Tale recept načrtujem že nekaj časa, odkar sem na spletu videla idejo zanj. Kapkejke s penino sem ”šparala” za posebno priložnost in jih spekla, ko sem magistrirala, da smo lahko z njimi nazdravili. :)
Priprava: 60 minut
Čas peke: 23 minut
Količina: približno 18 kolačkov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)
Za jajčno kremo:
Za mafine:
Za smetano:
Jajčna krema
1. Smetano in mleko pogreješ na štedilniku – mešanica naj bo vroča, a še ne vre.
2. V posodi zmiksaš rumenjake, sladkor in sol. Nato dodaš penino in zmiksaš, na koncu pa še škrob in spet dobro zmiksaš.
3. Tretjino vroče mešanice mleka in smetane zliješ k rumenjakom in zmešaš, nato pa vse skupaj zliješ nazaj v ponev in pri nizki temperaturi kuhaš in ves čas mešaš, dokler se ne začne gostiti. Takrat jo takoj odstaviš in preliješ skozi fino cedilo v drugo posodo. Dodaš maslo in vanilijo ter mešaš, dokler se maslo ne stopi in se vse premeša.
4. Potem pa kremo takoj tesno prekriješ k folijo za kuhanje, da se na njeni površini ne naredi kožica. Kremo pustiš, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa jo shraniš v hladilnik (lahko tudi za 2 do 3 dni).
Mafini
5. V manjši posodi zmešaš moko, pecilni prašek in sol.
6. V večjo posodo pa ubiješ jajca in ko jih dobro zmiksaš dodaš še sladkor in vanilijo. Spet zmiksaš ter v posodo dodaš še mehko ali topljeno maslo in olje. Na nizki hitrosti miksaš toliko časa, da se vse sestavine pomešajo med seboj.
7. Nato začneš dodajati moko in penino. Najprej dodaš tretjino mešanice moke – miksaš – polovico penine – miksaš – še tretjino moke – miksaš – in preostalo polovico penine – miksaš … nato pa zadnjo tretjino mešanice moke vmešaš ročno, z metlico, da se sestavine ne premešajo preveč, saj bi to vodilo v pretrde mafine.
8. Ko imaš maso pripravljeno, jo zliješ v pekač za mafine, v katerem že čakamo papirčki za mafine. Pečeš 23 minut na 180 stopinjah.
9. Mafine nato ohladiš na sobno temperaturo, preden jih okrasiš (sicer bi se kremi stopili).
Okraševanje in smetana
10. V ohlajene mafine z majhnim nožkom izrežeš luknjice do približno sredine višine mafina, v katere bo šla jajčna krema.
11. Kremo nato nadevaš v vrečko za okraševanje (ali navadno kuhinjsko plastično vrečko), ji odrežeš en vogal in kremo izstisneš v luknjice v mafinih.
12. Zdaj je čas za smetano. Posodo, v kateri boš miksal smetano, in nastavke za mikser pod mrzlo vodo ohladi, saj smetana ne mara visokih temperatur. Smetano nato vzemeš iz hladilnika in jo na visoki hitrosti stepaš toliko časa, da se napol strdi. Nato dodaš sladkor in sodo bikarbono (ki bo smetani pomagala, da postane čim trdnejša, vendar je ne smeš dati preveč, ker ima čuden okus). Vse to nato miksaš, dokler smetana ne ohranja trdnih vrhov.
13. Smetano nato v majhnih količinah nadevaš v vrečko za okraševanje z zvezdastim nastavkom in z njo okrasiš mafine. Pri tem bodi kar hiter, saj se bo smetana v tvojih rokah hitro topila. Ko mafine okrasiš, jih postavi v hladilnik ali takoj postreži.
14. Dober tek! :)
Kapkejki so super za kakšna praznovanja, primeri pa so seveda le za odrasle, ki uživajo alkohol. Da med kuho in peko večina alkohola izhlapi, je namreč mit. :) Kapkejki nimajo čisto okusa po penini (gostje verjetno ne bi znali ugotoviti “skrivne sestavine”, so pa zelo sočni in okusni. Najboljši del je vsekakor jajčna krema.
Originalen recept: Chowhound – Champagne cupcakes
Be the first to post a comment.