Z višanjem temperatur ozračja začnem jaz peči vedno bolj osvežilne sladice. Primer je tale kolač iz limon in rdečih pomaranč, ki je enostaven in super okusen.
Priprava: 40 minut + čakanje
Čas peke: 70 minut
Količina: en podolgovat, 12 cm dolg pekač (okoli 20 kosov)
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
1. Limone in pomaračne dobro umiješ pod vročo vodo, še posebej, če niso bio. Vsem nastrgaš lupinico in so shraniš v manjši posodici. V drugi posodici shraniš izstisnjen sok obeh vrst sadja.
2. Maslo in sladkor zmiksaš v večji posodi. Dodaš jajca in spet dobro premiksaš. Noter vliješ še mleko in večino soka citrusov, par žlic pa ga ohraniš za preliv. Zmiksaš.
3. V četrto posodo streseš moko, sol in pecilni prašek ter vse skupaj zmešaš. Dodaš lupinico limon in pomaranč.
4. Mešanico moke streseš v mokre sestavine in vse skupaj premešaš z lopatico toliko, da se premeša in ni več koščkov moke.
5. Pekač dobro namastiš z maslom in ga potreseš s sladkorjem v prahu. Nato vanj zliješ maso za kolač.
6. Pečeš najprej 30 minut na 180 stopinjah, nato pa zmanjšaš na 160 stopinj in pečeš še 40 minut. Če se zunanjost kolača prehitro zapeče, lahko temperaturo zmanjšaš prej. Kolač je pečen, ko prestane test zobotrebca.
7. Kolač nato ohlajaš nekaj minut z pekaču, nato pa ga streseš ven. Počakaš, da se popolnoma ohladi.
8. Vmes pripraviš preliv in filadelfijo. V preostanek limoninega soka zmešaš sladkor v prahu, in sicer toliko, da dobiš zmes, podobno sirupu. Filadelfijo zmiksaš z nekaj žlicami sladkorja v prahu in vanilijevim ekstraktom.
9. Ko je kolač ohlajen, vse njegove stranice premažeš z limonino-pomarančnim sirupom.
10. Na vrhu razmažeš filadelfijo in ga okrasiš z narezano pomarančo.
Dober tek!
Be the first to post a comment.