Nov
5

Vanilijeva krema iz kremnega sira

Avtorica: Katarina Pirš

Kremni sir oziroma cream cheese verjetno bolje poznaš kot Philadelphio. Gre za slan namaz, ki ga nekateri dajejo na kruh, ampak kot tak niti približno ne doseže vsega svojega potenciala. S sladkorjem v prahu in malo vanilije pa je na mafinih ali v torti naravnost božanski. Ne verjemi mi na besedo, raje poskusi sam/a. :)

Priprava: 10 min
Količina: Če si s kremo radodaren, je lahko premalo za 12 mafinov.
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

  • 175 g kremnega sira (en zavitek)
  • 40 g mehkega masla
  • 1 žlička ekstrakta vanilije
  • 50 g sladkorja v prahu

Postopek:

1. Kremni sir in maslo dobro zmiksaš.

2. Dodaš vanilijo in spet zmiksaš.

3. V posodo vsuješ še sladkor in spet dobro zmiksaš.

4. Okrasiš sladico.

5. Poližeš posodo, da tako dobra stvar ne gre v nič.

Krema izgleda takole.

Krema izgleda takole.

Recept je, kot vidiš, res enostaven. Tudi količino sestavin je mogoče zmešati čisto po okusu, zato jaz sploh ne uporabljam tehtnice. Vseeno pa je treba paziti na par stvari. Če noter vsuješ preveč sladkorja, postane krema bolj tekoča, kot bi si želili z vidika okraševanja in estetike. Zato delaj po pravilu ‘bolje manj sladko, kot tekoča katastrofa’. :P Pri kremi, ki je na meji, si lahko pomagaš tako, da jo pred okraševanjem ohladiš v hladilniku. Jaz sem jo v krizi vtaknila tudi že v zmrzovalnik.

Kremo nato lahko kar z metlico ali pa z vrečko in nastavkom za okraševanje dodaš na vrh mafina, jo namažeš v torto, ali jo, če ti bo všeč kot meni, ješ kar na žlico. Verjetno pa ima še veliko drugih uporab.

Različni kapkejki, enaka krema.

Različni kapkejki, enaka krema.

Adaptacije recepta:

  • Maslo brez težav zamenjaš z margarino.
  • Namesto sladkorja bi se verjetno dalo uporabiti tudi med ali druga sladila, a žal še nisem preizkusila.
  • Če želiš kremo drugega okusa, je možnosti neskončno. Jaz sem že naredila kremni sir z nutello (ki jo dodaš namesto sladkorja in vanilije) in z belo viki kremo.

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.