Jun
0

Čokoladna pita s češnjami

Avtorica: Eva Ferme

Češnje? Ja, prosim. To je vedno moj odgovor. Vedno. :) Ker sem imela včeraj priložnost, da si sveže češnje naberem z drevesa, sem se odločila, da iz njih nekaj spečem. Ker sem drugače velik čokoholik, sem izbrala kombinacijo s čokolado. Nisem se zmotila, nastala je slastna pita. :)

Priprava: 20 minut
Čas peke: / (15 minut za kuhanje)
Količina: tortni pekač premera 26 cm
Težavnost: tudi za laike (1 od 4)

Sestavine:

Sestavine za piškotno podlogo:

  • 260 g zdrobljenih keksov po izbiri (jaz sem izbrala Oreo kekse)
  • 65 g stopljenega masla

Sestavine za češnjevo polnilo:

  • 400 g izkoščičenih češenj
  • približno 3 jušne žlice sladkorja (odvisno od sladkosti češenj)
  • 1 jušna žlica gustina

Sestavine za čokoladni ganache:

  • 200 g temne čokolade
  • 200 g mlečne čokolade
  • 300 g sladke smetane

Postopek:

1. Pripravi piškotno podlogo. Zdrobljene kekse zmešaj s stopljenim maslom. Tortni pekač obloži s peki papirjem (lahko se znajdeš kot jaz in ga preprosto “zapneš”) in vanj z žlico vtisni piškotno mešanico. Obod pust ves čas pripet na pekač.

2. Pripravi češnjevo polnilo. Najprej razkoščiči češnje. Upam, da imaš tisto napravico, jaz sem jih morala namreč rezati z nožem in ven pobirati koščice – zamudno, ti rečem. :) Češnje daj v posodo s premazom proti prijemanju in jih zalij z 1 dl vode ter dodaj sladkor po potrebi. Kuhaj na majhnem ognju pokrito s pokrovko približno 15 minut, da se zmehčajo. Ko so češnje zmehčane, odvzemi nekaj žlic tekočine in jih v posebni posodici zmešaj z gustinom. Mešanico nato dodaj češnjam. Na srednjem ognju kuhaj še nekaj minut, da se vse skupaj zgosti.

3. Češnjevo polnilo razporedi po piškotni podlogi. Vse skupaj daj v hladilnik za 15 minut, da se češnje ohladijo.

4. Pripravi čokoladni ganache. Čokolado nalomi na koščke in daj v posodo. Sladko smetano segrej skoraj do vretja (toliko, da se ob robu začnejo nabirati mehurčki). Smetano prelij čez čokolado in počakaj nekaj minut. Nato mešanico mešaj toliko časa, da nastane homogena zmes. Če se vsa čokolada ne razstopi, jo daj za nekaj sekund v mikrovalovno pečico ali pa jo do konca raztopi nad vodno kopeljo.

5. Čokoladni ganache prelij čez češnjevo polnilo. Pito postavi v hladilnik vsaj za 3 ure, še boljše pa je čez noč.

Naredi selfie ;)

6. Z nožem zdrsni ob robu oboda in ga nato previdno odstrani. Pito po želji okrasi. Jaz sem jo okrasila kar s češnjami.

 

Pita je zelo zelo dobra. Čokolada in češnja sta res super kombinacija. Je pa v kombinaciji s piškotno podlogo iz Oreo keksov kar precej sladka, zato sploh ni problema, da je nižja. Po treh urah hlajenja se pito sicer da razrezati, vendar kosi niso najlepši – kar je razvidno tudi iz slike. :) Kako se jo da rezati naslednji dan še poročam, lahko pa mi tudi ti sporočiš v komentarju, saj dvomim, da je bo še kaj ostalo za jutri. ;)

Adaptacije recepta:

  • Namesto češenj lahko uporabiš tudi višnje.
  • Namesto piškotne podloge lahko spečeš pravo krhko testo za pito, npr. tega.
  • Lahko uporabiš tudi le temno ali le mlečno čokolado.