Decembrski čas ni tisti ta pravi, če niso prisotni tudi piškoti. Zame so najbolj praznični piškoti tisti, ki vsebujejo nekaj meda in cimet. Ko spečeš te piškote skozi okno v enem kotu kar vidiš Božička, ki švigne mimo na saneh. ;) Šalo na stran, ti piškoti so podobni medenjakom zaradi začimb, hkrati pa jih dopolnjuje bela čokolada, ki jih naredi malo posebne. Naj ti prišepnem še to, da so zelo enostavni za pripravo in lahko pri njih pomagajo tudi otroci.
Priprava: 20 minut
Čas peke: 10 minut na pekač
Količina: približno 60 piškotov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
1. V posodi zmiksaj mehko maslo, sladkor, rjavi sladkor, med, cimet, ingver, muškatni orešček in sol. V mešanico dodaj jajce in spet zmiksaj.
2. V drugi posodi moko zmešaj s sodo bikarbono. Mešanico z moko dodaj v mešanico z maslom in zmiksaj.
3. Maso nekoliko pregneti z rokami in posatvi na hladno za 1 uro.
4. Iz ohlajene mase oblikuj majhne kroglice, približno 2-3 cm premera. Vsako kroglico povaljaj v kristalnem sladkorju, to bo povzročilo, da se bodo tvoji keksi lepo bleščali. Če ti to ni všeč, lahko valjanje v sladkorju izpustiš.
5. Kroglice polagaj na pekač, ki si ga predhodno obložil/a s peki papirjem. Pazi, da bo med kroglicami dovolj prostora, saj se med peko sploščijo. Jaz sem na pekač od pečice dobila 16 kroglic – 4 vrste po 4 kroglice.
6. Kroglice peci v ventilatorski pečici na 180 stopinj 8-10 minut. Pazi, da jih ne spečeš preveč. Piškoti se morajo sploščiti, malo razpokati in dobiti lepo zlatorjavo barvo. Ko boš piškote vzel/a iz pečice, bodo le-ti še mehki, ne skrbi, vse je v redu. Ko se bodo ohladili, bodo dobili trdno obliko. Ponavljaj dokler ne porabiš cele mase.
7. V mikrovalovni pečici ali nad parno kopeljo raztopi belo čokolado. Ohlajene piškote pomoči vanjo do polovice. Preden piškot, pomočen v belo čokolado, odložiš na peki papir ali alu-folijo, ga malo odcedi, da ne bo okoli piškota velika lužica bele čokolade – s čimer sicer ni prav nič narobe, samo zna se zgoditi, da ti bo zmanjkalo čokolade za vse piškote. :) Piškote po delu z belo čokolado potresi z različnimi okraski ali mrvicami, še preden se le-ta zgodi. Sama sem pomočila 6 piškotov in jih nato potresla z okraski in se je vse lepo prijelo. Počakaj, da se bela čokolada ohladi in postrezi ali pa jih zapri v posodo za piškote.
Piškoti so res super različica medenjakov, saj so navzven hrustljavi, ko pa vanj ugrizneš, pa so mehki in polni okusa. Bela čokolada jih super dopolnjuje in poskrbi za lep efekt. Ti keksi so primerni tudi za tiste, ki medenjakov ne marajo, saj nimajo zelo izrazitega okusa po medu, ampak se medenjakom približajo z začimbami. Čokolada pa tako ali tako vsak piškot naredi še boljši, se strinjaš? :)
Vir osnovnega recepta: blog LilCookie.
Be the first to post a comment.