Dec
2

Bučna rolada

Avtorica: Katarina Pirš

To zimo odkrivam lepote buče. Naredila sem že mafine, ameriške palačinke in juho s kruhovimi kockami, zmagovalka pa je definitivno tale rolada. Spekla in servirala sem jo brez večjih pričakovanj. Nato pa sem dala košček rolade v usta in nisem mogla verjeti svojim borbončicam. :D Najboljša rolada ever!

Priprava: 60 min (brez vmesnega čakanja)
Čas peke: 12 – 15 minut
Količina: približno 15 kosov
Težavnost: za tiste, ki se malo bolj potrudijo (3 od 4)

Sestavine:

Postopek:

1. V veliki skledi dolgo miksaš rumenjake, da postanejo rumeni. Po delih vmešaš sladkor in bučni pire, dobro premiksaš.

2. V drugi posodi zmešaš moko, sodo bikarbono, cimet in sol. To zmiksaš v prvo mešanico.

2. V tretji posodi iz beljakov narediš sneg. Previdno ga ‘zložiš‘ v mešanico preostalih sestavin. Sestavine ne rabijo biti popolnoma zmešane, bolj pomembno je, da ne izgubimo lahkote, ki jo je prinesel beljakov sneg.

3. Maso zliješ v širok in nizek pladenj, prekrit s peki papirjem, in pečeš 12 – 15 minut na 190 stopinj celzija.

4. Ko je testo pečeno, ga pustiš hladiti za kakšne 5 minut. Nato ga prevrneš na kuhinjsko krpo, posuto s sladkorjem v prahu, in z njega potegneš peki papir. Skupaj s kuhinjsko krpo ga zrolaš po širini in ga prevrneš tako, da končen del gleda dol. Izgledati mora tako, kot bo na koncu, z dodano maso. V tem položaju pustiš, da se testo ohladi. To narediš zato, da se ne prelomi, ko ga že ohlajenega hočeš zrolati.

5. Po tem receptu narediš dvojno količino vanilijeve kreme iz kremnega sira.

6. Rolado odrolaš in enakomerno namažeš s kremo tako, da na koncu ostane kakšen centimeter nenamazan (ker se ponavadi krema ob rolanju tam nabere). Iz estetskih razlogov rolado namažeš čim bolj do roba in dobiš kakšen lajk več. :P

Krema gre na testo.

Krema gre na testo.

7. Rolado zarolaš nazaj, tokrat brez krpe in s kremo. Prestaviš jo na pladenj in jo obrneš tako, da gleda nenamazan del navzdol. Za vsaj pol ure do uro jo daš v hladilnik. Pred serviranjem jo potreseš s sladkorjem v prahu in malo cimeta.

8. Sam sebe presenetiš z odličnim okusom. :)

IMG_2316

Vem, da je čakati na ohladitev sladice zelo težko. Če ne gre drugače, počakaj vsaj v prvi fazi, da se testo ohladi dovolj, da se krema ob mazanju ne začne topiti. Ker sicer imaš pa res zmešnjavo. :P

IMG_2324

Adaptacije recepta:

Nad rolado sem res navdušena, zato recepta niti ne bi spreminjala. Morda sem malo pretiravala z dvojno dozo kreme, ampak stojim za svojo odločitvijo. :P Šlo bi pa seveda spremeniti moko (iz bele v npr. črno), sladkor, verjetno bi lepo vzhajalo tudi s pecilnim praškom namesto sode bikarbone. Pa muškatni orešček bi verjetno poleg cimeta pasal zraven kot začimba za bučo.

FullSizeRender_1

Vir recepta za testo: Taste of Home

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.