Čašice, ki so vase ujele bistvo jeseni, vam rečem. :) Šalo na stran, ta recept je res hudo jesenski in z njim sem se spogledovala že kakšen mesec. Mogoče ti vzame priprava malo več časa, ampak se splača, že zaradi omamnih dišav, ki se že od začetka širijo po kuhinji. Opozorilo: domači te bodo ves čas nadlegovali kdaj bo že, ker tako diši. :) Ob peki sem ugotovila tudi nekaj stvari, ki skrajšajo čas priprave, kar bom navedla na koncu recepta.
Priprava: 45 minut
Čas peke: 10-15 minut na pekač
Količina: 15
Težavnost: za tiste, ki se malo bolj potrudijo (3 od 4)
Sestavine za piškotne čašice:
Sestavine za jabolka s karamelo:
1. Zmiksaj maslo in sladkor (beli, rjavi in vanilijev), da nastane homogena kremasta masa.
2. Dodaj jajce in vanilijev ekstrakt in miksaj tako dolgo, da se vse lepo poveže med seboj.
3. V posebni posodi zmešaj moko, cimet, sodo bikarbono in jedilni škrob in mešanico dodaj v posodo z maslom, jajcem, sladkorjem in vanilijevim ekstraktom. Miksaj dokler ne nastane gladka masa (masa nastane zelo gosta, kot testo).
4. Premaži pekač za mafine s stopljenim maslom (odloči se sam, ali boš pekel v prav ali v narobe obrnjenem pekaču, opis za peko v narobe obrnjenem pekaču je na koncu recepta).
5. Naredi kroglice iz dveh jušnih žlic testa in ga pritisni ob stene pekača (če vsake čašice posebej ne obtežiš, boš moral čašice po peki še izdolbsti).
6. Postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 170 stopinj, za 10-15 minut (ko so zlato-rjave so pečene).
7. Čašice odstrani iz pekača in jih izdolbi, pazi, da ne narediš luknje v dno ali stene, saj bo potem karamelna omaka kapljala ven.
8. Segreješ karamelno omako in jo naliješ v čašice (malo pod robom, da bo prostor še za jabolka).
9. Jabolka očistiš koščic (kožo kar mirno pusti gor) in narežeš na majhne koščke, ki jih posuješ z muškatnim oreščkom, cimetom in rjavim sladkorjem.
10. Maslo za jabolka daš v ponev in dodaš mešanico jabolk in začimb.
11. Jabolka kuhaš približno 10 do 15 minut, odvisno kako mehka želiš imeti.
12. Ko so jabolka kuhana, jih razporediš po čašicah, napolnjenih s karamelo.
13. Postrežeš še toplo.
Tele čašice so mi vzele kar nekaj časa in potrpežljivosti, ampak res se je splačalo. Ko sem jih postregla mojim domačim so bili vsi tako navdušeni, da so s polnimi usti momljali, da bi še. :) Mislim, da je to res popolna jesenska sladica, s prepletom jabolk, karamele in cimeta.
Čašice so dobre tudi hladne, ampak so tople še boljše, zato predlagam, da jih malo pogrejete (v mikrovalovni pečici ali navadni pečici) preden jih postrežete, da bo karamela v bolj tekoči strukturi. :)
Naslednjič bom definitivno piškotne čašice pekla v narobe obrnjenem pekaču za mafine, saj si bom tako prihranila dolgotrajno dolbenje. Seveda bi lahko vsako čašico tudi posebej obtežila, ampak sem si mislila, da ne bodo tako zlezli skupaj. :)
Če se vam torej ne da dolbsti čašic, predlagam, da pekač za mafine obrnete narobe in ga pomastite. Nato okoli izboklin oblikujte čašice in dajte tako peči. Mislim, da ne bi smelo biti problemov. :) Boste pa dobili večje čašice, zato imejte mogoče na zalogi več karamele in jabolk.
Vir osnovnega recepta: Life, Love & Sugar.
Be the first to post a comment.