Maj
1

Francoski jutranji mafini

Avtorica: Katarina Pirš

Tale recept je eden od odkritij mojega raziskovanja po Foodgawkerju. Že zaradi mase mafini niso klasični, vsaj meni najbolj zanimiv del pa je posip iz sladkorja in cimeta.

Priprava: 30 minut
Čas peke: 25 minut
Količina: 12 mafinov
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine

Za mafine:

  • 75 g mehkega masla
  • 220 g rjavega sladkorja
  • 1 jajce
  • 2,5 dl mleka
  • 380 g bele moke
  • 2,5 žličke pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • 0,5 žličke muškatnega oreščka
  • 1 žlička cimeta

Za posip:

  • 25 g topljenega masla
  • cimet
  • rjavi sladkor

Postopek

1. Mehko maslo in sladkor dobro zmiksaš, dodaš še jajce in mleko in miksaš.

2. Nato čez te sestavine posuješ moko, pecilni prašek, sol, muškatni orešček in cimet. Z metlico vse premešaš toliko, da ni grudic.

3. Maso namečeš v luknjice za mafine v pekaču in pečeš 23 minut na 180 stopinjah.

4. V eni posodici pripraviš topljeno maslo, v drugi pa zmešaš cimet in sladkor – po eno žličko cimeta in eno žlico sladkorja. Začneš lahko s kakimi tremi žlicami sladkorja in dopolnjuješ, ko zmanjka.

5. Še tople mafine potunkaš v topljeno maslo in nato takoj v mešanico sladkorja in cimeta.

Pred tunkanjem. :)

Pred tunkanjem. :)

6. Postrežeš lahko še tople ali pa ohlajene.

IMG_9556

Ob mafinih lahko postrežeš preostalo maslo in mešanico sladkorja in cimeta, da lahko gosti sami dodajajo posip med jedjo.

Mafini so najboljši prvi dan.

Adaptacije:

  • Mafine lahko spečeš s kakšno drugo moko.
  • Lahko jih narediš brez mlečnih izdelkov – mleko zamenjaš s kokosovim ali mandljevim mlekom, maslo pa s kokosovim maslom.
  • Izpustiš lahko muškatni orešček, a je škoda tega super okusa. :)
  • Za posip lahko uporabiš beli sladkor, tudi s tem izgleda zelo lepo. :P

Vir recepta: Velvet lava

Si opazil/a, da so fotke spet super lepe? Jup, tudi se je naredil Tilen Držan, naš dežurni fotograf. :)