Sep
0

Mandljeve kokos kroglice

Avtorica: Katarina Pirš

Na Instagramu velikokrat vidim slike krogljic iz mletih datljev in drugih dodatkov. So zelo enostavne za pripravo in zelo dobre. Pa še zdrave, oglašujejo te instagramerke, ker so veganske, brez rafiniranega cukra itd. Ker sem že dooolgo nazaj kupila datlje in me je skrbelo, da kmalu ne bodo več užitni, sem se še jaz spravila zmiksati tele kuglice. In kljub zdravosti so njami. :)

Priprava: 30 minut
Čas peke: /
Količina: 27 kroglic
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine

  • 150 g mandljev
  • 50 g kokosove masti
  • 200 g datljev
  • 10 g kakava v prahu
  • 70 g kokosove moke (+ nekje 20 – 30 g za okrasitev)

Postopek

1. V mikser streseš mandlje in jih dobro zmiksaš, da se zmeljejo v majhne koščke.

IMG_3314

2. Kokosovo mast stopiš – lahko v pečici ali mikrovalovki, jaz sem jo kar na štedilniku. Ko je stopljena, jo zliješ k mandljem v mikser in zadevo spet malo pomiksaš.

IMG_3315

3. Datlje narežeš na koščke – na polovice ali tretjine. Če so suhi, kot so bili moji, jih prej za 15 min namočiš v toplo vodo.

IMG_3316

4. Narezane datlje nato streseš v mikser. Tokrat je treba zmiksati čim bolje, kar se da. Iz sestavin se naredi kepa, ki se samo vrti po mikserju, zato moraš vsake toliko stvar ugasniti in maso porazporediti po celotni posodi. Cilj je, da se datlji nasekljajo na neopazne koščke.

Takšna kepa pride. Odtis roke je opcijski. :)

Takšna kepa pride. Odtis roke je opcijski. :)

5. Ko obupaš z miksanjem (jaz sem si vzela kakšnih pet minut), kepo vzameš iz mikserja in jo daš v posodo. Nanjo streseš kakav v prahu in kokosovo moko. Vse skupaj zgneteš z rokami, da se suhe stvari zgnetejo v mokre in nastane malce večja in zelo dobra kepa mase. :)

IMG_3318

6. Iz kepe vzameš po majhno količino mase in jo oblikuješ v kroglico. Ta del je zelo zabaven, še posebej ga priporočam tistim, ki bi radi ostali otroci in iščejo družbeno sprejemljive načine igranja s plastelinom. :P Kroglice naj bodo približno enake velikosti in naj bodo okrogle. Če ti ta del ne gre od rok, je kriva tvoja vzgojiteljica iz vrtca.

IMG_3320

7. V majhno posodico nato streseš nekaj kokosa. Vsako kroglico povaljaš v kokosu, da se dobro sprime na celotno površino.

IMG_3322

8. Tako pripravljene kroglice lahko takoj postrežeš. Hraniš jih v hladilniku ali vsaj ne na veliki vročini.

IMG_3324

Kroglice priporočam za hitro sladico. Super so za ljudi, ki pazijo na linijo (brez sladkorja, masla, moke …), pa tudi za sladkosnede, ki “ne jedo zdravih stvari”. Samo ne smeš jim povedati, da so kroglice zdrave. :D

IMG_3326

IMG_3325

 

Adaptacije

  • Namesto mandljev lahko uporabiš indijske oreščke, orehe, lešnike …
  • Verjetno lahko izpustiš kakav (na lastno odgovornost).
  • V kroglice lahko pravzaprav zamešaš veliko stvari, ne nujno v mleti obliki. Oreščke lahko na primer dodaš še v koščkih ali zamešaš noter koščke čokolade.
  • Dodaš lahko arašidovo maslo, banane …

 

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.