso. Vse skupaj dobro pregneti, ovij v pvc folijo in daj v hladilnik za vsaj pol ure (testo imaš lahko v hladilniku tudi do dva dni).
2. Testo za pito razvaljaj na pomokani površini ali na površini, ki si jo prekril s pvc folijo. Če se odločiš za varianto s folijo, daj folijo tudi na zgornjo stran testa, tako da valjaš po foliji – se nič ne prime in se super hitro razvalja.
3. Pomasti pekač za torto in ga obloži s testom. Če se ti testo raztrga, nič hudega, lepo ga zakrpaj nazaj. :)
4. Na pekač položi alu folijo in jo obteži s suhimi stročnicami – pito moraš obtežiti, saj se ti drugače napihne. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 180 stopinj in peci 10 minut. Nato vzemi pekač ven, odstrani folijo s stročnicami, z vilicami nekajkrat prebodi testo na dnu, in peci še 5 minut. Nato vzemi pekač iz pečice in pusti, da se malo ohladi.
5. Medtem pripravi marcipanovo kremo: zmiksaj jajca in dodaj na koščke narezano maslo in marcipan. Miksaj toliko časa, da se vse dobro premeša v gladko kremo. Ker je marcipan trd, to traja kakšno minuto dlje. Kremo namaži na testo za pito in postavi v ventilatorsko pečico, katere temperaturo si zmanjšal na 150 stopinj. Peci 30 minut. Ko je pita pečena, jo vzami iz pečice in pusti, da se ohladi. Odstrani obod za torto.
6. Pripravi ribezov preliv: ribez osmukaj s stebelc in ga operi. Liste želatine daj nabrekati v mrzlo vodo, ko so nabreknjeni, jih ožmi in stopi v kozici na majhnem ognju. Ožemi pomaranči in odmeri 150 ml soka. V skledi zmešaj pomarančni sok, sladkor v prahu in stopljeno želatino. Vmešaj ribez in dobro premešaj. Daj počivati v hladilnik za 20 minut.
7. Mešanico z ribezom vzemi iz hladilnika, premešaj in razporedi po piti. Vse skupaj postavi v hladilnik še za kakšno uro, da se želatina dobro strdi. Razreži pito in uživaj. ;)
Ta zelo poletna pita je prava poslastica za ljubitelje marcipana. Mandljevo testo pa se super dopolnjuje s svežino ribeza, ki umiri sladkost marcipana – na koncu pita izpade manj sladka kot običajne sladice. Zraven lahko postrežeš še malo sladke smetane za piko na i.
Vir osnovnega recepta: knjiga Dobrote iz pečice.
Be the first to post a comment.