Nov
1

Kapkejki s penino

Avtorica: Katarina Pirš

Tale recept načrtujem že nekaj časa, odkar sem na spletu videla idejo zanj. Kapkejke s penino sem ”šparala” za posebno priložnost in jih spekla, ko sem magistrirala, da smo lahko z njimi nazdravili. :)

Priprava: 60 minut
Čas peke: 23 minut
Količina: približno 18 kolačkov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine

Za jajčno kremo:

  • 1 dl smetane
  • 1 dl mleka
  • 2 rumenjaka
  • 35 g rjavega sladkorja
  • majhen ščepec soli
  • 0,4 dl penine
  • 1,5 žlice škroba
  • 15 g masla
  • 1 žlička vanilijinega ekstrakta

Za mafine:

  • 130 g mehkega masla
  • 60 g sončničnega olja
  • 4 jajca
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • 250 ml penine
  • 380 g moke
  • 2,5 žličke pecilnega praška
  • 0,5 žličke soli

Za smetano:

  • 1 l smetane za stepanje
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 0,5 žličke sode bikarbone

Postopek

Jajčna krema

1. Smetano in mleko pogreješ na štedilniku – mešanica naj bo vroča, a še ne vre.

2. V posodi zmiksaš rumenjake, sladkor in sol. Nato dodaš penino in zmiksaš, na koncu pa še škrob in spet dobro zmiksaš.

img_4855

Penina za v kremo in nekaj malega za kuharico :)

Penina za v kremo in nekaj malega za kuharico :)

3. Tretjino vroče mešanice mleka in smetane zliješ k rumenjakom in zmešaš, nato pa vse skupaj zliješ nazaj v ponev in pri nizki temperaturi kuhaš in ves čas mešaš, dokler se ne začne gostiti. Takrat jo takoj odstaviš in preliješ skozi fino cedilo v drugo posodo. Dodaš maslo in vanilijo ter mešaš, dokler se maslo ne stopi in se vse premeša.

img_4859

Takole izgleda krema med pripravo

Takole pa na koncu :)

Takole pa na koncu :)

4. Potem pa kremo takoj tesno prekriješ k folijo za kuhanje, da se na njeni površini ne naredi kožica. Kremo pustiš, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa jo shraniš v hladilnik (lahko tudi za 2 do 3 dni).

img_4862

Mafini

5. V manjši posodi zmešaš moko, pecilni prašek in sol.

6. V večjo posodo pa ubiješ jajca in ko jih dobro zmiksaš dodaš še sladkor in vanilijo. Spet zmiksaš ter v posodo dodaš še mehko ali topljeno maslo in olje. Na nizki hitrosti miksaš toliko časa, da se vse sestavine pomešajo med seboj.

7. Nato začneš dodajati moko in penino. Najprej dodaš tretjino mešanice moke – miksaš – polovico penine – miksaš – še tretjino moke – miksaš – in preostalo polovico penine – miksaš … nato pa zadnjo tretjino mešanice moke vmešaš ročno, z metlico, da se sestavine ne premešajo preveč, saj bi to vodilo v pretrde mafine.

img_4864

8. Ko imaš maso pripravljeno, jo zliješ v pekač za mafine, v katerem že čakamo papirčki za mafine. Pečeš 23 minut na 180 stopinjah.

img_4866

img_4868

9. Mafine nato ohladiš na sobno temperaturo, preden jih okrasiš (sicer bi se kremi stopili).

Okraševanje in smetana

10. V ohlajene mafine z majhnim nožkom izrežeš luknjice do približno sredine višine mafina, v katere bo šla jajčna krema.

img_4869

11. Kremo nato nadevaš v vrečko za okraševanje (ali navadno kuhinjsko plastično vrečko), ji odrežeš en vogal in kremo izstisneš v luknjice v mafinih.

img_4873

12. Zdaj je čas za smetano. Posodo, v kateri boš miksal smetano, in nastavke za mikser pod mrzlo vodo ohladi, saj smetana ne mara visokih temperatur. Smetano nato vzemeš iz hladilnika in jo na visoki hitrosti stepaš toliko časa, da se napol strdi. Nato dodaš sladkor in sodo bikarbono (ki bo smetani pomagala, da postane čim trdnejša, vendar je ne smeš dati preveč, ker ima čuden okus). Vse to nato miksaš, dokler smetana ne ohranja trdnih vrhov.

13. Smetano nato v majhnih količinah nadevaš v vrečko za okraševanje z zvezdastim nastavkom in z njo okrasiš mafine. Pri tem bodi kar hiter, saj se bo smetana v tvojih rokah hitro topila. Ko mafine okrasiš, jih postavi v hladilnik ali takoj postreži.

14. Dober tek! :)

img_4880

Kapkejki so super za kakšna praznovanja, primeri pa so seveda le za odrasle, ki uživajo alkohol. Da med kuho in peko večina alkohola izhlapi, je namreč mit. :) Kapkejki nimajo čisto okusa po penini (gostje verjetno ne bi znali ugotoviti “skrivne sestavine”, so pa zelo sočni in okusni. Najboljši del je vsekakor jajčna krema.

Adaptacije

  • Maslo in olje lahko nadomestiš in uporabiš le eno izmed teh sestavine ali pa kaj čisto tretjega (npr. kokosovo mast).
  • Namesto smetanove kreme lahko mafine okrasiš s kakšno drugo kremo, na primer maskarponejevo ali kremo iz kremnega sira.
  • Seveda se lahko poigraš s čisto vsako sestavino v receptu (razen s penino, ki je v naslovu). :D

 

Originalen recept: Chowhound – Champagne cupcakes