Okt
1

Bučna pita

Avtorica: Katarina Pirš

Komaj sem čakala, da so buče spet v sezoni! To je čas za bučne juhice, mojo bučno rolado in po novo tudi za bučno pito. Ko jo je Eva poskusila, je rekla, da ima okus po božiču. :)

Priprava: 40 minut
Čas peke: približno 15 minut za testo in 50 minut za pito
Količina: ena velika pita
Težavnost: za tiste, ki se malo bolj potrudijo (3 od 4)

Sestavine

Za testo:

  • 110 g masla (mrzlega)
  • 140 g bele moke
  • 60 g mletih mandljev
  • 25 g rjavega sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 25 ml vode

Za polnilo:

  • 450 g bučnega pireja (npr. po temle receptu od Huferke)
  • 3 jajca
  • 140 g rjavega sladkorja
  • 110 g medu
  • 1/2 žličke soli
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 1,5 žličke cimeta
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • 250 g smetane
  • 60 ml mleka

+ 150 g dodatne smetane za okrasitev

Postopek

1. Maslo, moko, mlete mandlje in sladkor streseš v posodo in z rokami dobro pregneteš.

2. Dodaš še rumenjak in vodo, z rokami spet pregneteš.

3. Testo oviješ v folijo in ga za pol ure postaviš v hladilnik. Nato ga razvaljaš na velikost pekača za pito. Pekač naj bo širok in visok, saj je polnila kar precej.

IMG_3381

4. Iz testa, ki ga ne porabiš, lahko narediš piškotke, s katerimi na koncu okrasiš pito – preostalo testo zvaljaš na podobno debeljino in jih pečeš na 180 stopinj, dokler niso zlato rjavi (približno 10 minut).

5. Testo pečeš s slepo peko 10 – 15 minut na 180 stopinjah celzije. Cilj je, da testo ni več pocasto.

6. Vmes lahko začneš z nadevom. Bučni pire, jajca, sladkor in med dobro zmešaš. Nato dodaš sol, koruzni škrob, cimet, muškatni orešček, smetano in mleko. Spet dobro zmiksaš.

IMG_3383

7. Nadev zliješ v pekač čez testo in vse skupaj pečeš na 190 stopinj okoli 50 minut oziroma toliko časa, da prestane test zobotrebca (zapičiš zobotrebec v sredino in se nanj skoraj nič ne prime).

8. Pito okrasiš s piškotki in jo za par ur postaviš v hladilnik (če imaš dovolj potrplenja). Preostalo smetano stepeš in jo dodaš vsakemu kosu (okus pite je kar intenziven, zato je smetana kar pomemben dodatek).

IMG_3389

Pita ima tak dekadenten poln okus, zato predlagam majhne koščke in veliko smetane. Če nisi za intenzivne okuse, lahko zmanjšaš količino cimeta in povečaš količino smetane v nadevu.

IMG_3393

Adaptacije

  • Zmanjšaš lahko količino cimeta.
  • Namesto cimeta in muškatnega oreščka lahko uporabiš pumpkin spice mix.
  • Piškote za okrasitev lahko seveda izpustiš.
  • Med lahko zamenjaš s sladkorjem (okus bo manj poln).
  • Okus lahko omiliš z več smetane in manj buče ter začimb.

Originalen recept: Sally’s baking addiction