Sep
1

Medeni kolač s figami

Avtorica: Eva Ferme

Od poletja sem se poslovila s tem kolačem – sveže fige, zakaj niste v sezoni celo leto? :) Res sem nora na fige, zato sem se odločila, da jih združim z medenim kolačem in mascarponejevo kremo – rezultat: perfekcija. :) Če ste ljubitelji meda, vam bo tale kolač zelo všeč (ko se je pekel sem zaradi vonja imela občutek, da je božič :)). Poletno noto pa mu da krema iz mascarponeja, ki jo dopolnjujejo sveže fige in pistacije.

Priprava: 30 minut
Čas peke: približno 60 minut
Količina: en kolač v modelu za torto premera 26 cm
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

Sestavine za medeni kolač:

  • 250 g moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • pol čajne žličke soli
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • 1 dcl rastlinskega olja
  • 340 g meda (jaz sem uporabila gozdni med)
  • 340 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1,3 dcl zelo močne kave (turške ali espresso)

Sestavine za kremo in sadno oblogo:

  • 250 g sladke smetane
  • 250 g mascarpone
  • malo vanilijeve arome
  • 5 svežih fig
  • 100 g nesoljenih pistacij
  • 2-3 žlice meda

Postopek:

1. V posodi zmešaj moko, pecilni prašek, sol in cimet. V drugi posodi zmiksaj jajca, sladkor, olje, med, vanilijev ekstrakt in kavo. Dodaj mešanico z moko in vse skupaj dobro premešaj. V pomaščen pekač za torto vlij mešanico in postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo ogrel na 180 stopinj. Peci približno eno uro – pečenost preveri z zobotrebcem. Ko je kolač pečen, pusti, da se malo ohladi in ga po potrebi malo znižaj (beri: odreži zgornji del, če se ti vse skupaj zdi previsoko – meni se je).

IMG_7542

IMG_7543

IMG_7545

IMG_7548

IMG_7549

IMG_7555

IMG_7556

2. Pusti, da se kolač popolnoma ohladi, vmes pa pripravi kremo. Zmiksaj sladko smetano do čvrstega, po potrebi si pomagaj s kakšnim kremfixom. Dodaj mascarpone in malo vanilijeve arome. Sama imam strok vanilije s sladkorjem in cimetom v mlinčku in sem dodala kar malo te mešanice. Kremo razporedi po ohlajenem kolaču.

IMG_7560

IMG_7565

IMG_7568

3. Fige operi in odreži vrhove, nato jih nareži na krhlje. Krhlje poljubno razporedi po kremi.

IMG_7563

IMG_7570

4. Pistacije daj v plastično posodico, ki jo lahko neprodušno zapreš in nekaj časa močno tresi, da se z njih olupi kožica. Ne bo šla vsa kožica dol, nič hudega. :) Pistacije nasekljaj in potrosi po figah in kremi.

IMG_7550

IMG_7553

IMG_7573

5. Preko kolača polij še kakšne 3 žlice meda. Postrezi ali shrani v hladilnik do postrežbe.

IMG_7576

IMG_7581

IMG_7586

IMG_7588

IMG_7607

Kljub temu, da je v kolaču dosti meda in še sladkorja, sam kolač ni tako zelo sladkoben, saj prevladuje okus po medu. Če imaš rad medene sladice, ti bo tudi ta kolač zelo všeč, saj je zelo meden in hkrati sočen (prisežem, da ni suh :)). Krema in fige super uravnavajo samo sladkost kolača, ki pa je zaradi vseh teh sestavin zelo nasiten.

IMG_7612

IMG_7608

 

IMG_7620

IMG_7589

Adaptacije recepta:

  • Namesto medenega kolača lahko spečeš kakšen drug kolač in uporabiš le kremo in oblogo iz fig.
  • Velja tudi obratno – obdržiš medeni kolač in dodaš kakšno drugo sadje.
  • Pistacije priporočam, da obdržiš, saj dajo takšno fajno hrustljavo piko na i, če pa jih vseeno ne želiš, pa jih vsaj zamenjaj s kakšnimi drugimi oreščki.
  • Poskrbi, da bo kava res zelo močna, če želiš, da se bo v kolaču okusila. Če okusa kave ne maraš, naredi srednje močno kavo in se je ne bo nič čutilo, obljubim.
  • Med lahko uporabiš tudi cvetlični ali kakšen drug, jaz sem pač imela doma gozdnega.
  • Če želiš okus medenjakov, lahko v maso za kolač dodaš še malo začimb za medenjake.

IMG_7621

IMG_7584

Vir osnovnega recepta: blog Cake crumbs & beach sand.