Mar
3

Rolada z jagodno kremo

Avtorica: Katarina Pirš

Rolada je zame sladica, za katero se odločim, ko doma nimam veliko mlečnih izdelkov. :D Testo je namreč popolnoma brez, pa tudi namesto kremi se lahko odločiš le za premaz z marmelado. Poleg tega ima to prednost, da zanjo ne potrebuješ posebnih pekačev, le tistega nizkega, ki si ga dobil ob pečici.

Priprava: 60 min (in nekaj vmesnega čakanja)
Čas peke: 12 – 15 minut
Količina: približno 15 kosov
Težavnost: za tiste, ki se malo bolj potrudijo (3 od 4)

Sestavine:

Za testo

  • 7 beljakov
  • 4 rumenjaki
  • 120 g rjavega sladkorja
  • lupinica 1 pomaranče
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlička ekstrakta vanilije
  • 75 g bele moke
  • 1 ščepec soli
  • sladkor v prahu

Za kremo

  • 250 g zmrznjenih odmrznjenih jagod
  • 225 g filadelfije (paket in pol)
  • 30 g sladkorja v prahu

Postopek:

1. Jajca ločiš tako, da dobiš eno posodo s sedmimi beljaki in drugo s štirimi rumenjaki. Preostale rumenjake shraniš ali zavržeš.

2. Rumenjake miksaš nekaj minut, da postanejo zelo svetlo rumeni. Postopno dodajaš sladkor in miksaš. Nato dodaš še lupinico pomaranče, limonin sok in vanilijo. Dobro premiksaš.

3. Zmešaš moko in sol in ju dodaš mešanici ter spet dobro premiksaš, da je zmes gladka.

4. Beljake stepeš v sneg in tega previdno zložiš v rumenjakovo maso, torej vmešaš tako, da beljaki ne izgubijo svojega volumna. Navodila v angleščini najdeš tukaj.

5. Vse skupaj zliješ v širok in nizek pekač, prekrit s peki papirjem tako, da papir gleda čez robove.

6. Pečeš na 180 stopinjah 12 do 15 minut oziroma tako dolgo, da dobi testo lepo zlato rjavo barvo.

IMG_2721

7. Testo pustiš hladiti 5 minut in pripraviš suho kuhinjsko krpo, ki jo dobro posuješ s sladkorjem v prahu, da se testo ne bo lepilo nanjo.

8. Testo prevrneš na krpo in z njega odlepiš peki papir. Testo skupaj s krpo po dolžini zviješ v obliko rolade. V taki obliki naj se ohladi do sobne temperature. To naredimo, da je testo navajeno svoje oblike in se ne prelomi, ko ga hočemo zviti.

Včasih se testo lepo odlepi od peki papirja, včasih pa dobiš tako podobo sončka. :)

Včasih se testo lepo odlepi od peki papirja, včasih pa dobiš tako podobo sončka. :)

9. Med hlajenjem narediš kremo. Odtaljenim jagodam odliješ vodo, ki se je stopila okoli njih, in jih dobro zmiksaš. V drugi posodi zmiksaš filadelfijo in ji dodaš jagode. Dodaš še sladkor v prahu in kremo dobro premiksaš. Ta zaradi koščkov jagod ne bo popolnoma gladka, a naj nima grudic filadelfije ali sladkorja. Maso postaviš v hladilnik, da tam počaka testo.

10. Ko se testo ohladi, ga odrolaš in namažeš s kremo. Zadnji centimeter rolade naj bo namazan malo manj. Ko končaš, rolado spet zarolaš v svojo obliko, tokrat brez krpe in s kremo.

11. Rolado postaviš v hladilnik za vsaj eno uro. Pred serviranjem jo posuješ s sladkorjem v prahu in kakšnimi drugimi dobrotami (jaz sem uporabila mlet strok vanilije).

IMG_2728_cropped

Rolada je narejena hitro, ampak meni postopek ponavadi traja kar nekaj ur. Ko pustim rolado, da se ohlaja, grem početi kaj drugega, in se vrnem, ko imam čas. Zato je rolada še bolj všeč, saj ne zahteva moje popolne pozornosti. Poleg tega pa je še vedno uspela navdušiti goste, kar je zame posebna nagrada. :)

IMG_2733

Adaptacije:

  • V kremo lahko namesto jagod vmešaš kakšno drugo odmrznjeno sadje ali čežano.
  • Kremo lahko zamenjaš z marmelado ali džemom. Predlagam slednje.
  • V testo lahko primešaš nekaj kakava za bolj čokoladno rolado.
  • Spremeniš lahko tip moke in sladkorja.
  • Namesto pomaranče in limone lahko dodaš v testo aromo drugega sadja.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.