Maj
0

Limetin tart

Avtorica: Katarina Pirš

Sem velika ljubiteljica citrusov in sladic, ki jih vsebujejo. Še bolj kot limone obožujem limete in tokrat sem se odločila pripraviti zelo limetast tart, nekakšno nizko pito.

Priprava: 30 minut
Čas pečenja: 10 min + 25 min
Količina: za približno 8 kosov
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine

Za piškotno osnovo:

  • 15 navadnih maslenih piškotov
  • 2 žlici sladkorja
  • 75 g masla

Za nadev:

  • pločevinka kondenziranega mleka
  • 4 rumenjaki
  • 1,8 dl soka limet (približno 5 limet)
  • lupinica treh limet
  • ščepec soli

Postopek

1. Piškote zmiksaš v električnem mešalniku in jim dodaš sladkor. Maslo stopiš, ga dodaš piškotom in mešanico dobro pregneteš.

2. Piškotno osnovo streseš na pekač za tart in jo s kozarcem ali drugim primernim predmetom vtisneš v pekač in stranice.

3. Pekač postaviš v pečico, ogreto na 180 stopinj, in piškotno osnovo pečeš nekje 8 – 10 minut, da se obarva zlato rjavo.

4. Limetam nato nastrgaš lupinico in jih ožameš. V posodi zmiksaš kondenzirano mleko, rumenjake, sok limet, njihovo lupinico (malo jo lahko pustiš za okras) in sol.

5. Mešanico zliješ v pekač in ga ponovno postaviš v pečico, tokrat za 20 – 25 minut, da nadev postane čvrst, a se v sredini še malo trese.

6. Tart ohladiš na sobni temperaturi in nato v hladilniku (za približno 2 uri). Ko je ohlajen, ga okrasiš po želji – predlagam rezine limete in limetino lupinico.

Dober tek! Tart ima močan okus po limeti, zaradi kondenziranega mleka pa je precej sladek in prav nič kisel, zato je najbolj primeren za velike sladkosnede.

Adaptacije:

  • Namesto limet lahko v receptu uporabiš limone.
  • Spremeniš lahko piškotno osnovo in vanjo dodaš narezane oreščke ali kakšno začimbo.

Vir osnovnega recepta: Martha Steward – Key Lime Tart