Redko se mi zgodi, da bi večkrat pekla pecivo po istem receptu, a pred dvema mesecema sem spekla tele kapkejke in od takrat sem jih spekla že trikrat (kljub temu da sem vmes spekla še dosti drugih stvari). Menjavala sem le kreme na vrhu – enkrat malinino, drugič čokoladno in tretjič le čokoladni premaz. Razlog, da sem tolikokrat spekla te kapkejke? Vsi omedlevajo, ko jih jedo. ;) Res so sočni in imajo super kombinacijo čokoladnega biskvita in sadnega polnila pa še kremo imajo na vrhu, ni da ni. :)
Priprava: 45 minut
Čas peke: 30 minut
Količina: 15-18 kapkejkov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
Sestavine za mafine:
Sestavine za malinino polnilo:
Sestavine za malinino kremo:
1. Najprej pripravi mafine. Zmešaj moko, kakav v prahu, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. V drugi posodi zmiksaj jajce s sladkorjem, nato dodaj mleko, olje in vanilijev ekstrakt. V mešanico s tekočinami dodaj mešanico z moko in vse skupaj zmiksaj. Nato v mešanico dodaj še vrelo vodo in še enkrat zmiksaj. Masa pride zelo tekoča. Najboljše, da si jo naliješ v posodo z izlivom.
2. Pekač za mafine napolni s papirčki za mafine in vanje nalij maso do dveh tretjin. Pekač postavi v predhodno ogreto vantilatorsko pečico, na 160 stopinj in peci približno 20 minut. Pečenost mafinov preveri z zobotrebcem. Če imaš dva pekača za mafine, lahko oba pečeš naenkrat, v dveh višinah – v tem primeru ventilatorsko pečico nastavi na 155 stopinj, peci 20 minut, zamenjaj pekača in peci še 10 minut. Če imaš le en pekač pa maso, ki čaka na pečenje za ta čas postavi v hladilnik.
3. Ko so mafini pečeni jih vzemi iz pekača in pusti, da se ohladijo.
4. Vmes pripravi malinino polnilo. Če imaš zamrznjene maline, jih najprej odtajaj. Sok, ki je stekel iz malin, prelij v posodo z merico in dolij še toliko vode, da dobiš vse skupaj 180 ml tekočine. Tekočino daj v kozico in dodaj sladkor, gustin ter limonin sok. Dobro premešaj in segrevaj do vretja – vmes ves čas mešaj. Ko zavreje, pusti vreti še nekaj trenutkov, nato pa odstavi z ognja in daj hladiti. Nastal bo nekakšen žele.
5. Ko je žele ohlajen, noter vmešaj maline in jih po želji še malo “potučkaj”, če ne želiš imeti prevelikih kosov.
6. Izdolbi mafine z majhnim nožem. Preprosto zapikni nož v mafin (ne čisto do dna, da ne bodo spuščali), zariši krog in vzami kos ven (glej slike). Odvečen del biskvita tega kosa, ki si ga izrezal iz mafina, odreži stran, tako da ti ostane le kapica, s katero boš pokril mafin. Pazi, da si mafine in kapice shraniš tako, da boš vedel h kateremu mafinu spada katera kapica – bodo lepši mafini. ;)
7. Mafine napolni z malininim polnilom in jih pokrij s kapico.
8. Pripravi malinino kremo. Če imaš zamrznjene maline, jih najprej odtajaj, nato pa jih stisni s tlačilko za krompir – ker so zelo mehke, gre takoj in je hitreje kot če se tega lotiš s paličnim mešalnikom. Nato trdo stepi sladko smetano (po potrebi si pomagaj s kremfixom). V posodo s pretlačenimi malinami dodaj mascarpone in zmiksaj. Nato dodaj še sladko smetano in spet zmiksaj. Meni je prišla krema zelo tekoča zato sem dodala še 10 lističev želatine (pripravila sem jih po navodilih). Ko sem vmešala še želatino in za pol ure postavila v hladilnik je nastala super trda krema, idealna za krašenje kapkejkov.
9. Kapkejke okrasi z malinino kremo. Lahko jim dodaš še kakšne čokoladne okraske. Jaz sem jih naredila kar sama – nad parno kopeljo sem stopila 200 g jedilne čokolade, počakala, da se malo ohladi, jo dala v vrečko za zamrzovanje, odrezala spodnji del in na peki papir oblikovala črke. Nato sem dala peki papir s čokoladnimi črkami v hladilnik, da se je vse skupaj strdilo. Ko so bile črke strjene so se zelo lepo odlepile s peki papirja in sem jih lahko uporabila.
10. Postrezi kapkejke. :) Če jih ne postrežeš takoj, jih shrani v hladilnik.
Ti kapkejki so res velik hit in dokaj preprosti za narediti. Sam mafin je zelo mehek in sočen, kot kakšen biskvit. Malinino polnilo pa super dopolni kakavov okus in naredi sam mafin zelo osvežilen. Ker zaradi dolbenja po vrhu mafini ne izgledajo najlepše, zato priporočam, da jim res narediš kremo oz. vsaj čokoladno glazuro. Garantiram, da ti ne bo žal, če jih poskusiš. :)
Vir osnovnega recepta za mafine: blog Naredilaana.
Naredila torto, bila zelo dobra! Spekla tri bisvkite (namesto olja sem dala maslo), namazala s kremo, ki je bila narejena brez želatine, zato sem dala 500 g mascarponeja, v ponilo sem dala več želatine. Priproročam!
Super! Hvala za informacijo, da je torta super tudi z adaptacijami. :)