Danes spet objavljam en slan recept, da malo popestrim ves ta cuker. :) Fokače – takšne in drugačne – pečem že kar nekaj let. S skledo zelene solate je ta italijanski ploščati kruh z različnimi nadevi res odlično kosilo, priloga ali pa predjed. Tokrat sem jo napolnila s sirom, svežo baziliko in sušenimi paradižniki.
Priprava: 20 minut + 1 ura in 20 minut za vzhajanje
Čas peke: 15-20 minut
Količina: ena fokača, malo manjša od pekača, ki je priložen pečici
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)
Sestavine za fokačo:
Sestavine za nadev:
1. Pripravi kvašeno testo. V posodo za vzhajanje daj moko, sol in suhi kvas ter premešaj. Prilij mlačno vodo in oljčno olje. Premešaj in zgneti v voljno testo. Testo oblikuj v kepo, pokrij in daj vzhajati na toplo mesto za kakšno uro.
2. Pripravi nadev. Nakockaj sir, baziliko in posušene paradižnike pa nareži na trakove.
3. Ko je testo vzhajano, ga še enkrat pregneti. Razdeli ga na polovico. Eno polovico razvaljaj v obliko kvadrata, ki bo šel na pekač (tisti, ki ga dobiš zraven pečice). Pekač obloži s peki papirjem in nanj položi razvaljano testo.
4. Po testu razdeli sir, baziliko in posušene paradižnike tako, da ob straneh pustiš malo roba. Vse skupaj po občutku popopraj. Rob testa pomaži z malo oljčnega olja.
5. Razvaljaj še drugo polovico testa tako, da boš lahko z njo pokril prvo polovico. Pokrij prvo polovico testa z drugo in potegni robove prvega testa čez drugega. Robove utrdi z vilicami in celo fokačo še malo prepikaj z vilicami. Premaži testo z malo oljčnega olja.
6. Pokrij fokačo s krpo in pusti vzhajati še 20 minut.
7. Ventilacijsko pečico ogrej na 220 stopinj in peci v njej fokačo 15-20 minut, da zlato porjavi.
8. Postrezi še toplo.
Fokača je najboljša še topla, ko se sir še fino vleče. :) Zato priporočam, da jo, če ti je še kaj ostane, pred zaužitjem pogreješ. S fokačo se res lahko prepustiš domišljiji – nadevaš jo lahko s čimer ti srce poželi, prav tako pa se lahko poigravaš z različnimi mokami.
Vir osnovnega recepta: knjiga Pečemo za družino (Bodensteiner, Kittler, Schmedes), založba Mladinska knjiga.
Be the first to post a comment.