Maj
0

Stracciatella čizkejk z malinami

Avtorica: Eva Ferme

Stracciatella je okus, ki je všeč tako čokoljubcem kot tudi tistim, ki imajo raje ne-čokoladne sladice, saj je osnova vanilija, ki pa jo dopolnjujejo čokoladni ostružki. Ker imam v družini obojne, sem se odločila, da naredim stracciatellin čizkejk, ki pa sem ga dopolnila še s svežimi malinami za osvežitev. Nastala je super kombinacija, ki je bila vsem zelo všeč. Pa še ena stvar – za ta čizkejk sploh ne potrebuješ pečice, oz. je čas peke maksimalno 10 minut. ;)

Priprava: 30 minut
Čas peke: 10 minut + 2 uri za ohlajanje
Količina: tortni pekač premera 22 cm
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

Sestavine za piškotno podlogo:

  • 200 g keksov po izbiri (ovseni, polnozrnati, oreo, albert …)
  • 3 jušne žlice meda
  • 60 g kokosovega olja ali masla

Sestavine za čizkejk:

  • 1 kg kremnega sira (Philadelphia)
  • 400 g sladke smetane
  • 2 jušni žlici meda
  • 5 jušnih žlic belega sladkorja
  • 2 jušni žlici vanilijevega ekstrakta
  • 100 g temne čokolade oz. čokoladnih ostružkov
  • 120 g svežih malin
  • 1 vrečica želatine v prahu (po želji)

Postopek:

1. Pripravi piškotno podlogo. Piškote daj v plastično vrečko in jih zdrobi z valjarjem ali pa jih preprosto zmelji v blenderju. Dodaj med in kokosovo olje oz. maslo in vse skupaj premešaj. Pekač za torto na dnu obloži s peki papirjem in piškotno maso vtisni v dno – pomagaj si z žlico. Pekač postavi v ventilatorsko pečico, ki si jo prej ogrel/a na 160 stopinj in peci 10 minut. Ko podloga malo porjavi jo vzemi iz pečice in pusti, da se ohladi. Če želiš lahko peko piškotne podloge tudi izpustiš, vendar potem sama podloga ne bo hrustala. Piškotne podloge po peki ne jemlji ven iz oboda.

2. Pripravi čizkejk. V skledi zmiksaj kremni sir, med, beli sladkor in vanilijev ekstrakt. V drugi posodi stepi sladko smetano in jo dodaj v mešanico s prvo posodo. Želatino pripravi po navodilih proizvajalca, nato jo stopi in vmešaj v kremo. Če želiš, lahko želatino izpustiš, vendar potem sam čizkejk ne bo popolnoma trden.

3. Naribaj temno čokolado na ribežnu, da dobiš čokoladne ostružke. Če si kupil/a že naribane ostružke, se potrepljaj po rami in ta korak izpusti. :)

4. Naribano čokolado z lopatko ali žlico vmešaj v kremo.

5. Na piškotno podlogo vlij polovico čizkejk mase. Nato po masi razporedi maline in jih prelij s preostankom mase. Vse skupaj daj počivati v hladilnik za 2 uri oz. čez noč.

6. Ko se je čizkejk zadosti ohladil, da je trden, previdno odstrani obod. Po želji lahko čizkejk preliješ s stopljeno čokolado ali ga okrasiš s čokoladnimi ostružki in malinami. Jaz sem ta čizkejk delala za veliko noč, zato je bolj tematsko okrašen. ;)

Sam čizkejk je res enostaven za pripravo in ti ne vzame veliko časa, se pa zelooo vlečejo ure, ko tortica počiva v hladilniku. :) Dobra stvar je tudi, da ga lahko pripraviš dan prej, saj se tako okusi še bolj razvijejo. Maline tako dobro pašejo k stracciatellini kremi, da so zavzeti čokoholiki tarnali zakaj ni še kakšne maline več. ;)

Adaptacije recepta:

  • Kremni sir lahko zamenjaš s pasirano skuto, sladko smetano pa za grški jogurt. V tem primeru je želatina nujna.
  • Namesto malin lahko eksperimentiraš tudi s kakšnim drugim sadjem. Seveda lahko dodaš tudi večjo količino sadja.
  • Namesto piškotne podloge lahko spečeš tudi tanek kakavov biskvit.

Vir osnovnega recepta: blog DanielaDanaPhotographer.

 

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.