Dec
4

Vanilijeva pita s čokoladnimi kakiji

Avtorica: Eva Ferme

Ljubitelji kakijev, za vas imam odličen recept, ki bo navdušil tudi tiste, ki imajo raje čokolado. Zakaj? Ker sem osvežilne kakije pomočila v čokolado in potresla s pistacijami. Tako je nastal čudovit preplet svežega mehkega sadja s hrustljavo čokolado. Če nisi pazljiv/a kakiji izginejo še preden uspeš narediti pito, ki bi jo morali krasiti. :) In ker je december, je tale pita že praznično okrašena. :)

V tem receptu sem malce pogoljufala in sem uporabila že večkrat preizkušeno lešnikovo testo za pito in Katarinino božansko vanilijevo kremo za okraševanje kapkejkov. Ampak kakiji naredijo čisto novo pecivo, res. ;)

Priprava: 30 minut
Čas peke: približno 45 minut
Količina: ena pita v pekaču za pite
Težavnost: za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine:

Sestavine za krhko testo:

  • priljubljeno testo za pito, sama sem uporabila tega

Sestavine za vanilijevo kremo:

  • dvojne količine po tem receptu (sama sem dala 400 g kremnega sira, ostale sestavine pa sem podvojila)

Sestavine za čokoladne kakije:

  • 2 zrela, vendar čvrsta kakija (jaz sem izbrala sorto vanilija)
  • 150 g temne čokolade
  • 40 g olupljenih neslanih pistacij

Postopek:

1. Najprej speci testo za pito. Sledi navodilom v tem receptu. Če želiš pito postreči tako, da jo vzameš ven iz pekača za pito, ti predlagam, da pekač obložiš s peki papirjem, saj boš tako pečeno testo brez težav dvignil/a iz pekača. Da se ne boš preveč mučil/a z rezanjem in lepljenjem peki papirja ti svetujem, da papir zmečkaš in zmočiš pod vodo. Nato pa ga razgrneš in z lahkoto razporediš po pekaču. Notranjo stran popivnaj s krpo, v kolikor je le-ta mokra, in že je pekač nared za testo. :) Če ti kaj testa ostane, lahko spečeš iz njega še piškote in jih nato uporabiš za okrasitev pite.

2. Med peko testa pripravi čokoladne kakije. Kakije olupi in nareži na 1 cm debele kolobarje. Če bodo kolobarji tanjši, se zna zgoditi, da se ti bodo strgali pri pomakanju v čokolado. Potrebuješ toliko kolobarjev, da boš lahko “obrobil/a” pito (lahko pa jih narediš še več, saj so tudi sami zase zelo slastni). V mikrovalovni pečici ali nad parno kopeljo stopi čokolado. Ko se čokolada topi, grobo nasekljaj pistacije.

3. Rezine kakija do polovice pomoči v čokolado, lahko si pomagaš tudi tako, da jih “zalivaš” z žlico. Kaki dvigni in odcedi odvečno čokolado. Položi ga na alu folijo ali peki papir, da ga boš potem z lahkoto odstranil/a. Čokoladni del kakija takoj posuj z nasekljanimi pistacijami. Nadaljuj z ostalimi kakiji. Ko končaš, vse skupaj postavi v hladilnik za 15 minut, da se čokolada strdi.

4. Pripravi vanilijevo kremo po tem postopku. Na ohlajeno testo pite kremo namaži ali pa nabrizgaj v majhnih kupčkih (kot sem storila jaz). Pito postavi v hladilnik za pol ure, da se krema strdi.

Podstavek za pito malo pomaži s kremo, da pita ne bo drsela z njega.

5. Na ohlajeno pito naloži čokoladne kakije in ostale poljubne okraske. Postrezi in uživaj.

Čokoladni kakiji s pistacijami so res prava paša tako za oči kot za brbončice. Temna čokolada se izvrstno dopolnjuje s sladkim okusom kakija in ga malo omili. Oboje pa je super dopolnitev klasične vanilije, s katero res ne moreš zgrešiti. Si že začel/a lupiti kakije, kajne? :)

Adaptacije recepta:

  • Izbereš lahko svoje najljubše testo za pito.
  • Kakije lahko namočiš tudi v belo ali mlečno čokolado. Posuješ jih lahko s kokosom, lešniki, orehi ali pa še z več čokolade.
  • Kremni sir lahko zamenjaš za pasirano skuto.
  • Kakije obdrži. :)

Vir osnovnega recepta za kakije: blog EyeDocBakes.

 

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.