Jul
0

Marcipanova pita z ribezom

Avtorica: Eva Ferme

Vsako poletje se veselim, da bom spekla nekaj z ribezom – na vikendu imamo namreč ribezov grm, na katerem zraste ravno toliko ribeza, da je dovolj za eno sladico. Letos ga na žalost ni zraslo nič in ko sem že mislila, da to poletje pač ne bo ribezove sladice, mi je prijateljica dala polno skledo domačega ribeza. Akcija! :)

Tale pita je primerna za ljubitelje marcipana, ribez pa poskrbi za super osvežujočo nadgradnjo. :)

Priprava: 15 minut za testo + 20 minut za oblogo
Čas peke: 15 minut + 30 minut
Količina: ena pita v modelu za torto premera 26 cm / ena pita v modelu za pito premera 30 cm
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

Sestavine za testo:

  • 250 g bele moke
  • 150 g mletih mandeljnov
  • 65 g sladkorja v prahu
  • ena četrtina čajne žličke soli
  • 150 g mehkega masla
  • 1 jajce
  • 2 jušni žlici sladke smetane

Sestavine za marcipanovo kremo:

  • 300 g marcipanove surove zmesi
  • 3 jajca
  • 225 g mehkega masla

Sestavine za ribezov preliv:

  • 650 g svežega ribeza
  • 8 listov bele želatine
  • 2 sočni pomaranči
  • 4 žlice sladkorja v prahu

Postopek:

1. Pripravi testo za pito: v posodi zmešaj moko, mandeljne, sladkor v prahu in sol. Dodaj na koščke narezano mehko maslo in zgneti. V drugi posodici stepi jajce s sladko smetano in ga vlij v zgneteno maso. Vse skupaj dobro pregneti, ovij v pvc folijo in daj v hladilnik za vsaj pol ure (testo imaš lahko v hladilniku tudi do dva dni).

IMG_6953

IMG_6952

IMG_6954

2. Testo za pito razvaljaj na pomokani površini ali na površini, ki si jo prekril s pvc folijo. Če se odločiš za varianto s folijo, daj folijo tudi na zgornjo stran testa, tako da valjaš po foliji – se nič ne prime in se super hitro razvalja.

IMG_6955

IMG_6956

3. Pomasti pekač za torto in ga obloži s testom. Če se ti testo raztrga, nič hudega, lepo ga zakrpaj nazaj. :)

IMG_6957

4. Na pekač položi alu folijo in jo obteži s suhimi stročnicami – pito moraš obtežiti, saj se ti drugače napihne. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 180 stopinj in peci 10 minut. Nato vzemi pekač ven, odstrani folijo s stročnicami, z vilicami nekajkrat prebodi testo na dnu, in peci še 5 minut. Nato vzemi pekač iz pečice in pusti, da se malo ohladi.

IMG_6958

IMG_6961

5. Medtem pripravi marcipanovo kremo: zmiksaj jajca in dodaj na koščke narezano maslo in marcipan. Miksaj toliko časa, da se vse dobro premeša v gladko kremo. Ker je marcipan trd, to traja kakšno minuto dlje. Kremo namaži na testo za pito in postavi v ventilatorsko pečico, katere temperaturo si zmanjšal na 150 stopinj. Peci 30 minut. Ko je pita pečena, jo vzami iz pečice in pusti, da se ohladi. Odstrani obod za torto.

IMG_6960

IMG_6962

IMG_6963

IMG_6964

IMG_6971

6. Pripravi ribezov preliv: ribez osmukaj s stebelc in ga operi. Liste želatine daj nabrekati v mrzlo vodo, ko so nabreknjeni, jih ožmi in stopi v kozici na majhnem ognju. Ožemi pomaranči in odmeri 150 ml soka. V skledi zmešaj pomarančni sok, sladkor v prahu in stopljeno želatino. Vmešaj ribez in dobro premešaj. Daj počivati v hladilnik za 20 minut.

IMG_6965

IMG_6966

IMG_6967

IMG_6968

7. Mešanico z ribezom vzemi iz hladilnika, premešaj in razporedi po piti. Vse skupaj postavi v hladilnik še za kakšno uro, da se želatina dobro strdi. Razreži pito in uživaj. ;)

IMG_6973

IMG_6978

IMG_6982

IMG_6992

Ta zelo poletna pita je prava poslastica za ljubitelje marcipana. Mandljevo testo pa se super dopolnjuje s svežino ribeza, ki umiri sladkost marcipana – na koncu pita izpade manj sladka kot običajne sladice. Zraven lahko postrežeš še malo sladke smetane za piko na i.

IMG_6985

IMG_6981

IMG_6991

IMG_7003

IMG_6998

 

Adaptacije recepta:

  • Mandeljne lahko preprosto izpustiš ali jih zamenjaš s kakšnimi drugimi oreščki.
  • Ribez lahko nadomestiš z borovnicami.
  • Belo moko lahko zamenjaš za polnovredno.

IMG_6993

IMG_7008

IMG_6995

IMG_6982

Vir osnovnega recepta: knjiga Dobrote iz pečice.