Apr
2

Limonino pomarančni kolač

Avtorica: Katarina Pirš

Z višanjem temperatur ozračja začnem jaz peči vedno bolj osvežilne sladice. Primer je tale kolač iz limon in rdečih pomaranč, ki je enostaven in super okusen.

Priprava: 40 minut + čakanje
Čas peke: 70 minut
Količina: en podolgovat, 12 cm dolg pekač (okoli 20 kosov)
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine

  • 3 limone (bio)
  • 4 manjše rdeče pomaranče (bio)
  • 200 g mehkega masla
  • 350 g rjavega sladkorja
  • 4 jajca
  • 3 dl mleka
  • 1/2 žličke soli
  • 400 g moke
  • 4 žličke pecilnega praška
  • par žlič sladkorja v prahu
  • 100 g filadelfije
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • dodatna pomaranča

Postopek

1. Limone in pomaračne dobro umiješ pod vročo vodo, še posebej, če niso bio. Vsem nastrgaš lupinico in so shraniš v manjši posodici. V drugi posodici shraniš izstisnjen sok obeh vrst sadja.

2. Maslo in sladkor zmiksaš v večji posodi. Dodaš jajca in spet dobro premiksaš. Noter vliješ še mleko in večino soka citrusov, par žlic pa ga ohraniš za preliv. Zmiksaš.

3. V četrto posodo streseš moko, sol in pecilni prašek ter vse skupaj zmešaš. Dodaš lupinico limon in pomaranč.

4. Mešanico moke streseš v mokre sestavine in vse skupaj premešaš z lopatico toliko, da se premeša in ni več koščkov moke.

5. Pekač dobro namastiš z maslom in ga potreseš s sladkorjem v prahu. Nato vanj zliješ maso za kolač.

6. Pečeš najprej 30 minut na 180 stopinjah, nato pa zmanjšaš na 160 stopinj in pečeš še 40 minut. Če se zunanjost kolača prehitro zapeče, lahko temperaturo zmanjšaš prej. Kolač je pečen, ko prestane test zobotrebca.

7. Kolač nato ohlajaš nekaj minut z pekaču, nato pa ga streseš ven. Počakaš, da se popolnoma ohladi.

8. Vmes pripraviš preliv in filadelfijo. V preostanek limoninega soka zmešaš sladkor v prahu, in sicer toliko, da dobiš zmes, podobno sirupu. Filadelfijo zmiksaš z nekaj žlicami sladkorja v prahu in vanilijevim ekstraktom.

9. Ko je kolač ohlajen, vse njegove stranice premažeš z limonino-pomarančnim sirupom.

Kolač, ravno premazan s sirupom.

Kolač, ravno premazan s sirupom.

10. Na vrhu razmažeš filadelfijo in ga okrasiš z narezano pomarančo.

IMG_2769

Dober tek!

Adaptacije

  • Vse limone lahko zamenjaš s pomarančami ali obratno.
  • Seveda lahko uporabiš navadne oranžne pomaranče.
  • Filadelfijo lahko izpustiš ali namesto nje narediš nekaj bolj gostega sirupa, ki ga dodaš na vrh namesto nje.
  • Kot sem ti verjetno že pokazala, lahko skoraj vsako sestavino zamenjaš za nekaj drugega. :)

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.