Že nekaj časa sem želela skuhati pravo slaščičarsko vanilijevo kremo in končno sem se odločila, da z njo napolnim pito. Ta vanilijeva krema je stokrat boljša od navadnega vanilijevega pudinga iz vrečke, verjemite mi, da se jo splača skuhati. :) Ker se mi je sama vanilijeva krema zdela predolgočasna za pito, sem se jo odločila preliti z borovničevo omako. Za zadnjo piko na i pa sem v testo vmešala še mlete lešnike in nastala je ta slastna pita.
Priprava: približno 45 minut + 30 minut za hlajenje
Čas peke: 35-45 minut za testo in 15 minut za kremo
Količina: ena pita v pekaču za pite
Težavnost: za tiste, ki se malo bolj potrudijo (3 od 4)
Sestavine za lešnikovo krhko testo:
Sestavine za slaščičarsko vanilijevo kremo:
Sestavine za borovničevo omako:
1. V skledi zmešaj moko, mlete lešnike, sol, sladkor v prahu in vanilijev sladkor ter dodaj koščke masla in razžvrkljano jajce. Vse skupaj zgneti, in če je potrebno, dodaj še nekaj žlic mrzle vode.
2. Testo oblikuj v kepo, ovij s plastično folijo in daj v hladilnik za 30 minut.
3. Testo vzami po pol ure iz hladilnika in razvaljaj na velikost pekača za pito, tako da bo pokrito dno in stene pekača. Testo nekajkrat prebodi z vilico.
4. Da bo testo ostalo na svojem mestu, ga moraš najprej slepo speči – t.p., da ga obloži z alu folijo, na katero nasuj suhe stročnice. S tem ga obtežiš in preprečiš, da se napihne in zleze s sten pekača. :)
5. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo predhodno ogrel na 160 stopinj.
6. Peci približno 35 minut in nato odstrani folijo s stročnicami ter peci še kakšnih 10 minut. Ravnaj se po rahlo rjavi barvi testa, ki ne izgleda več mokro. Če testo prepečeš, ne bo dobro.
7. Ko je testo pečeno, ga pusti, da se ohladi in ta čas skuhaj vanilijevo slaščičarsko kremo.
8. Postrgaj vanilijev strok in semena daj v mleko, prav tako daj v mleko postrgan strok in maslo. Kozico daj kuhati na srednji ogenj.
9. Rumenjaka, jajce in sladkor zmiksaj v penasto zmes; dodaj moko in vse skupaj še enkrat dobro zmiksaj.
10. Ko mleko skoraj zavre (se začnejo ob robu nabirati mehurčki), ga odstavi. Eno zajemalko mleka (pazi, da ne zajameš ravno vanilijevega stroka :D) daj v maso z jajci, sladkorjem in moko ter premešaj.
11. Maso, v katero si zmešal zajemalko mleka, vlij v preostalo mleko in daj kuhati na nizek ogenj. Kuhaj 10 minut in ves čas mešaj, da ne bodo nastale grudice.
12. Ko je krema skuhana, vzami ven vanilijev strok in jo pokrij s prozorno folijo, da se ne bo ustvarila kožica. Pusti, da se ohladi.
13. Stepi sladko smetano in jo vmešaj v ohlajeno (lahko je še mlačna) vanilijevo kremo.
14. Vanilijevo kremo vlij na pitino testo in jo lepo poravnaj.
15. Operi borovnice in jih daj v kozico. Dodaj še vodo in limonin sok ter 2 žlici sladkorja v prahu in daj kuhati.
16. Ko zavre, kuhaj še kakšnih 5-10 minut, da se borovnice zmehčajo. Vmes poskusi, ali ti je dovolj sladko in po potrebi še dosladkaj.
17. Ko se borovničeva omaka malo ohladi jo dodaj na vanilijevo kremo.
18. Zdaj imaš dve možnosti – postrežeš še toplo pito, ki je res božanska in se sprijazniš, da bodo kosi malo manj estetski, ker še nič ni strjeno; ali pa počakaš, da se pita ohladi (še vedno bo božanska, brez skrbi :)) in jo lepo narežeš.
Pita je res super in zraven lepo paše tudi malo sladke smetane ali kepica vanilijevega sladoleda. Mislim, da bom sedaj vedno, če bom le imela čas, namesto vanilijevega pudinga, kuhala to kremo, saj se okus res ne more primerjati. Da o tistih kjut malih črnih pikicah vanilijevih semen sploh ne govorim. :) Kremo seveda lahko uporabiš tudi brez, da bi vmešal stepeno smetano na koncu, ampak potem res izpade bolj puding kot krema.
Viri osnovnih receptov: Krhko testo po knjigi Dobrote iz pečice (založba Mladinska knjiga), vanilijeva slaščičarska krema po receptu iz bloga Naredilaana.
Be the first to post a comment.