Spet sem pekla torto, tokrat za “socukermajstrico”, Katarino. :) Limetino borovničeva torta je Katarinin izbor za rojstnodnevno torto, a ker sem bila v času njenega rojstnega dneva zasuta z izpiti, sem jo spekla šele zdaj. Kombinacija limet in borovnic se morda na prvi pogled sliši malo nenavadno, a ko jo poskusiš, vidiš, da se okusi odlično dopolnjujejo. Torta je zelo osvežilna in malo manj sladka.
Priprava: 10 minut za biskvit + 2 uri za kremi + 30 minut za sestavljanje (+ ohlajanje čez noč)
Čas peke: 24 minut + 12 minut (za biskvitne diske)
Količina: torta premera 26 cm
Težavnost: za tiste, ki se malo bolj potrudijo (3 od 4)
Sestavine za biskvit:
Glej sestavine za torto čokoladni piškotek.
Sestavine za borovničevo polnilo:
Sestavine za limetino kremo:
Sestavine za premaz torte:
1. Najprej speci biskvit po enakem postopku, kot je opisan v receptu za torto čokoladni piškotek. Na koncu moraš imeti tri biskvitne diske. Pusti, da se biskvit ohladi.
2. Medtem pripravi borovničevo polnilo. Borovnice, ki si jih prej odtajal, če so bile zamrznjene, stresi v kozico. Dodaj limonin sok, sladkor in vodo. Počasi segrevaj in vmes večkrat premešaj. Ko zavreje, zmanjšaj plamen in pusti, da na rahlo vreje še nekaj minut. Odstavi z ognja in pusti, da se popolnoma ohladi.
3. Ta čas pripravi limetino kremo. Če nisi kupil bio limet, jih najprej pusti namakati v vroči vodi kakšne pol ure, nato pa jih še dobro speri – pesticidov pač ne bomo jedli. :) Nato si pripravi ribežen in na najmanjšem rezilu nastrgaj lupinice petih limet (prej, seveda, osuši limete). To je zelo zamudno in rahlo tečno delo, ampak je potrebno, drugače ni pravega okusa. :) Iz limet, ki si jim ostrgal lupinico, iztisni sok.
4. V posodi trdo zmiksaj sladko smetano, če se ne strdi dovolj, dodaj kakšen kremfix. V drugo posodo dodaj mascarpone in ga malo zmiksaj, da se zrahlja. Mascarponeju dodaj stepeno sladko smetano in ju premešaj. Dodaj limetino lupinico, sok limet in sladkor ter vse dobro premešaj, da se vse sestavine lepo povežejo. Če se ti ne zdi dovolj sladko, dodaj še kakšno žlico sladkorja. Kremo postavi v hladilnik do uporabe.
5. Biskvitne diske dobro navlaži s sladkano limonado.
6. Ohlajeno borovničevo polivko odcedi, da ti ostanejo le borovnice. Sok shrani, če želiš pobarvati smetano.
7. Prvi biskvitni disk položi na podstavek za torto in ga obdaj z obročem za torto, da bo krema lepo stala. Na biskvit nadevaj polovico limetine kreme in jo poravnaj. Nato po kremi razporedi polovico borovničevega polnila. Nanj položi drugi biskvitni disk in zadevo ponovi. Nato pokrij še z zadnjim diskom, torto pokrij s pvc folijo in jo daj v hladilnik čez noč.
8. Ko vzameš torto iz hladilnika, z nožem rahlo zdrsni po notranji strani oboda, da ločiš kremo od oboda. Odstrani obod in za minuto občuduj te lepe barve. ;)
9. Stepi sladko smetano in ji po želji dodaj nekaj žlic borovničevega soka, če želiš obarvano smetano.
10. S smetano premaži torto in jo poljubno okrasi. Torto daj nato še za kakšno uro v hladilnik.
Ta torta ti garantirano pričara okus poletja. Če si ljubitelj sadnih, osvežujočih okusov, jo zelo priporočam. Naslednji dan je mogoče še odtenek boljša, saj se okusi še bolj razvijejo in prepojijo.
Be the first to post a comment.