Od poletja sem se poslovila s tem kolačem – sveže fige, zakaj niste v sezoni celo leto? :) Res sem nora na fige, zato sem se odločila, da jih združim z medenim kolačem in mascarponejevo kremo – rezultat: perfekcija. :) Če ste ljubitelji meda, vam bo tale kolač zelo všeč (ko se je pekel sem zaradi vonja imela občutek, da je božič :)). Poletno noto pa mu da krema iz mascarponeja, ki jo dopolnjujejo sveže fige in pistacije.
Priprava: 30 minut
Čas peke: približno 60 minut
Količina: en kolač v modelu za torto premera 26 cm
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
Sestavine za medeni kolač:
Sestavine za kremo in sadno oblogo:
1. V posodi zmešaj moko, pecilni prašek, sol in cimet. V drugi posodi zmiksaj jajca, sladkor, olje, med, vanilijev ekstrakt in kavo. Dodaj mešanico z moko in vse skupaj dobro premešaj. V pomaščen pekač za torto vlij mešanico in postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo ogrel na 180 stopinj. Peci približno eno uro – pečenost preveri z zobotrebcem. Ko je kolač pečen, pusti, da se malo ohladi in ga po potrebi malo znižaj (beri: odreži zgornji del, če se ti vse skupaj zdi previsoko – meni se je).
2. Pusti, da se kolač popolnoma ohladi, vmes pa pripravi kremo. Zmiksaj sladko smetano do čvrstega, po potrebi si pomagaj s kakšnim kremfixom. Dodaj mascarpone in malo vanilijeve arome. Sama imam strok vanilije s sladkorjem in cimetom v mlinčku in sem dodala kar malo te mešanice. Kremo razporedi po ohlajenem kolaču.
3. Fige operi in odreži vrhove, nato jih nareži na krhlje. Krhlje poljubno razporedi po kremi.
4. Pistacije daj v plastično posodico, ki jo lahko neprodušno zapreš in nekaj časa močno tresi, da se z njih olupi kožica. Ne bo šla vsa kožica dol, nič hudega. :) Pistacije nasekljaj in potrosi po figah in kremi.
5. Preko kolača polij še kakšne 3 žlice meda. Postrezi ali shrani v hladilnik do postrežbe.
Kljub temu, da je v kolaču dosti meda in še sladkorja, sam kolač ni tako zelo sladkoben, saj prevladuje okus po medu. Če imaš rad medene sladice, ti bo tudi ta kolač zelo všeč, saj je zelo meden in hkrati sočen (prisežem, da ni suh :)). Krema in fige super uravnavajo samo sladkost kolača, ki pa je zaradi vseh teh sestavin zelo nasiten.
Vir osnovnega recepta: blog Cake crumbs & beach sand.
Be the first to post a comment.