Komaj sem čakala, da so buče spet v sezoni! To je čas za bučne juhice, mojo bučno rolado in po novo tudi za bučno pito. Ko jo je Eva poskusila, je rekla, da ima okus po božiču. :)
Priprava: 40 minut
Čas peke: približno 15 minut za testo in 50 minut za pito
Količina: ena velika pita
Težavnost: za tiste, ki se malo bolj potrudijo (3 od 4)
Za testo:
Za polnilo:
+ 150 g dodatne smetane za okrasitev
1. Maslo, moko, mlete mandlje in sladkor streseš v posodo in z rokami dobro pregneteš.
2. Dodaš še rumenjak in vodo, z rokami spet pregneteš.
3. Testo oviješ v folijo in ga za pol ure postaviš v hladilnik. Nato ga razvaljaš na velikost pekača za pito. Pekač naj bo širok in visok, saj je polnila kar precej.
4. Iz testa, ki ga ne porabiš, lahko narediš piškotke, s katerimi na koncu okrasiš pito – preostalo testo zvaljaš na podobno debeljino in jih pečeš na 180 stopinj, dokler niso zlato rjavi (približno 10 minut).
5. Testo pečeš s slepo peko 10 – 15 minut na 180 stopinjah celzije. Cilj je, da testo ni več pocasto.
6. Vmes lahko začneš z nadevom. Bučni pire, jajca, sladkor in med dobro zmešaš. Nato dodaš sol, koruzni škrob, cimet, muškatni orešček, smetano in mleko. Spet dobro zmiksaš.
7. Nadev zliješ v pekač čez testo in vse skupaj pečeš na 190 stopinj okoli 50 minut oziroma toliko časa, da prestane test zobotrebca (zapičiš zobotrebec v sredino in se nanj skoraj nič ne prime).
8. Pito okrasiš s piškotki in jo za par ur postaviš v hladilnik (če imaš dovolj potrplenja). Preostalo smetano stepeš in jo dodaš vsakemu kosu (okus pite je kar intenziven, zato je smetana kar pomemben dodatek).
Pita ima tak dekadenten poln okus, zato predlagam majhne koščke in veliko smetane. Če nisi za intenzivne okuse, lahko zmanjšaš količino cimeta in povečaš količino smetane v nadevu.
Originalen recept: Sally’s baking addiction
Be the first to post a comment.