Mar
1

Sirova fokača

Avtorica: Eva Ferme

Danes spet objavljam en slan recept, da malo popestrim ves ta cuker. :) Fokače – takšne in drugačne – pečem že kar nekaj let. S skledo zelene solate je ta italijanski ploščati kruh z različnimi nadevi res odlično kosilo, priloga ali pa predjed. Tokrat sem jo napolnila s sirom, svežo baziliko in sušenimi paradižniki.

Priprava: 20 minut + 1 ura in 20 minut za vzhajanje
Čas peke: 15-20 minut
Količina: ena fokača, malo manjša od pekača, ki je priložen pečici
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

Sestavine za fokačo:

  • 500 g moke (jaz sem uporabila 400 g črne moke in 100 g pirine polnozrnate)
  • pol čajne žličke soli
  • en zavitek suhega kvasa
  • 300 ml mlačne vode
  • 100 ml olivnega olja

Sestavine za nadev:

  • 300 g sira ementalec
  • pest sveže bazilike
  • 6 posušenih paradižnikov, vloženih v olje
  • črni poper
  • oljčno olje za pomazanje

Postopek:

1. Pripravi kvašeno testo. V posodo za vzhajanje daj moko, sol in suhi kvas ter premešaj. Prilij mlačno vodo in oljčno olje. Premešaj in zgneti v voljno testo. Testo oblikuj v kepo, pokrij in daj vzhajati na toplo mesto za kakšno uro.

IMG_6053

IMG_6054

2. Pripravi nadev. Nakockaj sir, baziliko in posušene paradižnike pa nareži na trakove.

IMG_6056

IMG_6057

IMG_6058

IMG_6059

3. Ko je testo vzhajano, ga še enkrat pregneti. Razdeli ga na polovico. Eno polovico razvaljaj v obliko kvadrata, ki bo šel na pekač (tisti, ki ga dobiš zraven pečice). Pekač obloži s peki papirjem in nanj položi razvaljano testo.

IMG_6061

IMG_6063

4. Po testu razdeli sir, baziliko in posušene paradižnike tako, da ob straneh pustiš malo roba. Vse skupaj po občutku popopraj. Rob testa pomaži z malo oljčnega olja.

IMG_6065

IMG_6068

5. Razvaljaj še drugo polovico testa tako, da boš lahko z njo pokril prvo polovico. Pokrij prvo polovico testa z drugo in potegni robove prvega testa čez drugega. Robove utrdi z vilicami in celo fokačo še malo prepikaj z vilicami. Premaži testo z malo oljčnega olja.

IMG_6070

IMG_6071

6. Pokrij fokačo s krpo in pusti vzhajati še 20 minut.

7. Ventilacijsko pečico ogrej na 220 stopinj in peci v njej fokačo 15-20 minut, da zlato porjavi.

IMG_6074

8. Postrezi še toplo.

IMG_6075

 

IMG_6081

Fokača je najboljša še topla, ko se sir še fino vleče. :) Zato priporočam, da jo, če ti je še kaj ostane, pred zaužitjem pogreješ. S fokačo se res lahko prepustiš domišljiji – nadevaš jo lahko s čimer ti srce poželi, prav tako pa se lahko poigravaš z različnimi mokami.

IMG_6085

Adaptacije recepta:

  • Moko lahko uporabiš katero koli, od bele, črne, pirine, polnozrnate …
  • Namesto suhega lahko uporabiš sveži kvas.
  • Če nimaš sveže bazilike, lahko uporabiš suho, a imej v mislih, da je suha bolj “močna” kot sveža in je uporabi manj.
  • Nadevaj fokačo kot pico, obloži jo s svežimi paradižniki ali pa jo le posuj z zelišči in pinjolami – omejitev je nebo. ;)

IMG_6086

Vir osnovnega recepta: knjiga Pečemo za družino (Bodensteiner, Kittler, Schmedes), založba Mladinska knjiga.