Feb
0

Jagodni krof mafini

Avtorica: Eva Ferme

Draga Cukermajstrica in dragi Cukermajster, ker se bližata dva sladka praznika, ki se bosta letos zvrstila eden za drugim, sem se odločila, da naredim sladico, ki bo primerna tako za pust kot za Valentinovo. Pa ne misli, da te hočem prikrajšati za sladkarije, želim ti le olajšati peko. ;) Zato sem se odločila, da spečem krof mafine (mafine z okusom krofov) z okusom jagode. S tem jagodnim hibridom ubiješ dve muhi na en mah. :)

Priprava: 30 minut
Čas peke: 17-22 minut
Količina: 14-16 mafinov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

  • 25o g svežih jagod
  • 150 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 190 g moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • ščepec soli
  • pol čajne žličke mletega cimeta
  • 55 g olja
  • 130 g mleka
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • malo roza barvila (poljubno)

 

  • 20 g masla
  • sladkor za posip

Postopek:

1. Sveže jagode operi in jim odreži zelene dele. Razreži jih na pol in jih daj v blender. Dodaj dve jušni žlici vode in zmiksaj do gladkega pireja. Če želiš, jih lahko spasiraš tudi s paličnim mešalnikom.

2. V posodi zmiksaj sladkor in jajce, da dobiš homogeno zmes. Dodaj moko s pecilnim praškom, sol, cimet, olje, mleko, vanilijev ekstrakt in 80 g jagodnega pireja (preostanek pireja shrani za kasneje). Vse skupaj dobro zmešaj. Če želiš lahko dodaš nekaj kapljic roza barvila, da bodo mafini nežno roza barve in kot nalašč za Valentinovo. :)

Pred dodanim roza barvilom.

Z dodanim roza barvilom.

3. V model za mafine nadevaj maso do dveh tretjin modelčka. Če želiš lahko model prej namastiš, uporabiš papirnate modelčke, ali pa preprosto uporabiš silikonske modelčke za mafine kot jaz. Mafine postavi v pečico, ki si jo predhodno ogrel/a na 175 stopinj. Peci 15-20 minut. Čas peke je zelo odvisen od pečice pa tudi od tega koliko napolniš modelčke za mafine. Jaz sem jih pekla 17 minut. Pečenost preveri z zobotrebcem, ki ga zapičiš v mafin in če pride ven suh, je mafin pečen.

4. Ko so mafini pečeni, jih vzemi iz pečice in pusti kakšno minuto v pekaču, da se malo ohladijo. Nato jih zvrni iz modela.

5. Z majhnim nožkom v mafinu na sredini zareži jamico, vendar pazi, da ne zarežeš čisto do dna, da ti ne bo tekočina uhajala ven. Ponovi s preostalimi mafini. Delčke, ki jih izrežeš lahko poješ, da si potešiš prve lušte. :)

6. Stopi maslo in ga s čopičom namaži po zgornjem delu mafina (vdolbinico izpusti). Nato mafin nekajkrat potunkaj v sladkor, da se bo le-ta prijel na zgornjo masleno podlago. Tako boš dobil/a lepe lesketajoče se mafine. Če želiš, lahko ta korak izpustiš, vendar te moram opozoriti, da ravno ta korak da mafinom tisti ta pravi krof okus. :)

7. Vdolbinice mafinov napolni s preostalim jagodnim pirejem. Pazi, da ti pire ne bo kapljal po mafinu, saj se ti bo stopil sladkor na površini.

8. Po želji okrasi s koščki svežih jagod, ali stopljeno belo čokolado.

Če bi rad/a poskusila hibrid med mafinom in krofom, potem se vsekakor loti tega recepta. Če ti na koncu ostane še kaj jagodnega pireja, ga ponudi zraven krof mafinov in male dobrotice še dodatno potunkaj v jagodno omako – odlično, ti rečem.

Adaptacije recepta:

  • Namesto jagod lahko uporabiš tudi zamrznjene maline, ki jih prej odtališ.
  • Roza barvilo bo mafine naredilo bolj roza, če ga ne uporabiš, bodo svetlo rjavi.
  • Mafinov ni potrebno povaljati v sladkorju, vendar bodo potem bolj dolgočasni in malo manj krofasti. :) Če želiš, jih lahko povaljaš v rjavem sladkorju.
  • Bela čokolada se zelo dobro ujame z jagodami in je zato dobra izbira za okrasitev.

Vir osnovnega recepta: blog Kirbie cravings.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.