Jan
4

Limonini piškoti

Avtorica: Katarina Pirš

Spet je čas za recept z limono. Ker si zaslužite. :) Tokrat je recept precej enostaven in vam tudi ne bo vzel veliko časa.

Priprava: 30 minut
Čas peke: 14 minut
Količina: Približno 35 piškotov
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

  • 250 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1/2 žličke soli
  • 140 g mehkega masla (na sobni temperaturi)
  • 200 g sladkorja
  • limonina lupinica dveh limon
  • 2 žlici limoninega soka
  • 1 jajce
  • 1 dodaten rumenjak
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
  • nekaj žlic sladkorja v prahu

Postopek:

1. V manjši posodi zmešaš moko, pecilni prašek in sol.

2. Nastrgaš limonino lupinico.

3. V večjo posodo daš maslo in sladkor in miksaš toliko časa, da je mešanica puhasta. Nato vanjo dodaš limonino lupinico, pomiksaš, dodaš še limonin sok in spet dobro zmiksaš. Naslednje gre v posodo jajce in še en dodaten rumenjak, na koncu pa še vanilija. Vse skupaj zelo dobro zmiksaš.

4. Suhe sestavine dodaš po tretjinah ali četrtinah k mokrim in zmiksaš ravno toliko, da se vse skupaj dobro zmeša in ni več suhih koščkov.

5. Pečico ogreješ na 170 stopinj celzija. Sedaj pride na vrsti oblikovanje piškotov in v kolikor se ti zdi, da je masa preveč pocasta, jo lahko za približno 20 minut postaviš v hladilnik. Tako se bo maslo nekoliko strdilo.

6. V majhno posodico streseš nekaj sladkorja v prahu. V žlico zajameš maso toliko, da dobiš količino žlice in pol (žlica z majhnim “kupčkom”). Iz tega z rokami oblikuješ kroglico, ki jo nato prekriješ s sladkorjem v prahu in jo postaviš na nizek pekač, prekrit s peki papirjem. Ponoviš, dokler mase ne zmanjka. Imej v mislih, da se bodo kroglice razlezle v nizke piškote, zato jih na pekaču postavi dovolj narazen. Jaz sem na en pekač spravila 12 piškotov.

7. Piškote pečeš približn0 14 minut oziroma tako dolgo, da se robovi obarvajo zlato, sredina piškota pa nima več mokrega leska.

Piškoti imajo srednje močen okus po limoni, obenem pa so tudi dovolj sladki, da se sladkosnedi ne bodo pritoževali. Po tem, ko se ohladijo, jih je dobro shranjevati v neprodušni posodi, sicer se hitro izsušijo.

Adaptacije

  • Iz recepta lahko izpustiš sol in vanilijo, a boš izgubil pomembne elemente okusa.
  • Če želiš bolj intenziven okus po limoni, lahko dodaš limonin ekstrakt (1 žličko).
  • Belo moko in bel sladkor lahko zamenjaš s čim drugim. Zanimivo bi bilo poskusiti te piškote na primer pripraviti z medom.
  • Limone lahko v receptu zamenjaš za kakšen drug citrus – npr. pomaranče ali limete.

Vir originalnega recepta: Cooking Classy – Lemon crinkle cookies