Nov
3

Veganska čokoladna pita

Avtorica: Katarina Pirš

Vsake toliko odkrijem zdrav recept, ki je po okusu skoraj boljši od nezdravega. Še posebej pri tej piti, katere glavna sestavina je tofu in jo lahko narediš brez rafiniranega sladkorja, mi je skoraj preveč zabavno, ko ljudje čisto navdušeni sprašujejo, kaj je v njej. Kot psihologinja pač rada razbijam predsodke, tisti do tofuja pa je po mojih izkušnjah precej razširjen.

Priprava: 60 min za testo in kremo (brez čakanja ob pečenju) + poljubni čas za okrasitev s sadjem
Čas peke: 15 + 5 min
Količina: milijon kosov (je zelo nasitna)
Težavnost: za tiste, ki se malo bolj potrudijo (3 od 4)

Sestavine:

Testo:

  • 190 g moke
  • ¼ žličke soli
  • 1 žlička sladkorja (lahko izpustiš)
  • 125 g hladne margarine (ali masla)

Krema:

  • 200 g temne čokolade
  • 100 ml kokosovega masla
  • 2 žlički cimeta
  • naribana lupinica ene pomaranče
  • 300 ml medu
  • 100 g kakava v prahu
  • 400 g tofuja

Večja posodica jagod (za okrasitev)

Postopek:

1. V posodi zmešaš moko, sol in sladkor. Nato dodaš na koščke narezano mrzlo margarino in jo z rokami dobro zgneteš v moko. Cilj je, da dobiš majhne grudice v velikosti graha.

2. Nato v posodo dodaš 4 žlice čim bolj mrzle vode in testo z rokami dobro zgneteš v kepo. Če se ne zlepi skupaj, dodaš še eno žlico vode. Kepo nato sploščiš, oviješ v folijo za živila in jo pospraviš hladilnik za 30 min.

3. Sedaj je čas za kremo. V mikser vržeš temno čokolado in jo miksaš toliko časa, da se začne lepiti skupaj. (Lahko jo tudi stopiš v vodni kopeli ali mikrovalovki.) Dodaš maslo, cimet, lupinico pomaranče, med in kakav v prahu, vse skupaj zmiksaš. Na koncu dodaš tofu in dobro zmiksaš. Pazi, da v masi ne ostanejo koščki tofuja, zato jo dobro premešaj in preglej ter za vsak slučaj še malo zmiksaj. :)

Vidiš tisti odtis prsta v masi? Nisem se mogla upreti. :P

Vidiš tisti odtis prsta v masi? Nisem se mogla upreti. :P

4. Pečico ogreješ na 190 stopinj. Po pol ure vzameš testo iz hladilnika in ga razvaljaš na velikost svoje posode za pito. Pri tem paziš, da bo testa dovolj tudi za robove.

IMG_2205

Moj matchy komplet za valjanje.

5. Testo nato prevrneš na posodo in ga oblikuješ po njej. Paziš, da je čim manj prostora med testom in posodo, tudi v kotičkih. Testo nato z vilico dobro preluknjaš, da bo zrak lahko uhajal ven.

Z vilico se dobro spravi na testo.

Z vilico se dobro spravi na testo.

6. Posodo nato dobro prekriješ s srebrno folijo in spet paziš, da jo potisneš v vse kotičke. Nanjo streseš toliko nekuhanih fižolov ali drugih uteži, da dobro prekriješ dno. Tako testo pečeš v pečico 15 minut, da se robovi že malo pozlatijo.

7. Fižol in folijo odstraniš in odkrito pečeš še 5 minut. Pri tem paziš, da pod testom ne nastanejo mehurčki zraka. To pomeni, da testo ni dobro preluknjano, zato mehurček kar preluknjaj z vilico.

8. Ko je pita zlato rjava, jo daš iz pečice, da se ohladi.

Samo, da pokaže malo barve, pa je že pečeno.

Samo, da pokaže malo barve, pa je že pečeno.

9. Maso vliješ v posodo in jo enakomerno porazdeliš.

Ob tem koraku lahko veselo poližeš posodo, v kateri je bila krema. \o/

Ob tem koraku lahko veselo poližeš posodo, v kateri je bila krema. \o/

10. Sedaj pa ostane le še okraševanje. Jagode lahko enostavno narežeš in pomečeš po piti, lahko pa si vzameš čas in jih lepo postavljaš po njej, kot sem storila jaz.

Včasih sem prepričana, da sem preveč natančna.

Včasih sem prepričana, da sem preveč natančna.

Če se ti zdi, da jagode niso dovolj sladke (in si posebej ne želiš sladice brez rafiniranega sladkorja), jih lahko posuješ s sladkorjem v prahu.

FullSizeRender_2

Adaptacije:

  • Testo za pito lahko spreminjaš tako, da vanj namesto margarine daš maslo ali namesto bele kakšno drugo moko. Lahko pa uporabiš čisto drug recept, ki jih je na internetu mnogo. :)
  • Največjo adaptacijo kreme vidim v sladilu – med lahko zamenjaš s katerim koli sirupom (preverjeno super izpade z javorjevim) ali sladkorjem.
  • V kremo lahko dodaš tudi drugačne začimbe, npr. ingver, lupinico limone ali limete namesto pomaranče …
  • Kokosovo maslo v kremi lahko zamenjaš za živalsko.
  • Na pito lahko namesto jagod daš kakšno drugo sadje. Maline preverjeno super pašejo.
Poglej, kako se prerivajo. :D

Poglej, kako se prerivajo. :D

Prečni prerez.

Prečni prerez.

Vir za testo: Chow.com

Vir za kremo: chef Matjaž Kološa

Be the first to post a comment.