Apr
14

Limetino borovničeva torta

Avtorica: Eva Ferme

Spet sem pekla torto, tokrat za “socukermajstrico”, Katarino. :) Limetino borovničeva torta je Katarinin izbor za rojstnodnevno torto, a ker sem bila v času njenega rojstnega dneva zasuta z izpiti, sem jo spekla šele zdaj. Kombinacija limet in borovnic se morda na prvi pogled sliši malo nenavadno, a ko jo poskusiš, vidiš, da se okusi odlično dopolnjujejo. Torta je zelo osvežilna in malo manj sladka.

Priprava: 10 minut za biskvit + 2 uri za kremi + 30 minut za sestavljanje (+ ohlajanje čez noč)
Čas peke: 24 minut + 12 minut (za biskvitne diske)
Količina: torta premera 26 cm
Težavnost: za tiste, ki se malo bolj potrudijo (3 od 4)

Sestavine:

Sestavine za biskvit:

Glej sestavine za torto čokoladni piškotek.

  • za navlažitev uporabi 2 dcl sladkane limonade

Sestavine za borovničevo polnilo:

  • 900 g gozdnih borovnic (svežih ali zamrznjenih, ki jih odtališ)
  • 2 jušni žlici limoninega soka
  • 5-7 jušnih žlic sladkorja
  • 0,5 dcl vode

Sestavine za limetino kremo:

  • 5 limet (lupinica in sok)
  • 750 g mascarpone
  • 250 g sladke smetane
  • 5 jušnih žlic sladkorja v prahu

Sestavine za premaz torte:

  • 0,5 l sladke smetane
  • sok borovnic
  • poljubni okraski

Postopek:

1. Najprej speci biskvit po enakem postopku, kot je opisan v receptu za torto čokoladni piškotek. Na koncu moraš imeti tri biskvitne diske. Pusti, da se biskvit ohladi.

2. Medtem pripravi borovničevo polnilo. Borovnice, ki si jih prej odtajal, če so bile zamrznjene, stresi v kozico. Dodaj limonin sok, sladkor in vodo. Počasi segrevaj in vmes večkrat premešaj. Ko zavreje, zmanjšaj plamen in pusti, da na rahlo vreje še nekaj minut. Odstavi z ognja in pusti, da se popolnoma ohladi.

IMG_6158

IMG_6176

IMG_6179

IMG_6180

3. Ta čas pripravi limetino kremo. Če nisi kupil bio limet, jih najprej pusti namakati v vroči vodi kakšne pol ure, nato pa jih še dobro speri – pesticidov pač ne bomo jedli. :) Nato si pripravi ribežen in na najmanjšem rezilu nastrgaj lupinice petih limet (prej, seveda, osuši limete). To je zelo zamudno in rahlo tečno delo, ampak je potrebno, drugače ni pravega okusa. :) Iz limet, ki si jim ostrgal lupinico, iztisni sok.

IMG_6160

IMG_6162

IMG_6165

4. V posodi trdo zmiksaj sladko smetano, če se ne strdi dovolj, dodaj kakšen kremfix. V drugo posodo dodaj mascarpone in ga malo zmiksaj, da se zrahlja. Mascarponeju dodaj stepeno sladko smetano in ju premešaj. Dodaj limetino lupinico, sok limet in sladkor ter vse dobro premešaj, da se vse sestavine lepo povežejo. Če se ti ne zdi dovolj sladko, dodaj še kakšno žlico sladkorja. Kremo postavi v hladilnik do uporabe.

IMG_6167

IMG_6169

IMG_6170

IMG_6171

5. Biskvitne diske dobro navlaži s sladkano limonado.

IMG_6182

6. Ohlajeno borovničevo polivko odcedi, da ti ostanejo le borovnice. Sok shrani, če želiš pobarvati smetano.

IMG_6188

7. Prvi biskvitni disk položi na podstavek za torto in ga obdaj z obročem za torto, da bo krema lepo stala. Na biskvit nadevaj polovico limetine kreme in jo poravnaj. Nato po kremi razporedi polovico borovničevega polnila. Nanj položi drugi biskvitni disk in zadevo ponovi. Nato pokrij še z zadnjim diskom, torto pokrij s pvc folijo in jo daj v hladilnik čez noč.

IMG_6183

IMG_6184

IMG_6186

IMG_6192

IMG_6189

IMG_6194

IMG_6195

8. Ko vzameš torto iz hladilnika, z nožem rahlo zdrsni po notranji strani oboda, da ločiš kremo od oboda. Odstrani obod in za minuto občuduj te lepe barve. ;)

IMG_6199

IMG_6202

IMG_6205

9. Stepi sladko smetano in ji po želji dodaj nekaj žlic borovničevega soka, če želiš obarvano smetano.

10. S smetano premaži torto in jo poljubno okrasi. Torto daj nato še za kakšno uro v hladilnik.

IMG_6207

IMG_6212

IMG_6226

Ta torta ti garantirano pričara okus poletja. Če si ljubitelj sadnih, osvežujočih okusov, jo zelo priporočam. Naslednji dan je mogoče še odtenek boljša, saj se okusi še bolj razvijejo in prepojijo.

IMG_6222

IMG_6236

Adaptacije recepta:

  • Biskvit lahko uporabiš tudi svetel, torej brez dodatka kakava.
  • Ne priporočam, da limete zamenjaš za limone, saj dajo limete čisto drugačen okus. :)
  • Prav tako priporočam, da se potrudiš in najdeš gozdne borovnice (in ne ameriških), saj imajo veliko bolj poln okus.

IMG_6235