Dec
2

Limonino-orehovi keksi

Avtorica: Eva Ferme

Med božično-novoletnimi prazniki vedno rada spečem kakšne kekse s pridihom citrusov. Tokrat sem se med drugim odločila za brezglutenske orehovo-limonine zalogajčke. Prijetno so me presenetili z okusom, saj se orehi in limone super dopolnjujejo, enostavni so za pripravo pa še okrasiš jih lahko kakor želiš – skratka, vse kar vedno iščem pri keksih. :)

Priprava: približno 20 minut
Čas peke: 30 – 50 minut
Količina: približno 70 keksov
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

Sestavine za kekse:

  • 2 beljaka
  • 350 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev sladkor
  • 350 g mletih orehov
  • lupina 1 limone (ali 1 zavitek limonine lupinice)
  • 1 jušna žlica limoninega soka
  • pol čajne žličke mletega cimeta

Sestavine za glazuro in okrasitev:

  • 150 g sladkorja v prahu
  • 3 jušne žlice limoninega soka
  • barvne mrvice/perlice/zvezdice ali kaj podobnega za okrasitev

Postopek:

1. Beljaka stepeš v čvrst sneg, ki mu proti koncu stepanja (ko je že skoraj čisto čvrst) dodaš sladkor v prahu.

IMG_5025

IMG_5029

2. Snegu z metlico dodaš limonino lupinico, limonin sok, vanilijev sladkor in mleti cimet.

IMG_5032

3. Mešanici s snegom dodaš z metlico še mlete orehe.

IMG_5030

IMG_5033

IMG_5034

4. Pekač obložiš s peki papirjem. Iz mase oblikuješ kroglice, ki jih sploščiš na pol centimetra, da dobiš okrogle kekse. Kekse polagaš na pekač.

IMG_5040

IMG_5041

5. Pekač postaviš v ventilatorsko pečico, ki si jo predhodno ogrel na 130 stopinj.

IMG_5038

6. Kekse pečeš nekje od 30 do 50 minut, vse je odvisno od debeline in od tega kakšno pečico imaš. Sproti preverjaj tako, da malo dvigneš keks – če je spodaj še moker, peci še malo. Če so nekateri kekse le še minimalno mokri na dnu, na sredini, jih brez problema vzemi ven iz pekača, saj se bodo posušili (spečeni pa so že, brez skrbi).

IMG_5043

7. Kekse ohladi.

8. Za glazuro zmešaj sladkor v prahu z limoninim sokom.

9. S čopičem premaži kekse z glazuro in jih posuj z okraski.

IMG_5056

10. Kolikor jih ne poješ, jih spravi v škatlo za kekse, ki se da dobro zapreti.

IMG_5080

 

Mislim, da so to bili eni izmed bolj enostavnih keksov, ki sem jih spekla za te praznike pa so bili vseeno zelo okusni. Tak osvežilen okus imajo, limona se res dobro čuti. Moram pa opozoriti, da niso mehki keksi, a brez skrbi, ne boš si polomil/a zobov na njih. :) Kekse sem spekla pred enim tednom pa imajo danes še vedno isti okus kot prvi dan, res se dobro držijo.

IMG_5198

 

IMG_5212

Adaptacije recepta:

  • Namesto mletih orehov lahko uporabiš mlete mandeljne ali lešnike.
  • Če želiš, lahko nekaj orehov zamenjaš z moko, a potem keksi ne bodo več brezglutenski (razen, če seveda uporabiš moko brez glutena).
  • Če imaš raje okus pomaranče, lahko limonin sok in limonino lupinico zamenjaš za pomarančni sok in pomarančno lupinico (tako v masi za kekse kot v glazuri).
  • Oblikuješ lahko poljubne oblike keksov, jaz sem se le odločila za najenostavnejšo. :)

 

Vir osnovnega recepta: gurman.eu

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.