Sep
1

Veganski čokoladno-lešnikov puding

Avtorica: Eva Ferme

Zadnje čase zelo rada delam sladice v kozarcu, saj izpadejo šik pa še zelo enostavne so. Danes sem delala čokoladni puding. Sestavine so primerne tudi za vegane, a obljubim, da se ob njem oblizujejo tudi ne-vegani. ;) Že na začetku pa opozorim, da potrebuješ blender ali multipraktik.

Priprava: 15 minut
Čas peke: 8-10 minut (za praženje lešnikov)
Količina: 4 zmerno polni kozarci ali 3 zelo polni + en shot kozarček :)
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

 • 90 g celih lešnikov
 • 2 zreli banani srednje velikosti
 • 1 zrel avokado
 • 45 g kakava v prahu
 • 60 ml javorjevega sirupa (mogoče še malo več – odvisno od zrelosti banan)
 • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
 • ščepec soli
 • posip po želji (jaz sem uporabila nasekljane lešnike in kokosov čips)

Postopek:

1. Lešnike razporedi po manjšem pekaču (ki si ga obložil s papirjem za peko) in postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 175 stopinj. Peci 8-10 minut (odvisno od pečice), da popoka lupinica na lešnikih, da zadiši in da lešniki dobijo malo barve. Še vroče daj v posodico, ki jo lahko neprodušno zapreš (in jo seveda zapri ;)), in nekaj časa močno tresi, da se lešniki oluščijo. Vsi se ne bodo – ne skrbi. :)

IMG_7436

IMG_7438

IMG_7439

2. Lešnike daj v multipraktik (lupine seveda vrzi proč) in miksaj toliko časa, da nastane maslena zmes. Jaz sem potrebovala nekje 4 minute.

IMG_7440

IMG_7441

3. Olupi banani in avokado (koščico zavrzi), ju nareži na večje kose in vrzi v multipraktik. Zmiksaj.

IMG_7443

IMG_7444

4. V multipraktik dodaj še kakav, javorjev sirup, vanilijev ekstrakt in sol ter miksaj tako dolgo, da se vse lepo poveže skupaj in nastane kremasta masa. Jaz sem potrebovala kakšni 2 minuti. Če se ti zdi premalo sladko dodaj še kakšno žlico javorjevega sirupa – vse je odvisno od zrelosti in posledično sladkosti banan. :)

IMG_7445

IMG_7448

5. Nadevaj v kozarčke in daj ohlajati v hladilnik za kakšno uro. Načeloma je mase dovolj za štiri porcije, a jaz sem imela samo tri kandidate za sladico, zato sem naredila tri malo večje porcije, preostanek pudinga pa je napolnil ravno en shot kozarec.

IMG_7451

IMG_7455

6. Preden postrežeš poljubno okrasi – ali pa tudi ne, kot želiš. :)

IMG_7457

IMG_7458

IMG_7462

IMG_7459

IMG_7467

IMG_7470

Doma so bili navdušeni nad tem pudingom, kar niso mogli verjeti iz česa je dejansko narejen. :) Naslednjič bom verjetno dodala še malo več lešnikov, da bo okus po njih malo izrazitejši. Za vse, ki vas je strah, da se okusi avokado – se ne, ker sam po sebi tako nima nekega okusa. Okusi, ki se mešajo, so: čokolada, banana, lešniki – pa seveda vse, s čimer okrasiš kozarce. ;)

IMG_7461

IMG_7464

IMG_7476

Adaptacije recepta:

 • Lahko dodaš več lešnikov, če želiš bolj lešnikast okus. Lešnike lahko zamenjaš tudi za kakšne druge oreščke. Definitivno pa jih prej prepraži za boljši okus.
 • Javorjev sirup prilagajaj glede na zrelost banan – mogoče ga boš potreboval manj kot jaz. Namesto javorjevega sirupa lahko uporabiš tudi med, če nisi vegan.
 • Namesto posipa lahko daš na vrh tudi sadje ali kokosovo smetano (lahko daš tudi navadno, ampak potem ne bo več vegansko).

IMG_7458

Vir osnovnega recepta: blog Blissful Basil.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.