Zadnje čase iščem nove recepte za frosting. Maslena krema mi niti približno ni dobra, kremnega sira pa pojem veliko preveč. :P Eden od alternativ je beljak, ki sem ga prvič uporabila v tem receptu. Kaj fino je uspelo. :)
Priprava: 30 minut
Čas peke: 25 minut
Količina: 12 kapkejkov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
Sestavine:
- 4 jajca (3 ločena)
- 160 + 90 g rjavega sladkorja = 250 g
- 125 g mehkega masla
- 250 g navadnega jogurta
- 2 žlički vanilijinega ekstrakta (po možnosti domačega)
- 250 g pirine moke
- 2 ½ žličke pecilnega praška
- ½ žličke sode bikarbone
- 6 žličk nutelle
- ščepec soli
Postopek:
- V dveh velikih posodah ločiš 3 jajca na beljake in rumenjake. Od tega en rumenjak vržeš stran ali ga shraniš za drugo priložnost. V posodo z dvema rumenjakoma dodaš eno celo jajce. Dobiš torej eno posodo s tremi beljaki (za sneg) in drugo posodo s tremi rumenjaki in enim beljakom (za mafine).
- Najprej narediš mafine. Rumenjake z beljakom zmiskaš, dodaš 160 g sladkorja, zmiksaš, jogurt, zmiksaš, vanilijo in ja, zmiksaš.
- V manjši posodi zmešaš moko, pecilni prašek in sodo bikarbono.
- Moko dodaš mokrim sestavinam in zmešaš ravno toliko, da je masa enakomerna.
- V pekač za mafine daš papirčke in v vsakega eno žlico mase. V sredino mase daš nato po pol žličke nutelle. Ne delaj luknje v maso, da ne bo nutela prišla do dna in packala roke vsem, ki bodo jedli mafine. Na nutello nato previdno položiš še eno žlico mase oziroma toliko, da je v posodi zmanjka. Pazi, da lepo prekriješ celo nutello in jo tako zapakiraš v sredino.
- Pekač položiš v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečeš 15 minut oziroma toliko, da bodo mafini dovolj trdni, da jih okrasiš s snegom, in dovolj ne-pečeni, da bomo preživeli še 10 minut v pečici.
- Medtem, ko se mafini pečejo, narediš sneg. Beljake zmiksaš do polovice in nato dodaš 90 g sladkorja in ščepec soli. Nato dobro zmiksaš, da sneg obstoji, kakorkoli ga oblikuješ.
- Sneg z vrečko za okraševanje stisneš na mafine. Ni treba paziti glede količine, meni ga je še ostalo. Nato daš pekač spet v pečico za 10 minut, da se sneg malo obarva na rjavo.
Beli sneg pred porjavenjem v pečici.
- Postrežeš.
Kombiniranje z luštnimi barvastimi papirčki je obvezno. :)
Preostali sneg lahko spečeš posebej in dobiš mini snežne kepice. :P Na spodnji sliki se lepo vidi, kako meni nikoli ne uspe nutelle spraviti na sredino mafina. Že to, da ni ostala na papirčku, je kar uspeh.
Adaptacije:
Predlagam bolj klasične zamenjave, na primer uporaba belega sladkorja, bele moke, kakšnega drugega polnila (košček čokolade, marmelada …). V beljak bi verjetno bilo dobro dati sladkor v prahu, ki olajša celotno miksanje in naredi zmes bolj gladko.
Be the first to post a comment.