Dec
13

Pita z vanilijevo kremo in borovnicami

Avtorica: Eva Ferme

Že nekaj časa sem želela skuhati pravo slaščičarsko vanilijevo kremo in končno sem se odločila, da z njo napolnim pito. Ta vanilijeva krema je stokrat boljša od navadnega vanilijevega pudinga iz vrečke, verjemite mi, da se jo splača skuhati. :) Ker se mi je sama vanilijeva krema zdela predolgočasna za pito, sem se jo odločila preliti z borovničevo omako. Za zadnjo piko na i pa sem v testo vmešala še mlete lešnike in nastala je ta slastna pita.

Priprava: približno 45 minut + 30 minut za hlajenje
Čas peke: 35-45 minut za testo in 15 minut za kremo
Količina: ena pita v pekaču za pite
Težavnost: za tiste, ki se malo bolj potrudijo (3 od 4)

Sestavine:

Sestavine za lešnikovo krhko testo:

  • 150 g moke
  • 100 g mletih praženih lešnikov
  • 1 ščepec soli
  • 4 jušne žlice sladkorja v prahu
  • 125 g hladnega masla
  • 1 jajce
  • 1 vanilijev sladkor
  • nekaj jušnih žlic mrzle vode, če je potrebno

Sestavine za slaščičarsko vanilijevo kremo:

  • 0,5 litra polnomastnega mleka
  • 40 g masla
  • pol stroka vanilije
  • 2 rumenjaka
  • 1 celo jajce
  • 125 g sladkorja
  • 40 g ostre moke
  • 250 ml sladke smetane (za stepanje)

IMG_4692

Sestavine za borovničevo omako:

  • 250 g borovnic (lahko tudi zamrznjenih)
  • 2 jušni žlici limoninega soka
  • 0,5 dl vode
  • 2-4 jušne žlice sladkorja v prahu

Postopek:

1. V skledi zmešaj moko, mlete lešnike, sol, sladkor v prahu in vanilijev sladkor ter dodaj koščke masla in razžvrkljano jajce. Vse skupaj zgneti, in če je potrebno, dodaj še nekaj žlic mrzle vode.

IMG_4674               IMG_4675

2. Testo oblikuj v kepo, ovij s plastično folijo in daj v hladilnik za 30 minut.

                     IMG_4677

3. Testo vzami po pol ure iz hladilnika in razvaljaj na velikost pekača za pito, tako da bo pokrito dno in stene pekača. Testo nekajkrat prebodi z vilico.

IMG_4679

IMG_4682

4. Da bo testo ostalo na svojem mestu, ga moraš najprej slepo speči – t.p., da ga obloži z alu folijo, na katero nasuj suhe stročnice. S tem ga obtežiš in preprečiš, da se napihne in zleze s sten pekača. :)

IMG_4685

5. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo predhodno ogrel na 160 stopinj.

6. Peci približno 35 minut in nato odstrani folijo s stročnicami ter peci še kakšnih 10 minut. Ravnaj se po rahlo rjavi barvi testa, ki ne izgleda več mokro. Če testo prepečeš, ne bo dobro.

IMG_4687

7. Ko je testo pečeno, ga pusti, da se ohladi in ta čas skuhaj vanilijevo slaščičarsko kremo.

8. Postrgaj vanilijev strok in semena daj v mleko, prav tako daj v mleko postrgan strok in maslo. Kozico daj kuhati na srednji ogenj.

IMG_4693

9. Rumenjaka, jajce in sladkor zmiksaj v penasto zmes; dodaj moko in vse skupaj še enkrat dobro zmiksaj.

10. Ko mleko skoraj zavre (se začnejo ob robu nabirati mehurčki), ga odstavi. Eno zajemalko mleka (pazi, da ne zajameš ravno vanilijevega stroka :D) daj v maso z jajci, sladkorjem in moko ter premešaj.

11. Maso, v katero si zmešal zajemalko mleka, vlij v preostalo mleko in daj kuhati na nizek ogenj. Kuhaj 10 minut in ves čas mešaj, da ne bodo nastale grudice.

IMG_4694

Začetek kuhanja mleka in mase jajc, sladkorja in moke.

IMG_4696

Krema po 10-ih minutah kuhanja.

12. Ko je krema skuhana, vzami ven vanilijev strok in jo pokrij s prozorno folijo, da se ne bo ustvarila kožica. Pusti, da se ohladi.

IMG_4697

13. Stepi sladko smetano in jo vmešaj v ohlajeno (lahko je še mlačna) vanilijevo kremo.

IMG_4698

IMG_4699

14. Vanilijevo kremo vlij na pitino testo in jo lepo poravnaj.

IMG_4701

15. Operi borovnice in jih daj v kozico. Dodaj še vodo in limonin sok ter 2 žlici sladkorja v prahu in daj kuhati.

IMG_4702

16. Ko zavre, kuhaj še kakšnih 5-10 minut, da se borovnice zmehčajo. Vmes poskusi, ali ti je dovolj sladko in po potrebi še dosladkaj.

IMG_4703

17. Ko se borovničeva omaka malo ohladi jo dodaj na vanilijevo kremo.

IMG_4707

18. Zdaj imaš dve možnosti – postrežeš še toplo pito, ki je res božanska in se sprijazniš, da bodo kosi malo manj estetski, ker še nič ni strjeno; ali pa počakaš, da se pita ohladi (še vedno bo božanska, brez skrbi :)) in jo lepo narežeš.

IMG_4716

Pita je res super in zraven lepo paše tudi malo sladke smetane ali kepica vanilijevega sladoleda. Mislim, da bom sedaj vedno, če bom le imela čas, namesto vanilijevega pudinga, kuhala to kremo, saj se okus res ne more primerjati. Da o tistih kjut malih črnih pikicah vanilijevih semen sploh ne govorim. :) Kremo seveda lahko uporabiš tudi brez, da bi vmešal stepeno smetano na koncu, ampak potem res izpade bolj puding kot krema.

Adaptacije recepta:

  • Krhko testo lahko narediš kakršno koli, namesto lešnikov lahko vmešaš tudi mandeljne ali orehe, ali pa čisto kaj drugega.
  • Testo lahko razvaljaš na pomokani površini ali pa si narediš delovno površino iz plastične folije (po zgornji in spodnji strani) in ga tako razvaljaš brez sprijemanja.
  • Borovnice so najboljše gozdne, a jaz jih žal nisem našla. So pa namesto borovnic super tudi maline, gozdni sadeži ali višnje – vse skuhaš po enakem postopku.

IMG_4720

 

 

Viri osnovnih receptov: Krhko testo po knjigi Dobrote iz pečice (založba Mladinska knjiga), vanilijeva slaščičarska krema po receptu iz bloga Naredilaana.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.