Mar
4

Pirhi malo drugače – čokoladno pecivo za veliko noč

Avtorica: Katarina Pirš

Vsako leto za veliko noč se zavedam, da bodo vsi okoli mene pekli in bomo imeli hrane čisto preveč. Zato so moje sladice v tem času zelo minimalistične, a vseeno praznično obarvane. :) Letos sem pripravila pirhe na malo drugačen način, in sicer sem spekla male tortice v obliki jajc in jih okrasila v duhu velike noči.

Priprava: 40 minut za pripravo biskvita in kreme, 30 min za okraševanje
Čas pečenja: 15 minut, dvakrat
Količina: približno 30 tortic
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine

Za biskvit:

 • 3 jajca
 • 135 g bele moke
 • 55 g kakava
 • 2 žlički pecilnega praška
 • 190 g rjavega sladkorja
 • 190 g mehkega masla
 • dve žlički vanilijevega ekstrakta

Za kremo:

 • 125 g maskarponeja
 • 40 g sladkorja v prahu
 • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
 • 30 g kokosovega masla (topljenega)
 • jedilne barve pisanih barv (vsaj dve različni)

Za recept potrebuješ tudi tortni pekač, vrečko za okraševanje z nastavkom z majhno luknjico in modelček za piškote v obliki jajca (ki ga lahko pripraviš tudi iz okroglega modelčka tako, da ga malo upogneš).

Postopek

IMG_3916

Manjka še maslo, pa smo pripravljeni na peko. :)

1. V manjši posodi dobro zmešaš moko, kakav in pecilni prašek.

2. Vzameš večjo posodo in zmiksaš skupaj mehko maslo in sladkor. V mešanico ubiješ jajca vsakega posebej in zmiksaš na najnižji hitrosti mikserja. Dodaš še vanilijin ekstrakt in spet malo pomiksaš.

3. Zdaj v mokro mešanico dodaš suho, torej moko, kakav in pecilni prašek. Ne vrzi noter vsega naenkrat, saj se bo zelo zaprašilo in ti otežilo proces. Predlagam, da moko s kakavom dodaš v treh delih in vmes maso dobro zmiksaš, da se suhe sestavine navlažijo. Si končal? Super. Masa je pripravljena na peko. :)

Masa je zelo gosta in super čokoladna.

Masa je zelo gosta in super čokoladna.

4. Pečico ogreješ na 170 stopinj celzija in pripraviš tortni pekač tako, da dno pokriješ s peki papirjem, rob pa namažeš z maslom. V pekač nadevaš le polovico mase za biskvit, saj boš naredil dva nizka biskvita, ravno prav visoka za tortice. Z metlico torej polovico mase zmečeš v pekač in jo lepo enakomerno razporediš po površini. Bolje je, če je masa malo debelejša na robovih, saj bo sredina tako ali tako narasla, robove pa vsi radi zanemarjamo. :)

Takole sem se lotila drugega biskvita, zato lahko opaziš na zgornjem robu pekača ostanke prvega. Iz lenobe pekača nisem oprala, ampak sem ga samo obrnila okoli. :D

Takole sem se lotila drugega biskvita, zato lahko opaziš na zgornjem robu pekača ostanke prvega. Iz lenobe pekača nisem oprala, ampak sem ga samo obrnila okoli. :D

Masa je pregosta, da bi se razporedila sama, zato ji moramo pomagati.

Masa je pregosta, da bi se razporedila sama, zato ji moramo pomagati.

5. Pecivo pečeš na 170 stopinj 15 minut (za 25 cm širok pekač) oziroma toliko časa, da pecivo prestane test zobotrebca (zapičiš noter in se nič ne prilepi nanj). Testo je tanko, zato pazi, da se ne bo peklo predolgo – raje ga malo pogosteje preverjaj.

6. Ko se prvi biskvit speče, počakaš, da se malo ohladi, nato pa ga odstraniš iz pekača in zgodbo ponoviš z drugo polovico mase za biskvit.

7. Na tej točki je pomembno, da se biskvita popolnoma ohladita (najbolje, da na sobni temperaturi), sicer bo krema za okraševanje enostavno stekla z njiju.

8. Med čakanjem lahko pripraviš kremo. V posodici zmiksaš maskarpone, sladkor v prahu in vanilijo. Dobiš kremo, ki je razmeroma tekoča in bo primerna za premaz tortic, ne pa tudi za okraševanje. Zato 80 g kreme preložiš v drugo posodico in jo zmiksaš s tekočim kokosovim maslom. To maslo ima super lastnost, da se v hladilniku popolnoma strdi, zato bo kremo, ki je sprva še bolj tekoča od originalne, lepo zgostil.

IMG_3922

Tole je primer enega dela kreme. Mjam. :)

9. Bolj tekočo kremo enakomerno razporediš v različne posodice, v katerih jih boš pobarval z jedilno barvo. Jaz sem kremo za premaz tortic obarvala rumeno in rožnato, za okraševanje pa sem uporabila kremo modre in rožnate barve. Da je bolj pisano. :)

10. V vsako posodico s kremo, ki jo želiš obarvati, dodaš čiiiisto malo jedilne barve in jo zelo dobro zmiksaš, da se barva popolnoma porazporedi. Nato se lotiš še barvanja bolj goste kreme. Tudi to ločiš v različne posodice, dodaš barvo in miksaš. Nato jo postaviš v hladilnik, da se strdi.

Moji dve kremi za premaz in še ne pobarvana gostejša krema za okraševanje.

Moji dve kremi za premaz in še ne pobarvana gostejša krema za okraševanje.

11. Ohlajenih biskvitov se nato lotiš z modelčkom za piškote in narediš čim več tortic. Cilj je, da na koncu ostale čim manj neuporabljenega biskvita, kot je razvidno iz spodnje slike.

FullSizeRender-1

Modelček je svoje delo opravil, zdaj pa počiva.

Tortice so pripravljene za okraševanje.

Tortice so pripravljene za okraševanje.

12. Tortice z jedilnim nožem previdno premažeš s kremo za premaz (tisto bolj tekočo). Nato jih postaviš v hladilnik, da se krema strdi.

Barvanje se je začelo.

Barvanje se je začelo.

12. Šele nato se lotiš kreme za okraševanje. Vzameš jo iz hladilnika in jo zelo dobro zmiksaš na veliki hitrosti, da se znebiš grudic masla, ki so nastale, in jo spremeniš v zelo gladko kremo. Kremo ene barve nadevaš v vrečko za okraševanje z nastavkom, ki ima zelo majhno luknjico (viden na prvi sliki). Vsako tortico okrasiš tako, da izgleda kot pirh – tu je čas za tvojo domišljijo. Ko ti kreme ene barve zmanjka ali oceniš, da je ne potrebuješ več, zamenjaš vrečko, umiješ nastavek in začneš okraševati z drugo barvo. In tako vse dokler niso vsi “pirhi” okrašeni.

13. Tako, tvoje delo je končano. Pirhe lahko namesto pravih razdeliš med družinske člane. Moji so jih zelo pohvalili. :)

Teli z dvojnim v-jem so mi najbolje uspeli. Tistih drugih pa ti raje ne pokažem. :D

Teli z dvojnim v-jem so mi najbolje uspeli. Tistih drugih pa ti raje ne pokažem. :D

IMG_7334

14. Ostalo ti je kar nekaj testa, ki ni v obliki tortic. Predlagam, da ga ne vržeš stran, ampak iz njega pripraviš takšne čokoladne kroglice.

Adaptacije

Spremeniš lahko seveda klasične stvari, kot so moka, sladkor itd. Maslo lahko zamenjaš za margarino, kakor je bilo storjeno tudi v originalnem receptu, ki sem ga “adaptirala”. :D Vanilijin ekstrakt lahko izpustiš. Pravzaprav lahko narediš te pirhe s katerim koli drugim biskvitom za torto. Daj si duška. :)

Tudi kremo lahko zamenjaš z mnogo drugimi. Na pamet mi pade na primer moja najljubša krema iz kremnega sira (filadelfija), lahko pa pirhe okrasiš tudi samo s sladkornim prelivom (saj veš, miks vode in sladkorja v prahu).

Končni izdelek pa sploh ne potrebujejo biti pirhi. Te male tortice lahko pripraviš v vseh mogočih oblikah in barvah, zato so primerne za vse priložnosti. Biskvit pa priporočam tudi za pripravo torte, saj je zelo čokoladen in mehak.

IMG_7333

Viri receptov:

Osnoven recept za biskvit: allrecipes – Always perfect chocolate sponge cake. Tale recept je napisal nekdo, za katerega lahko kot psihologinja rečem, da bi verjetno rabil pomoč. Priporočam, da prebereš, kako se on loti peke. Vsaj jaz nisem vedela, da se da stvar tako zakomplicirati. :D

Originalen recept za kremo: Cook Nourish Bliss – Carrot cake muffins with mascarpone glaze (relevanten je le recept za “glaze”)

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.