Med božično-novoletnimi prazniki vedno rada spečem kakšne kekse s pridihom citrusov. Tokrat sem se med drugim odločila za brezglutenske orehovo-limonine zalogajčke. Prijetno so me presenetili z okusom, saj se orehi in limone super dopolnjujejo, enostavni so za pripravo pa še okrasiš jih lahko kakor želiš – skratka, vse kar vedno iščem pri keksih. :)
Priprava: približno 20 minut
Čas peke: 30 – 50 minut
Količina: približno 70 keksov
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)
Sestavine za kekse:
Sestavine za glazuro in okrasitev:
1. Beljaka stepeš v čvrst sneg, ki mu proti koncu stepanja (ko je že skoraj čisto čvrst) dodaš sladkor v prahu.
2. Snegu z metlico dodaš limonino lupinico, limonin sok, vanilijev sladkor in mleti cimet.
3. Mešanici s snegom dodaš z metlico še mlete orehe.
4. Pekač obložiš s peki papirjem. Iz mase oblikuješ kroglice, ki jih sploščiš na pol centimetra, da dobiš okrogle kekse. Kekse polagaš na pekač.
5. Pekač postaviš v ventilatorsko pečico, ki si jo predhodno ogrel na 130 stopinj.
6. Kekse pečeš nekje od 30 do 50 minut, vse je odvisno od debeline in od tega kakšno pečico imaš. Sproti preverjaj tako, da malo dvigneš keks – če je spodaj še moker, peci še malo. Če so nekateri kekse le še minimalno mokri na dnu, na sredini, jih brez problema vzemi ven iz pekača, saj se bodo posušili (spečeni pa so že, brez skrbi).
7. Kekse ohladi.
8. Za glazuro zmešaj sladkor v prahu z limoninim sokom.
9. S čopičem premaži kekse z glazuro in jih posuj z okraski.
10. Kolikor jih ne poješ, jih spravi v škatlo za kekse, ki se da dobro zapreti.
Mislim, da so to bili eni izmed bolj enostavnih keksov, ki sem jih spekla za te praznike pa so bili vseeno zelo okusni. Tak osvežilen okus imajo, limona se res dobro čuti. Moram pa opozoriti, da niso mehki keksi, a brez skrbi, ne boš si polomil/a zobov na njih. :) Kekse sem spekla pred enim tednom pa imajo danes še vedno isti okus kot prvi dan, res se dobro držijo.
Vir osnovnega recepta: gurman.eu
Be the first to post a comment.