Mar
0

Čokoladni kapkejki z Guinness pivom

Avtorica: Eva Ferme

Tokrat sem pekla nekaj tematskega, in sicer kolačke sv. Patrika. :) Kapkejki so odlični za vse ljubitelje Guinness piva pa tudi za vse ostale, saj da pivo kapkejkom le malo drugačen okus, nikakor pa to ni okus po pivu. Ker ima okus Guinnessa čokoladno-kremne tone, se ga da odlično kombinirati s čokolado in kakavom v sladicah. Skratka, če imaš v načrtu praznovati dan sv. Patrika, ti predlagam, da na zabavi postrežeš tele kolačke – ne bodo razočarali. ;)

Priprava: 15 minut
Čas pečenja: 30-35 minut
Količina: 12 kapkejkov
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

Sestavine za mafine:

  • 160 ml Guinness piva
  • 65 ml mleka
  • 55 ml rastlinskega olja
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 srednje veliki jajci
  • 95 g kisle smetane
  • 160 g moke
  • 200 g sladkorja
  • 30 g kakava (pravega, temnega)
  • 0,75 čajne žličke sode bikarbone
  • ščepec soli

IMG_0048

Sestavine za kremo:

  • 300 g kremnega sira (npr. filadelfije)
  • 1 vanilijev sladkor
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 100 g sladke smetane

IMG_0058

Sestavine za okrasitev:

  • različni zeleni okraski (npr. zeleni bonboni, zeleni sladkor)

IMG_0061

Postopek:

1. V posodi zmiksaj pivo, mleko, olje in vanilijev ekstrakt. Nato vmiksaj še jajci. Na koncu vmiksaj še kislo smetano. Pozor – tukaj vse zelo šprica, ker so same tekoče stvari, tako da priporočam, da si okoli mikserja daš krpo, da ne boš potem še čistil/a kuhinje pol ure. :) 

2. V drugi posodi zmešaj moko, sladkor, kakav, sodo bikarbono in sol. Dodaj mešanico z moko v mešanico s tekočinami in zmiksaj, da se sestavine med seboj lepo povežejo.

IMG_0049

IMG_0051

3. V model za mafine daj papirnate modelčke (če želiš, lahko namesto papirčkov pekač tudi pomastiš) in vdolbinice do vrha napolni z maso. Ne boj se, da ti bodo mafini ušli preko, saj ne narastejo tako divje. ;) Ker je masa tekoča, si pomagaj s posodo, ki ima izliv (poglej, kakšno super posodo imam jaz ;)).

IMG_0053

IMG_0054

4. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo predhodno ogrel/a na 175 stopinj in peci približno 30-35 minut. Pečenost mafinov preveri z zobotrebcem – če ga zapikneš v mafin in pride ven čist, je zadeva pečena.

IMG_0055

5. Mafine prestavi na rešetko in pusti, da se ohladijo, vmes pa pripravi kremo.

IMG_0056

6. Zmiksaj kremni sir z vanilijevim sladkorjem in sladkorjem v prahu. V posebni posodi stepi sladko smetano do trdega in jo previdno vmešaj v mešanico s kremnim sirom. Poskusi kremo in se poskusi zadržati, da ne poješ cele. ;)

IMG_0059

IMG_0060

7. Ohlajene mafine okrasi s kremo, ki jo nabrizgaj s poljubnim nastavkom. Aja, še to – ta krema je malo manj trda in zato nima tako izrazite oblike nastavka, ki ga uporabljaš, ampak oblikovati se bo vseeno dalo, ne skrbi. :)

IMG_0063

8. Mafine okrasi z zelenimi bonboni in zelenim sladkorjem, oz. s poljubnimi zelenimi okraski. Zakaj zelena barva? Ker je to barva Irske, dan sv. Patrika pa je irski praznik (tudi pivo Guinness je irsko) – saj verjamem, da to že vse veš pa vseeno raje napišem, da bo jasna ta obsesija z zelenimi okraski. :)

IMG_0065

IMG_0067

IMG_0075

IMG_0068

Ti kapkejki so res drugačni od vseh ostalih čokoladnih kapkejkov, ki sem jih poskusila. Pravzaprav nisem vedela točno kaj naj pričakujem, ker še nikoli nisem kuhala s pivom, ampak sem bila pozitivno presenečena. Pivo da nek poseben priokus, ki poskrbi, da kapkejki niso presladki, pravzaprav sploh ne znam dobro opisati – še vedno je čokoladen okus, ampak malo drugačen. Krema pa je ravno prav sladka, da ti osladi malo manj sladek mafin. Skratka, če ti najdeš prave besede za opis teh kapkejkov, mi le sporoči, prav? :)

IMG_0077

IMG_0079

 

 

IMG_0081

Kapkejke lahko postrežeš tudi z Guinness pivom. :)

IMG_0078

IMG_0090

Adaptacije recepta:

  • Guinness piva, če je le mogoče ne zamenjuj, če pa že moraš pa uporabi kakšno drugo “Stout” pivo, saj mora biti pivo bolj kremno.
  • Kremo lahko narediš drugačno, ampak predlagam, da je konsistenca podobna, torej bolj mehka. :)
  • Namesto zelenih okraskov lahko obarvaš zeleno samo kremo.

IMG_0080

IMG_0076

Vir osnovnega recepta: blog Chowhound.