Jun
0

Mini limetine pite

Avtorica: Katarina Pirš

Že nekaj časa razmišljam, da bi spekla nekaj za sodelavke, da imajo tudi one nekaj od moje peke. Ta vikend sem našla nekaj časa in se odločila, da naredim mini pite. Ko sem dobila idejo o kombinaciji mascarponeta in limete, sem vedela, da je to to. Komaj čakam, da jih jutri odnesem v službo.

Priprava: 30 minut
Čas peke: 20 minut
Količina: 24 mini pit
Težavnost:za povprečnega kuharja (2 od 4)

Sestavine

Krhko testo:

  • 200 g bele moke
  • 100 g hladnega masla
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 0,5 dl mrzle vode

Krema:

  • 2 limeti
  • 500 g mascarpone
  • 80 g sladkorja

24 jagod za okrasitev

Postopek

1. Moko, sladkor in na kocke narezane maslo z rokami dobro zmešaš. Cilj je, da nastanejo kroglice v velikosti graha.

2. Dodaš rumenjak in mrzlo vodo ter zadevo z mrzlimi rokami čim bolje zmešaš. Testo oblikuješ v disk, ga oviješ v folijo in za pol ure postaviš v hladilnik.

3. Ko se testo dobro ohladi, ga razvaljaš na par mm debeline in ga z modelčkom za piškote oblikuješ v velikost mafina.

4. Tak kos testa previdno oblikuješ v luknjico za mafin, tako da se oprime sten in da spodaj ni zračnih mehurčkov.

5. Še enkrat vse skupaj postaviš v hladilnik, idealno je za pol ure. To naredi testo krhko.

6. Pečico ogreješ na 180 stopinj C.

7. Med hlajenjem testa lahko pripraviš kremo. Limeti umiješ pod vročo vodo in nastrgaš njuni lupinici. Nato iz njiju izstisneš še sok.

8. V posodi zmiksaš mascarpone, sladkor, limetino lupinico in sok. Postaviš na hladno.

9. Po pol ure vzameš testo iz hladilnika. V vsako luknjico v pekaču čez testo oblikuješ alu folijo in paziš, da se dotika dna na vseh straneh. V luknjice vsuješ surov fižol za slepo peko.

IMG_3089

10. Tako pripravljen pekač postaviš v pečico in pečeš 15 minut. Po tem času odstraniš fižol in folijo ter pečeš še 5 minut, da testo postane zlato rjavo.

11. Tako pečene posodice postaviš na sobno temperaturo, da se ohladijo. Ko so dovolj ohlajene, vanje nadevaš kremo in jih okrasiš z jagodami.

IMG_3094

Tortice so zelo osvežilne, super za poletni čas. So enostavne za uporabo, saj se mascarpone hitro strdi in tudi na sobni temperaturi ni skrbi, da bi se stopile.

Adaptacije

Od mojega recepta lahko vzameš le osnovo – posodice iz krhkega testa – vanje lahko nadevaš čisto vse, kar ti srce poželi. Če pa se želiš mojega recepta bolj držati, lahko zamenjaš samo sadje. Namesto limete lahko uporabiš ilmono ali pomarančo. V mascarpone lahko zmiksaš tudi pokuhane maline, jagode …

Če se spomneš še kakšne spremembe mojega recepta, ga pripravi in mi pošlji slikco. Novih idej sem vedno vesela.

Originalni recept za krhko testo: uporabila sem tistega za špinačno pito iz restavracije Bazilika

Be the first to post a comment.

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked.