Pustimo sladice in se malo posvetimo še vedno sladkemu zajtrku. Z vami bom delila recept, ki ga jem vsak dan. To je granola oziroma pečeni ovseni kosmiči z dodatki. Zadeva je kar zdrava in takooo dobra. Ne predstavljam si jutra brez nje. :)
Priprava: 35 minut
Čas peke: 15 minut
Količina: 1,5 litra, za veliko zajtrkov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
1. V večjo posodo streseš kosmiče, sladkor, cimet in sol ter jih zmešaš.
2. Dodaš še med, olje in vanilijo. Z rokami vse skupaj dobro pregneteš, da se vse premeša in se kosmiči sprimejo skupaj.
3. Oreščke narežeš na manjše koščke.
4. Narezane oreščke, semena in kokos dodaš h kosmičem in spet dobro premešaš.
5. Mešanico streseš na nizek pekač, prekrit s peki papirjem. Naj bo čim bolj enakomerno.
6. Pečeš 15 minut na 150 stopinjah celzija, po 10 minutah premešaš. Granola mora biti ob koncu peke rahlo zlato rjava.
7. Med peko na manjše košče narežeš še brusnice, ki jih v granolo dodaš po peki.
7. Granolo pustiš, da se popolnoma ohladi, vmes pa jo na 20 minut premešaš. Hitro se bo zelo strdila, zato jo je treba spet spraviti v pravo obliko, torej majhne sprijete koščke kosmičev in dodatkov.
8. Nato jo prestaviš v posodo, kjer so shraniš, ali pa jo takoj zmešaš z jogurtom in svežim sadjem ter jo poješ. :)
Nisem še ugotovila, zakaj se mi granola kljub mešanju ob hlajenju včasih strdi v posodi. Mislim, da je pomembna količina medu, jaz pa vse sestavine mečem noter bolj po navdihu … :D Treba je najti ravnovesje med preveč medu, ki vse zlima skupaj, in premalo medu ter posledično pomanjkanju grudic, ki jih imam jaz zelo rada. Vso srečo. :)
Možnosti je ogromno.
Vir recepta sem žal izgubila.
Be the first to post a comment.