Dec
2

Granola

Avtorica: Katarina Pirš

Pustimo sladice in se malo posvetimo še vedno sladkemu zajtrku. Z vami bom delila recept, ki ga jem vsak dan. To je granola oziroma pečeni ovseni kosmiči z dodatki. Zadeva je kar zdrava in takooo dobra. Ne predstavljam si jutra brez nje. :)

Priprava: 35 minut
Čas peke: 15 minut
Količina: 1,5 litra, za veliko zajtrkov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

  • 3 skodelice ovsenih kosmičev
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1/4 žličke soli
  • 6 žlic medu
  • 4 žlice olja
  • 1 žlička ekstrakta vanilije
  • 1/2 skodelice mandljev, lešnikov, indijskih oreščkov, bučnih, lanenih, sezamovih in chia semen, kokosovega čipsa
  • 1/2 skodelice posušenih brusnic
Rada imam luštne posodice. In napise 'We're all nuts here.' :P

Rada imam luštne posodice. In napise ‘We’re all nuts here.’ :P

Postopek:

1. V večjo posodo streseš kosmiče, sladkor, cimet in sol ter jih zmešaš.

2. Dodaš še med, olje in vanilijo. Z rokami vse skupaj dobro pregneteš, da se vse premeša in se kosmiči sprimejo skupaj.

Ko te roka zaboli, veš, da je verjetno dobro zmešano.

Ko te roka zaboli, veš, da je verjetno dobro zmešano.

3. Oreščke narežeš na manjše koščke.

Malo obsesivne kompulzije še nikomur ni škodilo.

Malo obsesivne kompulzije še nikomur ni škodilo. :)

4. Narezane oreščke, semena in kokos dodaš h kosmičem in spet dobro premešaš.

IMG_21045. Mešanico streseš na nizek pekač, prekrit s peki papirjem. Naj bo čim bolj enakomerno.

IMG_21126. Pečeš 15 minut na 150 stopinjah celzija, po 10 minutah premešaš. Granola mora biti ob koncu peke rahlo zlato rjava.

7. Med peko na manjše košče narežeš še brusnice, ki jih v granolo dodaš po peki.

7. Granolo pustiš, da se popolnoma ohladi, vmes pa jo na 20 minut premešaš. Hitro se bo zelo strdila, zato jo je treba spet spraviti v pravo obliko, torej majhne sprijete koščke kosmičev in dodatkov.

8. Nato jo prestaviš v posodo, kjer so shraniš, ali pa jo takoj zmešaš z jogurtom in svežim sadjem ter jo poješ. :)

Eno jutro se mi je dalo. :P

Eno jutro se mi je dalo. :P

Nisem še ugotovila, zakaj se mi granola kljub mešanju ob hlajenju včasih strdi v posodi. Mislim, da je pomembna količina medu, jaz pa vse sestavine mečem noter bolj po navdihu … :D Treba je najti ravnovesje med preveč medu, ki vse zlima skupaj, in premalo medu ter posledično pomanjkanju grudic, ki jih imam jaz zelo rada. Vso srečo. :)

Adaptacije recepta:

Možnosti je ogromno.

  • Ovsenim lahko dodaš ržene kosmiče. To sem poskusila, ko sem iz trgovine po naročilu dobila napačne kosmiče. :P Tudi tako dobro izpade.
  • Igraš se lahko z ogromno kombinacijami oreščkov, semen in suhega sadja. Jaz se ne morem odločiti, pa vržem noter kar vse po vrsti. :D
  • Izpustiš lahko sladkor.
  • Zamenjaš lahko začimbe.
  • Oreščke in semena lahko dodaš po peki. Ampak ne vem, zakaj bi to naredil, ker so pečene različice toliko boljše. :)
  • Granolo lahko ješ tudi samo (jaz se včasih zalotim, ta kar pridem do omare in jo začnem jesti) ali jo dodaš k mleku … Bodite izvirni in dajte še meni kakšno idejo.
  • Lahko dodaš več medu in je ne mešaš ob hlajenju. Na koncu jo le razrežeš na pravokotnike in dobiš granola bars.

Vir recepta sem žal izgubila.