Maj
1

Sirovi krekerji

Avtorica: Eva Ferme

Spet je na vrsti slan recept. Te krekerje sem spekla za predjed bratovega rojstnega dneva – pri penini pač paše nekaj prigrizniti. So zelo enostavni in še pomembneje – zelo sirovi. :) Fino je, da jih lahko pripravljaš z raznimi dodatki ali različnimi mokami in tako vsakič dobiš malo drugačen izdelek.

Priprava: 10 minut + 2 uri za ohlajanje
Čas peke: 20-25 minut
Količina: približno 60 krekerjev
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine za krekerje:

  • 240 g moke
  • 225 g naribanega sira
  • 2 čajni žlički origana
  • pol čajne žličke soli
  • pol čajne žličke popra
  • pol čajne žličke sladke paprike
  • 120 ml sončničega olja
  • približno 120 ml mlačne vode

Sestavine za posip:

  • nekaj olja za premaz
  • sezam (svetli, črni)
  • mak
  • narezan sir, pršut …
  • kar ti paše :)

Postopek:

1. Zmešaj moko, sir in začimbe. Počasi dolij olje in začni gnesti. Gneti in počasi dodajaj vodo po potrebi. Na koncu moraš dobiti podobno kepico kot če bi gnetel kruh.

2. Maso daj počivati v hladilnik za dve uri. To je potrebno zato, ker drugače ti vse razpada, ko skušaš razvaljati testo, saj je v njem toliko sira. :)

3. Testo razvaljaj na debelino 4-5 mm. Z lahkoto ga boš valjal, če si boš naredil podlago iz pvc folije in tudi valjar ovil v pvc folijo. Če pa imaš silikonski valjar in podlago pa tak nimaš problemov. :)

IMG_5967

4. Testo razreži v poljubno obliko – jaz sem naredila rombe in to kar z rezilom za pico, gre najhitreje. :) Če ti ostanejo grdi deli testa, ga ponovno zgneti, razvaljaj in razreži.

IMG_5968

5. Krekerje položi na pekač, ki si ga obložil s papirjem za peko in jih s čopičem premaži z malo olja. Nato po njih posuj poljubne sestavine – sezam, mak, sir, pršut …

IMG_5972

IMG_5974

IMG_5975

6. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel na 170 stopinj in peci 20-25 minut, da se krekerji lepo zapečejo.

IMG_5995

IMG_5997

7. Postrezi. :)

IMG_6002

IMG_6004

IMG_6003

Krekerji so super predjed ali prigrizek. V neprodušno zaprti posodi jih lahko  hraniš kakšne 4 dni, čeprav dvomim, da ti bojo tako dolgo zdržali – težko se je namreč zadržati in pojesti le enega ali dva. ;)

IMG_6007

IMG_6009

Adaptacije recepta:

  • Moko lahko uporabiš katero koli – belo, črno, polnozrnato …
  • Sir lahko uporabiš kateri koli, fin okus da čedar, ki je malo bolj oster.
  • Začimbe lahko kombiniraš po svoji volji, super so tudi kakšna provansalska zelišča.
  • Tudi olje lahko zamenjaš za oljčno ali katero drugo.
  • Glede posipa ne bom izgubljala besed – prepusti se domišljiji. :)

IMG_6001

Vir osnovnega recepta: blog Pane – Bistecca.